TOKYO (Nettavisen): Karsten Warholm løp inn til gull på 400 meter hekk under OL i Tokyo tirsdag morgen norsk tid. Nordmannen løp inn til supertiden 45,94.

Det er ny verdensrekord med klar margin, og Warholm er den første noensinne til å løpe under 46 sekunder på langhekken.

Rival Rai Benjamin leverte også en fantastisk tid og løp inn til 46,17. Warholms verdensrekord på distansen før OL, lød på 46,70 sekunder.

Les også: Avslører spesiell plan før gulløpet: –⁠ Det er sjelden man gjør

Løpet hylles som en enorm prestasjon fra både Warholm og Benjamins side, men det har også kommet påstander om at banen i Tokyo skal ha hjulpet dem på veien.

Påstand vekker oppsikt

Matt Lawton, sjefsskribent i storavisen The Times, hinter til Nettavisen om at tirsdagens supertider har blitt hjulpet fram av teknologi.

Han forklarer påstanden, som for øvrig har fått hard medfart etter at han publiserte den på Twitter like etter, på følgende måte til Nettavisen kort tid etter superløpet i Tokyo.

- Så sent i går ble jeg fortalt av et seniormedlem i World Athletics at dette er den raskeste banen som noen gang er bygd. Vi har sett noen veldig raske tider her, vi har sett olympisk rekord på 100 meter for kvinner, vi har sett Elaine Thompson løpe 21.06 i går kveld på 200-meteren (semifinale), forteller han til Nettavisen.

- Jeg vil ikke ta noe vekk fra prestasjonen, de (Warholm og Benjamin) har begge pushet hverandre til disse tidene. Fyren som tok bronse løp 46,72, sier han.

Han tror likevel at tiden 45.94 ikke hadde vært mulig på alle baner.

- Men jeg tror banen er en faktor. Hadde dette vært i Oslo, tror jeg Warholm fortsatt kunne løpt på 46-tallet, men jeg tror at vi akkurat har sett menneskelig evolusjon som til en viss grad blir påvirket av teknologi, mener Lawton om rekordløpet.

Les også: Friidretts-legende i sjokk etter Warholms gull: –⁠ Hva i h****** skjedde nå?

Benjamin: - Spiller ingen rolle

Sølvvinner Rai Benjamin slår imidlertid hardt tilbake mot påstanden.

- Nei, sier han, før han utyper.

- Det er en veldig bra bane, ikke misforstå meg. Jeg tror det er samme bane som i Shanghai, den føles veldig bra. Men dette handler om hvem som konkurrerer.

- Folk sier det er banen eller skoene, men jeg kunne hatt andre sko og fortsatt løpt fort. Vi bruker ulike sko, men løper likevel raskt. Det er slike ting som ikke spiller noen rolle, mener amerikaneren.

24-åringen mener tirsdagens finale vil bli stående i historiebøkene for alltid.

- Ingen i historien kommer noen gang til å gå ut der og gjøre det vi gjorde i dag. Det kommer aldri til å skje. Jeg bryr meg ikke om hvem du er. Kevin Young, Edward Moses, med all respekt for de gutta, så klarer ikke de å løpe like fort som det vi nettopp gjorde, sier Benjamin.

Post: - Ikke noe tyder på det

NRK-kommentator Jann Post mener Tokyo-underlaget ikke har vist seg som oppsiktsvekkende bra i løpet av lekene i Japan så langt.

- Det er veldig vanskelig å vite sikkert hva en bane betyr og hva en sko betyr, sammenlignet med Kevin Young i 1992, for eksempel. Vi har sett gode prestasjoner på en del øvelser her, mens andre har vært langt unna et historisk nivå. Det er ikke noe tyder på at det er noe ekstraordinært med banen, sier han til Nettavisen.

- Det er selvsagt en rask bane og det er OL, men jeg tror det er vanlig mondo-dekke her, men det vet jeg ikke nok om, mener Post, som selv kommenterte løpet.

NRK-profilen har likevel forståelse på at noen leter etter forklaringer.

- For meg er dette et løp for evigheten og da er det naturlig å prøve å finne en eller annen logisk forklaring på det. Dette er noe de ikke kunne forestilt seg i sin villeste fantasi. At det går an å løpe så fort, sier han.

- Det er naturlig for menneskeheten å lete etter forklaringer. Jeg tror mye av forklaringen ligger i treningen framfor ren teknologi. Det er min første tanke.

Hoen kjøper ikke påstanden

Heller ikke Bislett-sjef og tidligere høydehopper Steinar Hoen kjøper Lawtons forklaring.

Han mener heller ikke at det er skoene og banen som er avgjørende for at Warholm leverer på så høyt nivå.

- Går man tilbake til sekstitallet og frem til i dag så har banene blitt stadig bedre, men det er ikke stor forskjell nå og for ti år siden, sier Hoen til Nettavisen.

- De har sikkert bedre sko i dag enn for mange år siden, men det er ikke der man tar de syv tidelene, forklarer Hoen.

Han tror det derimot var andre faktorer som gjorde at Warholm og Benjamin sørget for det han mener er Tokyo-OLs sterkeste prestasjon.

- Det er mer settingen med OL, spenningsnivået, luftfuktighet, varme, lite vind og alle de faktorene på en gang, forklarer Hoen som er mektig imponert.

- Det giret Karsten hadde på siste hekken og inn skjønner jeg ingenting av. Det var som å se på Flåklypa Grand Prix når man plutselig har et gir fra eventyrverden. Jeg har ikke sett det før. Jeg trodde Benjamin skulle vinne da det var igjen 70-80 meter, forteller Bislett-sjefen.