EKEBERG (Nettavisen): Et lite nikk med hodet fra sjefen og den korte beskjeden «Morten». Det var spilt én time av oppgjøret mellom KFUM og Ranheim, da 41 år gamle Morten Gamst Pedersen gjorde seg klar til debut.

Gjestene var presset bakover på banen, og det var behov for friske bein, men også taktisk kløkt og lederskap ute på kunstgresset. Finnmarkingen ble kastet utpå i en ganske dyp posisjon på midten, og begynte straks å dirigere medspillerne sine.

– Var du litt spent i dag?

– Ja, klart jeg var det. Det var litt artig. Vi møter et bra Kåffa-lag. Det er en vanskelig bane å komme til. Jeg tror de har en ganske sterk statistikk på hjemmebane de siste tre-fire årene. Vi visste at det ville bli en tøff kamp. Jeg føler vi viste at vi har den lille «edge’n» i dag. De har litt ball, men klarer ikke å skape de ordentlig store sjansene. Vi har det siste, lille stinget i dag som ikke de har ennå.

Se høydepunktene fra kampen under:

– Nei, dæven!

Den tidligere Blackburn-profilen har kjent Kåre Ingebrigtsen i en årrekke. Derfor var det en enkel telefon å ta for Ranheim-sjefen, da John Hou Sæter pådro seg et kragebeinsbrudd 12 minutter ut i debuten mot Jerv.

– Vi visste jo at Morten gikk kontraktsløs, men også at han trener godt. Han meldte seg jo selv på et to ukers treningsopphold med Häcken på Marbella. Jeg visste han var i bra form. Nå har han vært her i fire dager og fikk spille en halvtime i dag, så det er bra, sier Kåre Ingebrigtsen til Nettavisen.

HUSK: Nettavisen sender samtlige kamper fra Obos-ligaen og 75 kamper fra Eliteserien!

– Hvordan var prosessen der, tar du opp telefonen og sier «Hei, Morten! Har du lyst til å spille”, eller var det mer prat i forkant?

– Det var noe sånt, ja. Du må til Trondheim, du. Det gikk fort unna, ja.

– Du hadde han i Åsane også, hvor lenge tror du han kommer til å fortsette?

– Nei, dæven, nå tror jeg han blir 50 før han gir seg. Fordelen hans er at han har trent godt siden han var 16. Han kan spille så lenge hodet virkelig har lyst, og han har lyst til å trene så mye som han gjør. Han har fremdeles ferdigheter som ingen andre i eliteserien har.

Her entrer Gamst Pedersen banen:

– En veldig kald fisk

Gamst Pedersen sier selv at det var mange forespørsler han avslo mens han holdt seg gående på trening med både Tromsdalen og svenske Häcken. I Göteborgs-klubben ble han gjenforent med gamlesjefen i Tromsø, Per-Mathias Høgmo.

Samtidig sto ikke telefonen akkurat stille.

– Jeg har hatt masse henvendelser fra mange klubber. Jeg har kanskje vært en veldig kald fisk på én måte.

– Ja, hvordan da?

– Med at jeg kanskje har takket nei til mange, har noen andre i hvert fall ment. Men jeg har hatt tro på at det ville dukke opp noe jeg virkelig hadde lyst til å gjøre. Da Kåre ringte og vi hadde en prat, så var det klikk. Jeg sa til dama med en gang at dette var noe jeg hadde lyst til og at dette stemte. Jeg snakket med Kåre og fikk sendt over kontrakten, og så ble vi enige.

Etter å ha vært en trofast del av Blackburn Rovers fra 2004 til 2013, er det ikke pengene som lokket «Gamsten» tilbake til Trøndelag for første siden han forlot Rosenborg etter 2016-sesongen.

– Det er ikke noe økonomi i det her. Da kunne jeg ha gjort ganske mange andre ting, men jeg er heldig som får lov til å holde på med det, påpeker han.

Alderen skremmer noen

Utover bidraget hans på banen, ønsker Gamst Pedersen å være en brobygger internt i Ranheim-garderoben.

– Jeg synes det er viktig at folk skal trives. Trygghet er veldig viktig, Uansett om det er din eller min jobb; hvis du tar bort tryggheten, så er det ikke så morsomt å drive på. Hvis man klarer å skape trygghet mellom unge og gamle i gruppa, og skaper den fine dynamikken. Det skal være litt hierarki i gruppa, men får du til at en unggutt kommer bort og prater med deg, eller motsatt, så bygger du gode relasjoner som lag. Samtidig som det å være med bidra på ting jeg kan være best på, og også lære av andre. Jeg vet mine styrker og svakheter, men jeg tror det kan være en grunn for at jeg fortsatt kan spille ennå, sier 41-åringen.

Helt siden han vokste ut av lille Norild IL tilbake i 1999, er det ikke noe han – 24 år senere – har mer lyst til å holde på med enn fotball.

Selv om også han skjønner at noen dører kommer til å forbli stengt i hans alder.

– Hva slags henvendelser får «en mann i din alder»?

– Det har vært alt fra 4. divisjon og opp til klubber i Eliteserien.

Les her: Alt om Obos-ligaen hos Nettavisens samleside!

– Ingen «money-deals» fra Kina eller Saudi-Arabia?

– Nei, jeg har ikke prøvd så mye. Med en gang firetallet dukker opp, da begynner du å miste den muligheten, sier han og hinter til egen alder.

– Det hadde kanskje vært mulig å pushe igjennom noe, men vi får se. Jeg har ikke jobbet for det. Jeg er veldig fornøyd med det som kom. Jeg tror det er det morsomste og det som passet meg best, så jeg trives med det.

Ønsker å bli trener

Det mange selvsagt spør han om nå, er hvor lenge han har tenkt å holde det gående. Akkurat dét kunne ikke Gamst Pedersen svare på etter at han hjalp med å styre Ranheim inn til 1-0-seier på Ekeberg – og fortsatt tabell-ledelse i går.

Men én ting er han i hvert fall klar på: Han vil holde seg innafor fotballen også i framtida.

– Selvfølgelig. Jeg tror nesten det hadde vært rart om det ikke ble det.

HUSK: Nettavisen sender samtlige kamper fra Obos-ligaen og 75 kamper fra Eliteserien!

– Kan du røpe litt i hvilke baner du tenker?

– Jeg har tatt de første trenerkursene, og hvis jeg nå skal videre så må det være noe involvert mot klubb og dra på samlinger. Men jeg kan ikke gjøre det nå som profesjonell spiller. Det går ikke. Jeg vil ta de kursene og ha dem. Om man blir trener eller en assistent i første omgang? Jeg vet ikke, røper han, og avslutter:

– Jeg har lyst til å kjenne litt på det den dagen man tar den store avgjørelsen og faktisk kanskje velger ikke å spille mer. Jeg ser kanskje for meg å reise litt rundt og finne ut av ting. Jeg har ikke det svaret akkurat i dag – men det blir definitivt noen innenfor fotballen, bekrefter han.