Gå til sidens hovedinnhold

Ber Hillsborough-etterlatte skjerpe seg

Uttalelsene til en pensjonert dommer skaper sterke reaksjoner.

Den 15. april 1989 mistet 96 Liverpool-supportere livet i forbindelse en tribuneulykke på Hillsborough i Sheffield. Hendelsen har preget klubben sterkt siden.

Bakgrunnen for tragedien var at for mange mennesker ble sluppet inn på tribunen til Nottingham Forest og Liverpools møte i FA-cupsemifinalen det året.

Folk i den engelske byen har i etterkant av Hillsborough-ulykken krevd at alle regjeringens dokumenter som angår saken skal bli frigitt, noe statsminister Dave Cameron nå har lovet.

Søker rettferdighet
Debatten rundt Hillsborough-dokumentene kom opp i det britiske parlamentet nylig, etter at 140.000 mennesker hadde signert en kampanje på nettet, for å få saken gjenopptatt.

Liverpool-folk har også vært svært opptatt av at de 96 ofrene fra ulykken skal bli vist den rettferdigheten de fortjener og at de ansvarlige skal blitt stilt til ansvar for tragedien.

De som engasjerer seg i saken mener at Liverpool-supporterne i etterkant av tragedien, har blitt fremstilit som om de hadde skyld i det som skjedde selv.

En annet punkt i denne saken, er boikotten av The Sun. Avisen trykket en artikkel med overskriften «The Truth», der de skrev om fulle og kriminelle Liverpool-fans, som stjal fra ofrene.

Selv om det som skjedde i 1989 på alle måter er tragisk og trist, har hendelsen ført til ytterligere samhold og respekt blant Liverpool-fansen. Ulykken har blitt en del av klubbens identitet.

- Har noe å lære
Derfor vekker det stor oppsikt at en pensjonert engelsk dommer nå regelrett ber de etterlatte etter ulykken om å roe seg ned og slutte å mase om konspirasjonsteorier.

Sir Oliver Popplewell, som blant annet var med å utrede brannen på Valley Parade i Bradford i 1985, der 56 mennesker mistet livet, mener folk i Liverpool burde lære av folk i Bradford.

- Befolkningen i Bradford viste «stille verdighet og stort mot». De fremmet ikke konspirasjonsteorier. De ba heller ikke om endeløse utredninger, sier Popplewell ifølge The Guardian.

Uttalelsene til den tidligere dommeren skal ha kommet i form av et brev til avisen The Times og brevet ble sendt i forbindelse med den debatten som har vært rundt Hillsborough-dokumentene.

- I Bradford så begravde de sine døde, trøstet de etterlatte og behandlet de som ble skadet. De fikk på plass en fornuftig erstatningsplan og lot livet gå videre, sier den tidligere dommeren.

- Her er det kanskje noe å lære for Hillsborough-aktivistene? fortsetter den nå pensjonerte Sir Olivier.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Burde skamme seg
Uttalesene har selvfølgelig skapt sterke reaksjoner fra dem som er engasjert i Hillsborough-saken og parlamentsmedlem Steve Rotheram beskriver brevet som «utrolig».

- Hvor kynisk er en person som kan finne på å skrive noe sånt? Det å sammenligne to tragedier på denne måten, bare fordi begge skjedde innen fotballen, blir helt feil. Selv om begge ulykkene skjedde inne på fotballarenaer, så er det ikke noe som kan sammenlignes. Det er helt utrolig, sier Rotheram ifølge The Guardian.

- Ble det konspirert etter brannen i Bradford? Forsøkte regjeringen å skylde brannen på fansen? Dette vitner om at folk oppe på toppen både viser utvitenhet og fordommer, sier han.

Margaret Aspinall, som mistet sønnen James i Hillsborough-ulykken, har bare en ting å si til Sir Oliver Popplewell.

- Han burde skamme seg, sier hun ifølge The Guardian.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene