*Nettavisen* Sport.

Belgias beste klatrer siden 70-tallet

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

John Lelangue har ikke sett en belgier klatre som Yannick Eijssen siden Lucien Van Impe, tour-vinneren fra 1976.

Sykling er stort i Belgia. Og det aller største er Flandern Rundt. Dette er kanskje noe av grunnen til at de belgiske klatrerne ikke har preget ritt som Giro d'Italia, Tour de France og Vuelta a Espana de siste årene.

BMCs Yannick Eijssen er den neste store belgiske klatreren, det mener i hvert fall sjefen hans.

- Han er en klatrer, det er uvanlig i Belgia. De fleste unge belgiske rytterne vil bli den nesten Tom Boonen, de tenker bare på Flandern Rundt, Roubaix og den type ritt, sier Lelangue, som ikke betviler 21-åringens talent.

- Han er en perfekt etapperytter, mener Lelangue.

Best siden Van Impe
Lelangue velger å sammenligne Eijssen med Lucien Van Impe. Fra 1970 til 1983 endte han blant de ti beste i Tour de France-sammendraget hele ti ganger. Han vant rittet i 1976 og vant klatretrøya seks ganger i samme tidsperiode. Lista ligger med andre ord høyt.

- Den forrige rene klatreren fra Belgia var Van Impe, det er lenge siden. Van Impe ble ledet av min far, mens Yannick vil ledes av meg, sier Lelangue.

Eijssen har vist lovende takter i noen år. Han kjørte et godt Tour de l'Avenir, ungdommens Tour de France, i fjor. Han har også gjort gode resultater i Tour des Pyrénées de to foregående utgavene.

Forøvrig et ritt det norske laget Sparebanken Vest har kjørt godt i de siste årene. Roy Hegreberg og Filip Eidsheim vant hver sin i 2010, mens Stian Remme, nå Joker-Merida, vant en etappe og ble tredjemann i sammenlagt i 2008.

Ingen Grand Tour
På tross av store forhåpninger til den unge belgieren sender ikke Lelangue Eijssen til noen av de tre Grand Tours denne sesongen.

- Han vil kjøre en-ukersritt, som Katalonia og Paris-Nice. Der kan han lære og kanskje være offensive i fjellene. Ellers vil han kjøre mye med Cadel Evans, forteller Lelangue.

Debut i Giro d'Italia eller Vuelta a Espana kommer sannsynligvis i 2012.

HTML EMBED

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.