ALICANTE (Nettavisen): Bodø/Glimts store sønn vendte tilbake til moderklubben i det mange omtalte som en sjokkartet retur sensommeren 2022. Kun et halvår tidligere hadde han blitt solgt til franske Lens i det som i norsk målestokk var en enorm overgang.

Overraskelsen var derfor stor da Berg kun måneder senere valgte å reise hjem til Bodø.

– Jeg følte jeg presterte ganske bra fra første stund både på trening og i kamp, men jeg fikk aldri de bekreftelsene jeg trengte på at jeg var bra nok, sier Berg til Nettavisen om tiden i Frankrike.

Glimt-stjernen forteller at det ikke er noe å legge skjul på at det er noe helt annet å være ute i en kultur man ikke er vant med. Han tror det rett og slett bare er en naturlig ting og at utenlandske spillere som kommer til Norge også opplever det på samme måte.

– Det handler om å tilpasse seg, men for egen del føler jeg at jeg tenkte for mye. Istedenfor å ikke bry meg og bare spille fotball ble jeg for opptatt av å skulle tilpasse meg.

– Ble negativ til meg selv

Berg fikk en ganske god start på oppholdet med flere gode innhopp og ble blant annet hyllet i fransk presse. Han kom inn mot lokalrivalen Lille og gjorde sakene sine bra.

Likevel følte han at det ikke var nok. Det ordentlige gjennombruddet kom aldri.

– Jeg ble veldig negativ til meg selv. Den indre samtalen underveis i trening og kamp. Det var fort gjort at den ble mer negativ enn den hadde vært før jeg dro fra Glimt, noe som er naturlig med en selvtillit som blir svekket når man ikke spiller kamper, forteller Berg åpent.

Den hjemvendte Glimt-stjernen merket selv hvor fort ting snur i det øyeblikket man ikke spiller kamper.

– Jeg var fullt klar over og forberedt på at jeg ikke kom til å spille veldig mye kamper det første halvåret, men likevel er det noe som skjer med deg. I hvert fall i mitt tilfelle, der jeg ble veldig negativ. Jeg ble selv litt overrasket og det tok ganske lang tid før jeg innså det. Litt for lang tid følte jeg.

Berg endte til slutt med 19 kamper for Lens før han vendte snuten hjemover til Norge.

25-åringen forteller at han underveis i perioden i Frankrike begynte å ta tak i det som førte han inni en negativ spiral. Han benyttet seg av en idrettspsykolog som klubben hadde engasjert for å tilrettelegge for at spillerne skulle lykkes optimalt.

– Gjennom disse samtalene innså jeg at jeg nok var for streng med meg selv. Det ble en negativ spiral og det er ikke de beste forutsetningene for å lykkes, sier han.

Berg fikk tidlig beskjed fra klubbens psykolog, som fryktet at han hadde kommet inn i en bekymringsfull situasjon. De hadde flere samtaler og hun så tegn i hans mentale utvikling som hun ikke likte spesielt godt.

Berg kjente seg igjen fra situasjonen han var i tidlig i Glimt-karrieren. Midtbanespilleren kjente selv at han måtte ta noen grep for å endre på situasjonen.

Formelen ble å senke ambisjonsnivået til seg selv. Han følte seg friere og tenkte mindre på konsekvenser.

– Jeg følte jeg presterte ganske bra fra første stund både på trening og i kamp, men jeg fikk aldri de bekreftelsene jeg trengte på at jeg var bra nok. Da blir man litt utålmodig og negativ mot seg selv.

Ingen nedtur å vende hjem

Selv om han forstår at mange kanskje vil mene det, synes ikke Berg selv at det er noen nedtur å vende hjem til Glimt. Han påpeker at det sportslige nivået til Glimt har gjort det til et attraktivt sted å være.

Selv om andre klubber sto mer enn klare til å signere Berg da det ble klart han kunne forsvinne fra Lens, var det aldri noen som trigget han mer enn Glimt.

Kort tid før han bestemte seg for å vende hjem ble han invitert til Belgia for å se Ronny Deilas Standard Liège i en kamp borte mot Kortrijk. Den belgiske byen ligger kun en kort kjøretur fra Nord-Frankrike og Berg takket ja til invitasjonen.

Kameraene plukket kjapt opp Berg på tribunen ved siden av klubbens sportssjef, men det ble fort klart for Berg at han ikke ønsket å signere for Standard.

– Jeg vet ikke om jeg skal kommentere det så veldig spesifikt, men det er litt det at jeg synes at Glimt er et så godt lag at det fristet mer fotballmessig, sier han kort.

Det ble Bodø, en langtidskontrakt med Glimt fram til juli 2027 og retur til hjembyen. Nå ser han fram til den kommende sesongen som allerede har startet med en skuffende exit mot Lech Poznan i Conference League-sluttspillet.

Søndag gikk Glimt enkelt videre i NM etter 4-0-seier borte mot Ranheim.

– Jeg tror vi lærte ganske mye av fjoråret med veldig mange kamper. Man merker at man må være robust, og det er veldig naturlig at det svinger litt. Jeg tror vi er bedre rustet nå og da tenker jeg spesielt mentalt – for det er en mental prøvelse å stå i det over så lang tid med mange kamper, avslutter Berg.