PLANICA (Nettavisen): Det var kun smil og gledestårer å se hos det norske kvinnelaget etter lørdagens VM-løp.

Mest rørt av de alle var trolig landslagstrener Stig Rune Kveen.

– En fantastisk dag, sier Kveen til Nettavisen.

Han trekkes frem som en nøkkelperson i Kalvås vei tilbake etter to runder med Covid-19.

Forrige sesong gikk hun glipp av OL i Beijing på grunn av sykdommen, før hun i januar måtte avbryte Tour de Ski som følge av et nytt smittetilfelle.

Den første sykdomsperioden i fjor holdt henne borte fra ordentlig trening i lang tid. Med det friskt i minne var frykten stor for at VM kunne gå i vasken da hun ble smittet for andre gang på nyåret.

Nøkkelbeskjed

En samtale med trenerteamet kan imidlertid ha vært avgjørende for et drømme-VM for Kalvås del.

– Det vi gjorde riktig var at vi var tålmodige nok, forteller landslagstrener Kveen.

Det norske trenerteamet ga nemlig Kalvå klar beskjed om at hun var klar for VM og ikke måtte stresse med å kvalifisere seg etter Tour de ski.

– Da hun fikk en runde med Covid i januar, så hadde hun tryggheten på at hun ikke trengte å kvalifisere seg for VM. Jeg tror det ga den roen hun trengte med tanke på at hun ikke trengte å forhaste seg i opptreningsfasen, forklarer Kveen.

Kalvå er selv tydelig på at beskjeden fra trenerteamet var viktig.

– Det var veldig viktig å få den bekreftelsen på at nå handler dette om å få meg i best mulig stand. De har vært så rå med meg fra den dagen vi begynte å trene. Jeg har fått så sinnssyk bra oppfølging. Det har vært opp- og nedturer de siste to månedene også. Det har ikke gått på skinner. Vi har måttet gjort noen justeringer, men at vi har klart å få meg tilbake i god form er stort, sier Kalvå til Nettavisen.

Bjørgen på tribunen

Stort synes også kusine og tidligere verdensmester Marit Bjørgen det var å se Kalvå levere varene på 30-kilometeren.

Bjørgen fulgte løpet fra tribunen i solskinnet i Planica.

– Det er helt fantastisk. Jeg hadde troen på forhånd. Det ble en tøff tremil, men det her er så fortjent. Det viser at det er muligheter, sier Bjørgen til Nettavisen.

Den tidligere skidronningen forteller at hun fikk en god følelse da hun så Kalvå i aksjon på lagsprinten for en uke siden.

– Jeg så den gleden og offensiviteten på lagsprinten. Jeg tenkte at det virkelig var muligheter i den uken som kom. Det har blitt en helt annen jente enn det var i fjor og det er artig å se, forklarer Bjørgen.

Hun hyller det norske trenerteamet for jobben de har gjort.

– Både Stig Rune og Sjur Ole har gjort en fantastisk jobb med å få tilbake gleden, humoren og bygge et godt miljø der man trives og har det bra. Jeg tror da de fikk en så god start på sesongen med Anne Kjersti så ser de andre også at det faktisk er mulig. Da får de den tryggheten og selvtilliten som kanskje er det lille som mangler og er med på å avgjøre, sier Bjørgen.

Kalvå: – Motiverer meg

Kalvå er enig at hennes nye støttespillere har blitt avgjørende for å lykkes.

– Det motiverer meg veldig å jobbe mot noe. Det å ha et mål og en prosess som skal gjennomføres synes jeg er veldig motiverende og givende. Jeg har lyst til å bli bedre hver eneste dag, sier Kalvå.

– Jeg tror utfordringen min i skikarrieren har vært at jeg vil veldig mye og av og til blir litt utålmodig. Nå har jeg funnet noen som er like motiverte som meg, men som klarer å holde meg litt nede på jorda og lærer meg at et tre ikke vokser gjennom himmelen på en dag. Det er en artig prosess å være en del av, forklarer 30-åringen.

Å stå igjen med VM-sølv på kvinnenes siste distanse er en drøm som går i oppfyllelse.

– Det føles så deilig. Jeg synes hele uken har vært en drøm. Alt jeg har fått oppleve hver eneste dag har vært så stort. Jeg tror jeg kommer til å bruke litt tid på å prosessere det. Først og fremst er jeg veldig takknemlig. Det er så mange som har hjulpet meg hit, sier Kalvå.