Gå til sidens hovedinnhold

Bekreftet: Martin Ødegaard klar for Arsenal

Landslagskapteinen forlater Real Madrid permanent og returnerer til Arsenal.

De siste ukene har ryktene om at Martin Ødegaard forlater Real Madrid til fordel for Arsenal økt i styrke, og fredag morgen bekrefter Arsenal at 22-åringen fortsetter karrieren i London-klubben.

- Welcome høme, Martin Ødegaard, skriver Arsenal på Twitter, og opplyser samtidig at Ødegaard får draktnummer 8.

Ødegaard var utlånt til London-klubben andre halvdel av forrige sesong, og gjorde sakene sine så bra at «The Gunners» nå blar opp for å få han permanent til klubben.

Det har vært spekulert i om Ødegaard blir klar til søndagens storkamp mot Chelsea, men Arsenal opplyser nå at han ikke blir tilgjengelig. Klubben venter fortsatt på at visumklareringen skal gå i orden, og han er ikke spilleklar før den går i boks.

Ifølge engelske medier betaler Arsenal 34 millioner pund for drammenseren, som tilsvarer litt over 400 millioner norske kroner. Hvis denne summen stemmer vil 22-åringen være tidenes dyreste norske spiller.

Sander Berge tok den forrige norske overgangssum-rekorden da han ble kjøpt av Sheffield United for litt over 250 millioner norske kroner i januar i fjor.

Veland: - Et godt valg

Flere medier melder at grunnen til at Ødegaard forlater Real Madrid skal være at han frykter å være for langt bak i køen og vil få for lite spilletid.

Fotballekspert Petter Veland tror overgangen til Arsenal er nøye gjennomtenkt av Ødegaard og folkene rundt ham, og at en overgang bort fra Real Madrid er det 22-åringen trengte.

- Det virker som et gjennomtenkt valg. Litt i motsetning til i januar da det virka som det (utlånet) ble bestemt der og da. Nå virker det mer strategisk på lang sikt, spesielt med tanke på at det er en permanent overgang. Gjennom alle år, fra vi ble kjent med fenomenet Ødegaard i 2014, da han slo gjennom i Tippeligaen, så er det ett ord som har gått igjen både for ham og de rundt ham, og det er «utvikling». Det har vært viktigst i alle avgjørelser som har blitt tatt. Nå tror jeg det ordet ikke nødvendigvis er erstattet av, men i hvert fall er supplert med «stabilitet», sier Veland til Nettavisen.

Han fortsetter:

- Det er det han trenger nå. Han trenger å være på ett sted, over lang tid, med de samme lagkameratene fra den ene sesongen til den andre, for å få den flyten han bare har hatt tidvis gjennom leieopphold. Så det er et godt valg av Ødegaard at han nå havner et sted han tilsynelatende kommer til å være i lang tid. Det tror jeg han trenger.

Samtidig peker Veland på at presset i Arsenal vil være mindre enn det han til tider har opplevd i Real Madrid.

- Han velger nå å dra, og veldig mye av nøkkelen ligger der at han ønsker stabilitet, han ønsker å være et sted der han ikke nødvendigvis får fred og ro, men litt mindre press på seg. For med all respekt for Arsenal: Det er ikke det samme å spille for Real Madrid på noen som helst måte. Det at han har vært der veldig nylig i et halvt år tidligere, kjenner omgivelsene, kjenner lagkameratene, har et godt forhold til Mikel Arteta, det er bare pluss, sier han.

Inkludert i avtalen

Som en del av Ødegaard-salget rapporteres det at Real Madrid ikke har sikret seg en tilbakekjøpsklausul. Hvittrøyene vil imidlertid ha en «right of first refusal». Veland forklarer:

- De har på en måte førsterett når Arsenal eventuelt selger, som de for eksempel har hatt på Achraf Hakimi. Det betyr at hvis Arsenal takker ja til et bud hos en hvilken som helst klubb i løpet av kontraktsperioden, så kan Real Madrid velge å matche det, og så blir det opp til Ødegaard om han vil bli i Arsenal, gå til den eventuelt tredje klubben eller returnere til Real Madrid. Så de har fått inkludert en form for mulighet til å hente ham tilbake, men ikke like sikker som en tilbakekjøpsklausul ville ha vært. For da hadde det vært en bestemt sum, og så måtte Arsenal ha takket ja. Nå må man inn i forhandlinger som gjør at det er ganske mye mer som skal til for at Ødegaard returnerer til Real Madrid. Så dette er nok i større grad et farvel enn et på gjensyn, forteller Veland.

Han avskriver imidlertid ikke mulighetene for at Ødegaard en dag kan vende tilbake.

- Fotballhistorien viser at man plutselig er tilbake et sted. Altså se på Carlo Ancelotti, jeg tror ikke han så for seg at han skulle returnere til Real Madrid da han forsvant i 2015. Plutselig går det seks år, og så «heisann, I'm back». Så man skal aldri si aldri, men i denne omgang er det nok over.

Real Madrid-kapittelet over

Overgangen til Arsenal gjør at Ødegaard altså er ferdig i Real Madrid for godt etter nesten syv år i klubben. Den spanske storklubben flekset muskler da de hentet den da 16 år gamle unggutten fra Strømsgodset i 2015, i konkurranse fra så å si hele Fotball-Europa.

De første årene i Real Madrid tilbragte han på storklubbens reservelag Castilla, men han fikk også debuten for førstelaget våren 2015. Da ble han tidenes yngste spiller for Real Madrid, 16 år og 157 dager gammel.

I januar 2017 ble han lånt ut til den nederlandske klubben Heerenveen i 18 måneder. Der spilte han 43 kamper og scoret fire mål, før han sommeren 2018 ble lånt ut til Vitesse. Der spilte han én sesong, og imponerte til tider stort.

Imponerte i Real Sociedad

Sommeren 2019 ble drammenseren lånt ut til La Liga-klubben Real Sociedad. Der fikk han en pangstart, og ble blant annet kåret til månedens spiller for august i La Liga. Totalt spilte han 36 kamper og scoret syv mål for Basker-klubben.

Ødegaard skulle i utgangspunktet vært lånt ut til Real Sociedad i to sesonger, men ble kalt tilbake til Real Madrid etter bare ett år i klubben. Sommeren 2019 gikk han løs på sin første sesong som et skikkelig medlem av Real Madrids førstelagstropp.

Han fikk tillit fra start i storklubbens to første kamper i La Liga, men fikk etter hvert mindre spilletid. I januar 2021 ba han om å bli lånt ut for å få mer spilletid, og gikk på lån til Arsenal. Der spilte han totalt 20 kamper og scoret to mål.

Nå fortsetter han altså karrieren i Arsenal, og tiden hans i Real Madrid er nå over. Totalt fikk han elleve kamper for Los Blancos.