Thomas De Gendt overrasket en hel sykkelverden under årets Giro d’Italia.

Den sterke belgieren var blant de nest sterkeste på alle klatreetappene, inntil den nest siste etappen.

Da rytterne skulle over blant annet Mortirolo før målgangen på toppen av Passo dello Stelvio, sto Vacansoleil-rytteren for en av årets sykkelprestasjoner.

De Gendt angrep på toppen av Mortirolo, og fikk med seg lagkamerat Matteo Carrara nedover.

Vil vinne en etappe
I den tunge dalen mellom Mortirolo og bunnen av Stelvio, økte De Gendt avstanden ned til sammenlagtkanonene. Belgieren kjempet bra opp Stelvio, og kunne juble for en strålende etappeseier. Samtidig klatret han fra 8.-til 4.plass i sammendraget. På den avsluttende tempoen avanserte han til tredjeplass. De Gendt hadde vist sitt potensiale i treukersrittene.

Les også:Denne mannen skapte sensasjon i giroen

26-åringen valgte å stå over årets Tour de France, han skulle nemlig gifte seg da rittet startet. Neste år kommer man derimot til å se den klatreglade belgieren i verdens største sykkelritt.

- Jeg vil bli veldig glad for en plassering blant de ti beste, sier De Gendt til Sporza.

- Jeg klarte å vinne en etappe i giroen og fikk en bra sammenlagtplassering, og det ønsker jeg også å gjøre i touren.

Selv om han ikke har studert løypen så nøye ennå, er De Gendt klar på hvilken etappe han ser mest frem til.

Kort og tøff
- Alpe d’Huez passer meg. Neste år vil den bli klatret to ganger på en kort etappe. At etappen er kort, betyr at det blir hardere. Slike etapper passer meg bra.

Forrige gang De Gendt syklet Tour de France, i 2011, var også Alpe d’Huez på programmet. Da klatret han inn til en sterk femteplass.

En etappe han ikke ser like mye frem til, er etappen som avslutter oppe på knalltøffe Mont Ventoux.

- Det er ingen stigninger før Ventoux. Det betyr at det vil være 200 ryttere samlet inn i bunnen av klatringen. Det er vanskelig. Jeg synes det er synd at de ikke har gjort det til en skikkelig har fjelletappe.