RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Franck Fife (Afp)

Belgisk stjernegalleri vant gull

Sist oppdatert:
Omega Pharma-Quick Step avgjorde sekundstrid under VM i lagtempo.

Ikke siden 1994 har lagtempo vært på sykkel-VM-programmet.

Den gang var det landslagene som konkurrerte mot hverandre. Søndag var det profflagene som fikk måle krefter mot hverandre under åpningsdagen til årets mesterskap i Nederland.

Best av de 32 lagene som stilte til start under det 53,2 kilometer lange rittet fra Sittard til Valkenburg var Omega Pharma-Quick Step.

Det belgiske laget tok ledelsen allerede ved første passering og fortsatte med en imponerende snittfart på over 50 kilometer i timen.

Kanskje ikke rart med tanke på at de kunne stille med dette kraftfulle mannskapet: Tom Boonen, Sylvain Chavanel, Tony Martin, Niki Terpstra, Kristof Vandewalle og Peter Velits.

Den belgiske sykkelstjernen Tom Boonen har vunnet VM-gull individuelt (2005) og har flere triumfer i Paris-Roubaix og Flandern rundt. 31-åringen var ikke i tvil da han ble spurt om hvordan han rangerer denne lagtempotriumfen.

- Jeg verdsetter denne seieren høyt - ved siden av de løpene. Det er en av de seirene jeg ikke hadde forventet. For det første fordi løpet ikke eksisterte, for det andre fordi vi ikke har hatt mannskapet (til å vinne, vår.anm.) de siste årene. Det var først i fjor at vi begynte å tenke på det og arbeidet for dette - se hvor vi er nå, fortalte Tom Boonen ifølge feltet.dk på pressekonferansen etter rittet.

Sekundstrid
Anført av nevnte Boonen spurtet de inn til ny bestetid på én time, tre minutter og 17 sekunder. Det var over minuttet bedre enn Liquigas som hadde ledelsen på det tidspunktet.

Noen minutter senere kom BMC Racing Team mot mål. Og hvilket drama det skulle bli.

Med fire mann så det lenge ut som at det amerikanske laget, som for øvrig har Thor Hushovd på lønningslisten, skulle ta Omega Pharma-Quick Steps bestetid. Men slik gikk det ikke.

Tre sekunder og 16 hundredeler skilte de to storlagene i favør Tom Boonen og hans lagkamerater.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Avgjorde på Cauberg?
Ingen av de resterende lagene kunne gjøre noe med tidene til Omega Pharma-Quick Step og BMC i den krevende løypen, som blant annet inneholdt Cauberg-bakken.

- Alle rytterne hadde en god dag. Da vi kom i mål var det bare å vente på BMCs tid. Det var ikke mange sekunder, men det var nok. Det er en herlig seier for laget, jublet nederlandske Niki Terpstra.

- Dere kom til mål med seks ryttere. Hva sier det om Omega Pharma-Quick Step?

- Vi er et sterkt lag. Med seks ryttere hele veien for alle den nødvendige tiden å hente seg inn igjen etter å ha vært foran. Vi kjørte hverandre ikke i senk, men holdt en fin rytme hele veien. Bare se hvordan vi løste Cauberg-bakken. Vi kjørte kontrollert opp og fikk med alle mann før vi akselererte over toppen, forklarte Terpstra.

Til sammenligning hadde BMC og Philippe Gilbert fire mann igjen mot toppen av Cauberg. Selv blant de fire slo laget sprekker, og det var ingen tvil om at kreftene kunne vært disponert bedre. Allikevel avsluttet laget sterk og sikret sølvet.

Australske Orica-GreenEdge syklet inn bronsemedalje.

Men øverste på podiet sto altså Omega Pharma-Quick Step. De fikk for øvrig høre den belgiske nasjonalsangen, selv om kun to av lagets seks ryttere var belgiere søndag. Det er fordi laget er registrert i det sykkelgale landet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nedtur for Sky og Boasson Hagen
Edvald Boasson Hagen og Team Sky var en medaljekandidatene, men det britiske lag mistet to mann tidlig og de resterende fire klarte ikke holde oppe tempoet. Dermed ble det ingen god VM-start for Boasson Hagen.

Niendeplass var nok endel svakere enn de hadde håpet på til tross for at blant andre Tour de France-vinner Bradley Wiggins, Michael Rogers og Christopher Froome ikke deltok.

- Det ble tøft fra start ettersom vi mistet to mann tidlig. Det gjorde det ekstra vanskelig for oss. 9. plass er ikke noe å snakke om. Det var topp-fem som var målet vårt, sa Edvald Boasson Hagen til TV2 etter målgang.

- Dette var heller ikke vårt beste lag. Bradley Wiggins og Chris Froome var begge slitne og er ikke med. Det viser seg også på resultatlista, la Boasson Hagen til.

Han er likevel fornøyd med egen form og ser dermed frem til fellesstarten neste søndag.

- Det gikk greit for min egen del i dag. Nå ser jeg frem til søndag. Jeg er veldig motivert. Lars Petter (Nordhaug) er også i bra form, så jeg håper vi kan få til noe bra sammen, fortalte Boasson Hagen.

Ingen av de norske kontinentallagene hadde nok poeng på europatouren til å kunne delta.

Det tyske laget Team Specialized-Lululemon vant kvinnenes 34,2 kilometer lange lagtemporitt søndag formiddag. Norges håp, Hitec Products, syklet inn til åttendeplass. Les mer her!

PS! Vinnerlaget, Omega Pharma-Quick Step, får sykle med en logo på draktene det neste året som markerer at de vant dette VM-lagtemporittet.

Resultater:
1. Omega Pharma-Quick Step 1.03,17
2. BMC Racing Team +3
3. Orica-GreenEdge +47
4. Liquigas-Cannondale +1,05
5. Rabobank Cycling Team+ 1,08
6. Movistar Team +1,18
7. Katjusja Team +1,19
8. Radioshack-Nissan +1,21
9. Sky Pro Cycling +1,32
10. Garmin-Sharp +1,35

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere