*Nettavisen* Sport.

Berger vil ha bedre isolasjon

Lars Berger mener den norske landslagsledelsen kan legge forholdene bedre til rette for at skiskytterne skal være mindre syke i sesongen.

06.01.06 09:27

Skiskytter-esset Lars Berger har i løpet av de siste sesongene fått mye spolert på grunn av sykdom. Det er han ikke alene om.

I årets viktige OL-sesong sliter for øyeblikket Ole Einar Bjørndalen med bihulebetennelse og Stian Eckhoff med bronkitt . Bjørndalen er reist hjem til Toblach i Italia, mens Eckhoff kan være tilbake til søndagens fellesstart i Oberhof.

Etterlyser bedre tiltak
Berger har hele sesongen slitt med kroniske luftveisplager. Nå etterlyser han at landslagsledelsen legger forholdene bedre til rette for å hindre at sykdom sprer seg i den norske skiskytterleiren.

- Vi har helt klart mye å gå på for å få sykefraværet ned. I løpet av en sesong må nesten hver løper regne med å være sengeliggende minst én uke, og dermed gå glipp av renn, sier Berger til TV 2 Nettavisen.

Han mener ett av grepene ledelsen kan ta, er å isolere skiskytterne bedre fra store folkemengder.

- Om sommeren, når landslagstroppen trener alene, er vi friske hele tiden. Det er klart at om vinteren, når vi hele tiden reiser mye på hoteller og treffer mange folk, økes sjansene for at vi pådrar oss en sykdom, mener han.

- Flere årsaker
Berger sier imidlertid at det finnes flere årsaker til at forkjølelse rammer troppen om vinteren.

- Vi trener mer, og er dermed mer mottakelige jo mer slitne vi blir. Dessuten påvirker selvsagt faktorer som kulde og hygiene, selv om vi er flinke med hygiene. Den største smittekilden er imidlertid de store folkemassene vi treffer. Men det begrenser seg vel hvor mye vi kan endre dette. Vi er jo avhengige av å treffe folk en gang iblant, konstaterer Berger.

- Men sykdom varierer selvsagt fra person til person. Noen er selvsagt mer mottakelige enn andre, påpeker han.

- Gode nok tiltak
Landslagssjef Arne Idland mener ledelsen har lagt forholdene godt nok til rette for å hindre at utøverne pådrar seg unødvendige sykdommer i løpet av sesongene.

- Generelt kan jeg si at sykdom rammer våre utøvere som folk flest, spesielt i månedene desember og januar. Dette gjentar seg hvert år, og rammer ikke oss mer enn folk i andre øvelser, som for eksempel langrenn, forteller skiskytternes landslagssjef.

Idland er fornøyd med tiltakene ledelsen benytter seg av for å hindre at sykdom sprer seg i landslagstroppen.

- Vi har på en måte tiltak året rundt. Vi er nøye med håndhygiene, prøver å unngå store folkemengder for å hindre dråpesmitte, og dersom personer i troppen er syke, isolerer vi dem fra de andre på for eksempel hotellrommet, opplyser han.

- Vi har også en lege som er med store deler av sesongen og som følger opp utøverne tett, påpeker Idland.

Fortere syke om vinteren
Han er enig med Lars Berger i at det er lettere å unngå sykdom om sommeren.

- På vinteren er vi alltid på vakt. Kulden er selvsagt hovedårsaken. Men utøverne belaster kroppen mer på denne årstiden, og er dermed mer mottakelige for sykdom. Vi reiser mye, og på denne tiden finnes det mye smitte i hele Europa. Derfor er vi ekstra på vakt i forhold til å oppsøke folk og ha god håndhygiene, forteller Idland.

Likevel innrømmer Idland at det ikke er gunstig at både Ole Einar Bjørndalen og Stian Eckhoff pådro seg en forkjølelse snaut én måned før OL starter i Torino.

- Det er aldri en fordel å være syk. Det fører til at vi må justere de opprinnelige planene i oppgkjøringen til OL. Men det er jo én måned til Torino-OL starter, og vi skal takle at enkelte for en forkjølelse. Fokuset vårt blir å få dem friske så fort som mulig, poengterer Idland.

Gir julen skylden
Landslagslegen for de norske skiskytterne gir julen skylden for sykdomssjokket.

- Det har vært mye øre, nese og hals-sykdommer blant det norske folk i julen. I julen treffer utøverne venner og familie, og blir dermed lett smittet. Dette er hovedårsaken til at mange pådrar seg sykdom i januar, forteller Kolsrud.

- Dette er en av de viktigste årsakene til at ledelsen alltid vil ha meg med på de første rennene etter jul, sier legen videre.

- Foretar dere spesielle tiltak i forkant av OL for å holde utøverne friske?

- Vi styrker apparatet litt rundt dem. Blant annet vil vi i større grad ha møter med pressen i frisk luft. Dette er mye bedre enn å ha 20 pressefolk rundt dem i et lukket rom, svarer han.

Nye tiltak
- Vi vil også i større grad holde troppen mer samlet. Derfor bor vi blant annet på såkalte appartments her i Oberhof fremfor hotell. Vi vil også forsøke å holde dem borte fra store folkemengder. Derfor synes kanskje noen at vi er litt sære, legger legen til.

Kolsrud forteller at dersom en eller flere utøvere pådrar seg sykdom, vil de umiddelbart isoleres fra resten av troppen.

- Dersom en frisk ligger på rom med en som blir syk, blir den syke flyttet ut raskest mulig. Og de vil bli hold på en armlengdes avstand fra de øvrige utøverene, forteller legen.

OL i Torino starter 10. februar.

Skiskytterne har følgende program i verdenscupen før OL starter 10. februar:

Oberhof, Tyskland - 4-8 januar:

6. januar: Sprint, herrer, kl. 14.15
7. januar: Sprint, kvinner, kl. 14.30
8. januar: Fellesstart herrer kl. 12.00, fellesstart kvinner kl. 14.30.

Ruhpolding, Tyskland, - 11-15. januar:

11. januar: Stafett kvinner, kl. 17.15
12. januar: Stafett, herrer, kl. 17.15
13. januar: Sprint, kvinner, kl. 14:15
14. januar: Sprint, herrer, kl. 14.15
15. januar: Jaktstart kvinner, kl. 12.00, jaktstart herrer, kl. 14.30.

Anterselva, Italia - 19-22. januar:

19. januar: Sprint, herrer, kl. 11.30, Sprint, kvinner, kl. 14.15
20. januar: Jaktstart, herrer kl 15.00
21. januar: Jaktstart, kvinner kl. 13.00
22. januar: Fellesstart herrer, kl. 11.15.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.