*Nettavisen* Sport.

Ber Northug lære av Gjerdalen

Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX

Tord Asle Gjerdalen lar seg ikke lokke. Det gjør Petter Northug.

15.03.08 11:11

ST. CATERINA (Nettavisen): Etter en skuffende 2006/07-sesong har Tord Asle Gjerdalen tatt et kjempesteg i retning verdenseliten denne vinteren. Fredag var han bare ett tidels sekund fra karrierens første verdenscupseier. I stedet ble det sesongens andreplass. I tillegg var ringerikingen beste nordmann på fjerdeplass i Tour de Ski.

Nå takker han justeringer i treningsopplegget.

Rolig skal være rolig
- Jeg har gjort noen endringer som har slått positivt ut. Det kommer jeg til å videreføre.

- Hvilke endringer?

- Det handler om å bedre kvaliteten på hver økt ved å styre intensiteten nøye. Jeg er blitt mye mer bevisst på å at rolig langkjøring skal være rolig. Når enkelte skrur opp farten på langturer på samling, slipper jeg meg bare bakover. Jeg blir ikke med på konkurransen, sier Gjerdalen til Nettavisen.

Landslagstrener Morten Aa Djupvik støtter Gjerdalens vurdering. Nå håper han at Petter Northug kan lære av den lagkameraten han har delt rom med på flest samlingsdøgn det siste året.

Klikk på bildet for å forstørre.

Må bli smartere
- Petter er ikke den som slipper seg bak når farten økes på langkjøring. Og han ødelegger nok en del intervalløkter med å gå seg sur allerede på første draget. Vi vil ikke ta fra Petter den offensive innstillingen, men vi må prøve å styre ham, sier Djupvik til Nettavisen.

Han understreker at samme type trening ikke passer for alle.

- Men Petter har hatt en slags mellomsesong denne vinteren, og da er det viktig at vi som trenere prøver å pense ham inn på et spor som kan gi videre utvikling. Vi vil at han skal bli litt smartere, sier Djupvik.

Før prøve-VM i Liberec var Djupvik og løperutvikler Vidar Løfshus på hjemmebesøk hos Northug. Målet var å øke Northugs bevissthet i forhold til å få best mulig utbytte av hver økt både fysisk og teknisk.

- Kurven vil peke oppover
- Vidar er veldig opptatt av dette, fastslår Northug, som prøver å være en lærevillig elev, men som innrømmer at han er skeptisk til å endre så altfor mye.

- Jeg har hatt framgang med måten jeg har trent på i veldig mange år. At jeg stagnerer litt i år er ikke så unaturlig. Jeg tror kurven vil peke oppover igjen neste vinter, sier han til Nettavisen.

En ting 21-åringen nå definitivt har begynt å ta på alvor, er disponering av løp i intervallstarter. I Kollen-femmila sist helg ledet han på første mellomtid, men ble bare nummer 32 i mål.

Disponerte bra
- Jeg åpnet faktisk roligere i dag enn jeg gjorde på femmila i Kollen, sier Northug etter fredagens prolog i St. Caterina. Han ble nummer åtte og leverte sitt beste løp i høyden. Og resultatlista viser at det kom etter en rolig start. Etter 800 meter var Northug helt nede på 55.-plass, 12,9 sekunder bak teten.

- Jeg har respekt for høyden. Og dette viser jo at det kanskje er fornuftig å starte litt rolig, sier Northug.

- Faktisk er jeg veldig glad for at Petter klarte å disponere løpet sitt slik i dag. Kanskje er det et tegn på at han holder på å bli voksen, smiler Morten Aa Djupvik.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.