Mandag bekreftet styret i Strømsgodset at de har besluttet å la Henrik Pedersen beholde jobben etter varsler om rasistiske uttalelser til en ansatt i klubben.

Klubben meldte også at det er avdekket «uheldige episoder» i forbindelse med et internt rasismevarsel mot treneren.

Varslene om de konkrete rasismesakene fra Pedersen har foreløpig ikke vært kjent for offentligheten. Nå kan Nettavisen fortelle hva disse konkret går ut på, etter at hendelsene har blitt bekreftet av flere kilder.

Les også: Strømsgodset gjennomførte intern granskning etter rasistiske uttalelser fra treneren

Dette går varslene ut på

Den ene hendelsen skal ha funnet sted i en bil under lagets treningsleir i Marbella i 2020. Pedersen skal, ifølge informasjon Nettavisen har fått bekreftet, ha uttalt følgende:

«Hun vil sikkert prate med XX og XX etter hun snakket med deg. Hun vil sikkert prate med dere på grunn av deres fine niggerbodies.»

En annen konkret hendelse fant sted under starten av årets oppkjøring.

«På et felles møte med flere personer tilstede skal Pedersen og personene ha diskutert en spesifikk spiller i troppen. Etter diskusjoner frem og tilbake om hvordan denne spilleren skulle håndtere en situasjon, henvender Strømsgodset-treneren seg til varsleren og bruker ordet «idiot» etterfulgt av «monkey» for å beskrive spilleren».

Nettavisen har fått bekreftet at begge situasjonene har funnet sted.

Det skal totalt være fire varsler som har blitt behandlet. Nettavisen kjenner ikke innholdet i de resterende.

Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra Henrik Pedersen om de konkrete hendelsene. Han har ikke besvart henvendelsene mandag eller tirsdag.

Styret var enstemmig: - Full tillit

Under mandagens intense møtevirksomhet skal styret, ifølge informasjon Nettavisen sitter på, ha behandlet tilbakemeldinger fra flere involverte, men det skal ifølge flere Nettavisen har vært i kontakt med være en fryktkultur som gjør at folk er redde for å stå frem.

Pedersen selv benekter selv at han har brukt rasistiske utsagn. Det har ikke kunne bevises at Pedersen har handlet rasistisk, og dansken beholdt derfor jobben som trener i klubben.

Les også: Henrik Pedersen får fortsette som Strømsgodset-trener etter rasismeanklager

Strømsgodset skal allikevel tidligere ha gitt Pedersen en muntlig advarsel for tilfellene, får Nettavisen opplyst av flere kilder. Daglig leder Dag Lindseth Andersen ønsker ikke å kommentere disse opplysningene, men uttaler følgende:

- Vi konkluderte med at saken var så alvorlig og at vi måtte finne ut hva saken gjaldt. Deretter involverte vi styret som tok en selvstendig vurdering og avgjørelse i saken. Styret må kommentere for sin avgjørelse, sier Lindseth Andersen til Nettavisen.

I mandagens pressemelding understreket styret i klubben at de «tar sterk avstand fra rasisme og vil understreke at det er nulltoleranse mot rasistiske holdninger i klubben».

Sju spillere med rasismevarsel

Tirsdag melder TV 2 at sju spillere i Strømsgodset har sendt inn rasismevarsel til NISO.

- Vi er kjent med at det er kommet anonyme meldinger inn til NISO, men det har ikke vært så konkret innhold i de meldingene. Beskjeden fra NISO er at de har mottatt meldinger fra spillere anonymt, uten at noe er konkretisert, sier styreleder i Strømsgodset Ivar Strømsjordet til kanalen.

Styreleder Strømsjordet svarer følgende om de mange varslene som skal ha blitt gitt til NISO:

- Vi registrerer det. Det er vanskelig å forholde seg til når det er anonyme meldinger uten konkret innhold, fortsetter han.

Nettavisen sitter på samme informasjon som TV 2 om varsler fra spillergruppa.

Lokalavisen Drammens Tidende snakket etter tirsdagens trening med Godset-spiller Nicholas Mickelson om saken.

- Rasisme er ikke greit, så hvis de tingene har blitt sagt godtar jeg ikke det. Det er ikke greit, sier han til avisen.

Mickelson understreker at han ikke har sett bevis på anklagene mot hovedtreneren. Han ønsker ikke å kommentere at Pedersen fortsetter som trener eller om hvorvidt spillerne ønsker å beholde ham i rollen.

- Føler du at spillerne har ulik oppfattelse av det som har skjedd. Er dere splittet?

- Det er splittet, men vi vet ikke hva som har blitt sagt. Det er ikke noe bevis på det.

- Vil spillerne ha bort Pedersen?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere. Dette er en kjedelig sak, sier Mickelson.