Gå til sidens hovedinnhold

Belgisk storeslem

Det sykkelgale landet dominerte fullstendig under sykkelcross-VM på hjemmebane.

Den 63. utgaven av VM i sykkelcross fant sted i Koksijde søndag ettermiddag.

69 ryttere stilte til start, av dem av syv belgiere. Det var på forhånd ventet at hjemmehåpene ville sette press på konkurrentene fra start av, med 60.000 forventningsfulle tilskuere på sidelinjen.

Og det gjorde de.

Starten gikk unna i et forrykende tempo, og allerede etter noen få hundre meter fikk to ryttere en lite luke. Det var Niels Albert (Belgia) og Zdenek Stybar (Tsjekkia), begge to med VM-gull på samvittigheten fra før av.

Men ved første målpassering var ikke lenger Stybar på bakhjulet til Albert. Tsjekkeren ville ikke være med på åpningstempoet, og lot heller Alberts landsmenn ta over jakten bak.

Sjanseløs tsjekker
Totalt skulle rytterne tilbakelegge ti runder i VM-løypen. Da det gjensto åtte runder var det faktisk syv (!) - altså hele deres mannskap - foran regjerende verdensmester Zdenek Stybar på åttendeplass.

Niels Albert fortsatte kjøret i front, og midtveis ut i løpet var han hele 32 sekunder foran landsmennene Sven Nys og Kevin Pauwels. Minuttet bak Albert fulgte en gruppe på fire belgiere, og de hadde god avstand ned til forfølgerne.

Verdensmesteren de to siste årene, Zdenek Stybar, var allerede sjanseløs i medaljekampen. Det var ingen tvil om hvem som hadde gjort hjemmeleksen sin.

Verken Pauwels eller Nys var sterke nok til å hente noe inn på Albert. Derimot vise gruppen bak, bestående av Klaas Vantornout, Tom Meeusen, Bart Aernouts og Rob Peeters, rå styrke.

Overraskende sølvvinner
Med to runder igjen, drøye 13 minutters konkurransetid, hadde Albert økt forspranget til 49 sekunder ned til seksmannsgruppen kun bestående av belgiere. Nærmeste utfordrer, Radomir Simunek (Tsjekkia), befant seg to minutter bak tet.

I kampen bak den suverene lederen var Rob Peeters noe overraskende sterkeste. 26-åringen henviste landsmann og årets mest stabile sykkelcrossutøver, Kevin Pauwels, til bronsemedaljen.

Men i hovedsak handlet det hele om Niels Albert. Belgieren tråkket til fra start, og sikret VM-gullet i Koksijde. Det til tross for en problematisk VM-oppkjøring.

Glad verdensmester
Niels Albert ble påkjørt av en bil på trening 15. november, og har ikke lagt skjul på at verdensmesterskapet var hans store motivasjonsfaktor under skadeavbrekket. 25-åringen mistet flere viktige treningsuker grunnet en skade i håndleddet, men ga aldri opp sesongens store mål.

- Jeg hadde en veldig bra dag. Starten var perfekt, og resten gikk helt over forventning, sa Niels Albert etter målgang.

- Var taktikken risikabel? spurte reporteren.

- Nei, når man sykler alene kan man styre tempoet selv. For eksempel før sandpartiene kan man roe ned litt slik at man har litt ekstra i de tunge partiene. Stybar var med i starten, men så var han plutselig borte. Sesongene min har nå vært en stor suksess, avsluttet den nybakte verdensmesteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

McQuaid: - Ikke bekymret
Albert har vist stigende form siden midten av desember, og ble blant annet nummer fire i generalprøven sist søndag. Syv dager senere brukte han det siste - og avgjørende - giret.

UCI-president Pat McQuaid fikk naturligvis mange spørsmål etter den belgiske dominansen.

- Er den belgiske dominansen bra for sporten? spurte Sporza.

- Jeg er ikke bekymret, se på de andre klassene. Nederland har vunnet tre gull, mens Belgia har bare ett. Sanden favoriserte belgierne, og det vil garantert ikke se slik ut neste år. Neste år tar vi turen til USA hvor sporten er i voldsom vekst, det kommer til å bli fantastisk.

Norges VM-debutant fikk det tøft
- Hovedutfordringen vår er få de unge til å fortsette med sykkelcross, som belgierne er veldig flinke til. Mange av de gode junior og U23-rytterne vil ut på landeveien, og det er ikke så bra for sportens bredde, oppsummerte Pat McQuaid

Norges eneste deltaker, David Quist, ble tatt igjen av Niels Albert med åtte runder igjen av rittet. Da var også slutt for 40-åringen, UCI-reglene sier nemlig at alle ryttere som blir innhentet med en runde må ut av løypen.

Les også: Her er Norges ukjente VM-deltaker

Resultater, Menn Elite:
1. Niels Albert (Belgia) 1.06,07
2. Rob Peeters (Belgia) +24
3. Kevin Pauwels (Belgia) +30
4. Tom Meeusen (Belgia) +34
5. Bart Aernouts (Belgia) +35
6.Klaas Vantornout (Belgia) +1,09
7.Sven Nys (Belgia) +1,11
8.Radomir Simunek (Tsjekkia) +2,15
9.Philipp Walsleben (Tyskland) +2,25
10.Simon Zahner (Sveits) +2,31
(..)
13. Zdenek Stybar (Tsjekkia) +3,17
David Quist - 8 runder.

---

Menn junior (lørdag):
1. Mathieu Van Der Poel (Nederland) 43,36
2. Wout Van Aert (Belgia) +8
3. Quentin Jauregui (Frankrike) +21

Menn U23 (lørdag):
1. Lars Van Der Haar (Nederland) 49,20
2. Wietse Bosmans (Belgia) +1
3. Michiel Van Der Heijden (Nederland) +4

Damer Elite (søndag):
1. Marianne Vos (Nederland) 41,04
2. Daphny Van Den Brand (Nederland) +38
3. Sanne Cant (Belgia) s.t.

Fullstendig resultatlister (ekstern lenke).

Reklame

- Den beste barbecuesausen vi har smakt

Kommentarer til denne saken