SEEFELD (Nettavisen): Poltaranin var den største stjernen av de aktuelle løperne som ikke stilte til start på onsdagens 15-kilometer i Seefeld og var sett på som en mulig medaljekandidat på distansen.

Derfor var det mange som mistenkte at 31-åringen var involvert i onsdagens pågripelse etter at politiet gikk ut med at en kasakhstaner var blant de pågrepne.

Nå blir også dette bekreftet fra offisielt hold.

– Vi skal forsvare vår utøver, sier talsperson Samal Nauryzova ifølge nyhetsbyrået AP.

Risikerer flere års fengsel

I tillegg til Poltoranin er Max Hauke, Dominik Baldauf (begge Østerrike), Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu (begge Estland) pågrepet i saken. Det er bekreftet fra offisielt hold.

Torsdag skriver avisen Kronen Zeitung at alle de fem pågrepne utøverne nå risikerer tre års fengsel. Det er statsadvokaten som skal ha bekreftet dette overfor avisen.

Ifølge østerriksk lovverk er det bare straffbart med doping hvis du gjør det mot noen andre. At man doper seg selv er det ingen lover mot. Hvis utøverne blir dømt, blir det i så fall for svindel, skriver avisen.

Den norske langrennsprofilen Emil Iversen ble spurt etter onsdagens VM-renn om hvilket inntrykk han hadde av Poltaranin, men trønderen er forsiktig med å si for mye før han vet mer om hva som har skjedd.

- Jeg har ikke noe inntrykk av ham annet enn at han har gått gode klassiskrenn. Jeg kjenner ikke han i det hele tatt og jeg skal ikke uttale meg om han før han eventuelt blir tatt. Da kan du ringe meg på nytt. Da kan jeg komme med noen ganske tydelig gloser, sier Iversen.

- Gjør skandalen enda større

Poltaranin kan vise til en rekke pallplasseringer i verdenscupen helt siden 2010 og var i utgangspunktet en av medaljekandidatene på onsdagens 15-kilometer i Seefeld. Han kom på 7. plass på samme distanse i VM for to år siden.

Karrierehøydepunkt har imidlertid til nå vært de to VM-bronsene han tok under VM i Val di Fiemme i 2013 på lagsprint og på 50-kilometeren.

Fredrik Aukland, langrennsekspert for NRK, sier til kanalen at han er skuffet over nyheten om at Poltaranin er blant de som er pågrepet.

- Poltaranin har vært en løper som har kommet i ekstremt god form til mesterskap ved flere anledninger. Det at han er en av de involverte i denne saken gjør skandalen enda større, sier Aukland.

Poltaranin har ikke vært på pallen i verdenscupen denne sesongen, men ble nummer 4 i generalprøven til VM på 15-kilometeren i italienske Cogne for kort tid siden.

Nå kan det imidlertid se ut til at VM er over for 31-åringen.

Lersveen: - Det er trist

Også Ernst A. Lersveen, langrennsreporter for TV 2, reagerer på nyheten om at Poltaranin er pågrepet. Han synes det er synd for sporten.

- Dette er bare trist, sier Lersveen til Nettavisen.

TV 2-reporteren føler også med de i Østerrike som hadde håpet at VM i Seefeld skulle gi langrenn et løft i landet.

- Det verste nå er at dette er en historie som gjentar seg. Det er en serie med dopingsaker fra mesterskap i dette landet her i langrenn og skiskyting. Dette er så trist for langrenn. Håpet var, for de som er glad i langrenn i Østerrike, at dette skulle gi de et løft, men de tullingene, med forbehold om at de har avlagt positiv dopingprøve, ødelegger alt de håpte å bygge opp med dette verdensmesterskapet. Det er bare trist, sier Lersveen.

- Østerrike trekker laget fra stafetten

Etter onsdagens pågripelser melder Kronen Zeitung at Østerrike vil trekke sitt stafettlag som et resultat av skandalen. Etterforskningen av Baldauf og Hauke fører til at VM-vertsnasjonen ikke har nok seniorløpere til å stille et sterkt lag.

På torsdagens kvinnestafett vil heller ikke Østerrike være representert, men det er rett og slett fordi de ikke har nok kvalifiserte utøvere.

De to øvrige pågrepne løperne er Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu fra Estland.

Verdensmesterskapet i Seefeld fortsetter med stafett for kvinner klokken 13.00 torsdag.