Gå til sidens hovedinnhold

Ber kritikerne holde munn etter Emmas (18) tennissensasjon

John McEnroes kommentarer om 18 år gamle Emma Raducanu blir dratt frem i lyset igjen etter at tenåringen sjokkerte idrettsverdenen denne helgen.

Emma Raducanu hadde ikke vunnet en kamp på WTA-touren, utenom i Grand Slam-turneringer, før hun gikk helt til topps i US Open og spilte inn 22 millioner kroner forrige uke.

Den britiske tennissensasjonen viste tegn til storhet allerede i Wimbledon-turneringen tidligere i år, der hun, som et ganske ubeskrevet blad, gikk helt til fjerde runde.

Der ble det bråstopp mot Ajla Tomljanovic, og Raducanu ga seg før kampen var over, på grunn av pusteproblemer.

Kritisk McEnroe etter Wimbledon

Det fikk kritikerne til å riste på hodet av den unge, lovende tennisstjernen. Sju ganger Grand Slam-vinner John McEnroe uttalte blant annet følgende:

- Jeg synes synd på Emma. Det virker som det ble litt for mye for henne. Det er mye å ta innover seg, særlig når du ikke har vært med på det før, sa McEnroe og antydet videre at hun knakk sammen under presset på hjemmebane i London.

Etter helgens sensasjonelle triumf i US Open tar flere nå til orde for at McEnroe og andre kritikere bør be Raducanu om unnskyldning for kommentarene. Dette til tross for at Raducanu selv har antydet at anledningen ble litt vel stor.

18 ganger Grand Slam-vinner Martina Navratilova er blant de som for alvor nå kommer til Raducanus forsvar.

- Jeg sier STFU (Shut The F*** Up). Dere vet ikke hva dere snakker om. Hun er en kommende stjerne. Wimbledon var bare en liten fartdump. Lite visste jeg om hvor liten den fartsdumpen var i det store og hele. Jeg tror ikke de folkene vil si noe som helst om hennes mentale tilstand noen gang igjen, sier Navratilova til BBC.

US Open-triumfen: - Uten sidestykke

Eurosports Ola Bentzen kommenterte kampen der Raducanu kastet inn håndkleet i Wimbledon.

- Hun fikk nesten et sammenbrudd, måtte av banen og kom aldri tilbake. Da ble aneldningen for stor på hjemmebane, med fulle tribuner og de forventningene som bygde seg opp, sier Bentzen til Nettavisen.

Nå er han vanvittig imponert over at 18-åringen har slått tilbake allerede i US Open noen måneder senere.

- Det er uten sidestykke, det hun har gjort. At hun går ut og vinner hele greia i neste forsøk, uten å tape et sett, det er den beste prestasjonen jeg kan huske på damesiden fra min tid som kommentator, sier Bentzen.

- Derfor er det mulig

Før US Open var Raducanu og finalemotstander Leylah Fernandez rangert som henholdsvis nummer 150 og 73 i verden. Til sammenligning møttes nummer én og to i verden i herrefinalen.

- Hvordan er det mulig, Bentzen?

- Det er mulig fordi de er så unge og fremadstormende at rankingen rett og slett ikke har greid å holde følge med dem. Nivået deres reflekteres ikke av rankingen. At de er så unge og så lavt ranket er unikt for årets utgave av US Open, sier Bentzen, som samtidig peker på at topp fem på kvinnesiden ikke er like suverene som på herresiden.

Eurosport-kommentatoren tror ikke vi kan forvente prestasjoner på samme nivå i hver Grand Slam-turnering framover, men spår likevel en lysende karriere for 18-åringen.

- Jeg synes hun virker veldig moden og tøff for alderen. Jeg tror hun har det som skal til for å greie det, men man vet aldri med motivasjon og skader og de tingene. Det kan påvirke en karriere, men det virker veldig lovende. Hun virker veldig reflektert, sier Bentzen.

P.S. Natt til søndag gikk Daniil Medvedev seirende ut av møtet med verdensener Novak Djokovic i herrenes finale i New York. Russeren tok dermed karrierens første Grand Slam-tittel.