*Nettavisen* Sport.

Bekreftet: Eliteserien kan starte opp 16. juni

KULTURMINISTER: Abid Raja.

KULTURMINISTER: Abid Raja. Foto: Thomas Brun (NTB scanpix)

Men ellers i Fotball-Norge må man vente enda noen uker.

07.05.20 22:32

Det var for andre torsdag på rad knyttet spenning til torsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Spesielt fotballnæringen var lovet et svar på når elitefotballen kan gå i gang igjen etter koronaepidemiens utbrudd, og kulturminister Abid Raja har fått mye kritikk for sin håndtering av situasjonen.

Toppfotballen har lenge blitt holdt på pinebenken. Noen minutter etter klokken 18.00 kom endelig svaret. Da opplyste kulturministeren at organiserte treninger for elitefotballen kan startes opp umiddelbart.

Les også: United-stjernens innrømmelse etter Solskjærs grep: - Var forferdelig

- Kamper kan starte 16. juni i tråd med forslaget NFF har fremmet og som helsemyndighetene har godkjent, påpekte Raja på pressekonferansen.

Blant andre NTB og VG var ute lignende informasjon tidligere på ettermiddagen. Regjeringen tar sikte på at opptil 200 personer kan være til stede på samme kamparrangement i Eliteserien fra oppstartsdatoen i midten av juni.

Åpent for publikum på kampene blir det dog neppe.

- Spillerne treffer ikke omverdenen

Kulturministeren påpeker at eliteseriespillerne nærmest blir holdt i karantene med de forutsetningene som er lagt ned for gjenopptatt spill av Norges Fotballforbund.

- Det viktige er at vi klarer å opprettholde smittevernreglene. Toppfotballen selv, NFF, har laget et ganske strengt regime. Risikoen for smitte er redusert veldig. Så dette vil være spillere som i realiteten vil være i karantene, og de vil ikke treffe omverdenen. Derfor er det, innenfor det reglementet som er laget, forsvarlig å åpne opp for dette, sa Raja til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre. NÆRMER SEG: Brann og Rosenborg, her represnetert av Håkon Opdal (liggende), Ruben Kristiansen (til høyre) og Pål André Helland, kan forberede seg på å endelig kunne starte fotballsesongen.

NÆRMER SEG: Brann og Rosenborg, her represnetert av Håkon Opdal (liggende), Ruben Kristiansen (til høyre) og Pål André Helland, kan forberede seg på å endelig kunne starte fotballsesongen. Foto: Jon Olav Nesvold (BILDBYRÅN)

For Toppserien, Obosligaen og breddeidretten er bestemmelsene derimot ikke de samme. Fotballpresident Terje Svendsen uttrykker stor glede over at Eliteserien har fått klarsignal, og påpeker samtidig at han håper barne- og ungdomsfotballen kan følge etter snarest mulig.

- Vi er veldig glade for at toppfotballen nå har fått grønt lys til å sette i gang igjen. Selv om det blir andre rammer rundt kampene, deriblant null publikum, vil det å få i gang fotballen gi mye glede og entusiasme til svært mange mennesker. Fotballen er også en stor næring med mange arbeidsplasser, og det å starte opp toppfotballen vil ha en positiv effekt på hele norsk fotball, sier Svendsen i en pressemelding fra NFF.

- Vi hadde selvsagt håpet at smittesituasjonen skulle tillate at også barne- og ungdomsfotballen skulle få lov til å starte opp for fullt nå. Hele norsk fotball gleder seg over at toppfotballen kan starte opp igjen, og håper at stadarden som settes der skaper rom for at barn og unge snarest kan komme i gang med vanlig trening og kamper, fortsetter fotballpresidenten.

Gir ut veileder

I den veiledende informasjonen for gjenopptatt aktivitet innen for øvrige ligaer og idretter melder regjeringen følgende:

«Det publiseres en veileder for idretten, med vekt på barne- og ungdomsidretter som innebærer fysisk kontakt, slik som for eksempel fotball. Målet er at barn og unge i noe større grad kan drive med idretten sin på mer normal måte enn i dag, for eksempel spille kamp mot de andre på laget sitt. Dette skal skje på en smittevernfaglig trygg måte».

Inntil videre kan organiserte idretter øke antallet personer som kan oppholde seg samme sted til 20.

Avgjørelsen om Eliteserien kommer dagen etter at Tysklands regjering ga tillatelse til at Bundesliga kan gjenoppta kampaktiviteten fra 15. mai.

Les også: Slår alarm om norske talenter: - Jeg begynner å bli bekymret nå

NFF har utarbeidet koronaprotokoll

Det var ventet at Raja forrige torsdag ville komme med en avklaring rundt hva som skulle skje med toppfotballen i Norge, men den gang var det ikke noen endring rundt idrettskonkurranser hvor fysisk kontakt er nødvendig, og avgjørelsen ble utsatt til 7. mai.

Norges Fotballforbund, som håpet å kunne åpne fotballsesongen 15. juni, presenterte mandag det de omtaler som «et foreløpig rammeverk» for gjennomføring av aktivitet.

Protokollen er utarbeidet for å sikre at eventuell aktivitet skal skje innenfor de strenge restriksjonene som gjelder.

Rammeverket tar blant annet for seg hvor mange personer som til sammen kan være til stede under en fotballkamp, et antall som er blitt satt til maks 200 personer.

Forbundet skriver også at spillere skal ankomme kamparena ferdig skiftet, og at man dusjer på nærliggende hotell fremfor å ha felles garderober. Samtidig oppfordres spillere til å feire scoringer individuelt fremfor sammen med lagkameratene i hensyn til mulig smitte.

Les også: Reagerer på statsrådens oppførsel: –⁠ Han er tatt med buksene nede

Ap-Giske har vært kritisk

Både klubbledere og NFF har tidligere uttrykt bekymring som følge av inntektstapet i disse tider, og for Eliteserie-klubbene har det vært viktig å få fastsatt en dato for når de kan komme i gang med fotballen igjen.

- Det viktigste er å komme i gang. Det er ekstremt viktig for klubbene å få spille kamper, særlig med tanke på medieavtalen. Det som ligger der av begrensninger for hvordan vi kan bevege oss og slikt, det får vi bare ta med på kjøpet, sa Mjøndalen-trener Vegard Hansen til NTB onsdag.

Les også: Undersøkelse: Flertallet av nordmenn mener det er for tidlig å starte opp toppfotballen igjen

Klikk på bildet for å forstørre. VRAKET?: Giskes skal ha blitt vraket som Trøndelags-kandidat.

TALSMANN: Arbeiderpartiets idrettspolitiske talsperson Trond Giske. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Og torsdag fikk endelig Hansen og hans trenerkolleger en dato å forholde seg til. Det kommer etter at helse- og omsorgsminister Bent Høie flere ganger har poengtert at fotballen må stå i den samme køen som alle andre når samfunnet etter hvert blir åpnet mer og mer opp.

Både Raja og Bent Høie har den siste tiden måttet kritikk fra Arbeiderpartiets idrettspolitiske talsperson Trond Giske, som har ment fotballen bør få åpne innenfor de forsvarlige smittevernfaglige rammene.

- Det er 2,5 milliarder kroner i omsetning som står i fare for å bli borte. Det må være fornuftig at toppfotballen – hvis det er mulig innenfor smittevernfaglige hensyn – for lov å komme i gang, sa Giske på Politisk kvarter hos NRK tirsdag morgen.

Folkehelseinstituttet har tidligere gitt grønt lys for fotballens smittevernplan, men har samtidig vist til at det er regjeringen som beslutter om gjenåpning av samfunnets ulike sektorer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag