RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bogdan Cristel (Reuters/Scanpix)

Beskylder Lance for juks i 09’-touren

Sist oppdatert:
Australsk ekspert mener svaret ligger i Armstrongs blodpass.

Lance Armstrong ser ut til å miste sine sju Tour de France-titler, og de fleste forventer mer sprengstoff når bevisoppgaven mot ham skal oversendes fra det amerikanske antidopingbyrået til det internasjonale sykkelforbundet i løpet av kort tid.

Tyler Hamilton fortalte i boka «The Secret Race» om systematisk doping i US Postal-laget til Armstrong. Både han og Floyd Landis har i tillegg hevdet at Armstrong testet positivt under Tour de Suisse i 2001.

Via nettstedet California Watch vendes nå fokuset vekk fra Armstrong-æraen som resulterte i sju titler fra 1999 til 2005.

Utviklet den første EPO-testen
Basert på uttalelser fra den australske antidopingeksperten Michael Ashenden, kommer det nå beskyldninger om Armstrong-doping under Tour de France i 2009.

Året amerikaneren gjorde comeback på sykkelen og forsøkte å vinne sin åttende tittel.

Ashenden er heller ingen hvem som helst. Han var en av vitenskapsmennene som hjalp til å utvikle en test for å påvise EPO i forkant av OL i Sydney for 12 år siden.

Vitenskapsmannen peker mot rytterens biologiske blodpass for spor etter blodmanipulasjon hos den da 37 år gamle Armstrong.

- Målingene viser at Armstrongs kropp i løpet av rittet produserte færre blodceller enn man kunne forvente. Det er et tegn på at systemet tilpasser seg at et økt blodvolum blir overført, sier Ashenden til California Watch.

- Tegn til bloddoping
Den australske vitenskapsmannen sier i klartekst at det her finnes tydelige signaler om at Armstrong benyttet seg av blodoverføringer i løpet av rittet der han til slutt ble nummer tre.

- Uvanlig lav produksjon av røde blodceller er et klassisk karaktertrekk i forbindelse med bloddoping, påpeker Ashenden.

- Kroppen reagerer på tilstedeværelsen til nylig tilførte røde blodceller ved å undertrykke beinmargens produksjon av nye blodceller.

Unormale verdier
Han skal ha fått tilgang til tallverdiene i blodpasset i forbindelse med et motsøksmål Armstrong anla i sommer, da det ble klart av USADA ville frata ham alle Tour de France-titlene.

Ashenden hevder at Armstrongs blod ikke ble fortynnet i løpet av treukersrittet, men framsto like tettpakket med oksygenbærende blodceller.

- Mangelen på en naturlig svekkelse av blodkonsentrasjonen under et treukersritt er også et tegn på bloddoping, mener han.

Fastholder Armstrongs uskyld
Fra Armstrong-leiren lyder det velkjente refrenget om at dette ikke er annet enn «de gamle, utslitte påstandene».

- Regelverket innenfor sykkelsporten ser ut til å være krystallklart for alle andre enn USADA: Enten består man en dopingprøve, eller ikke. Det eksisterer ikke noen mellomting.

- Lance Armstrong har bestått alle dopingprøver han har avgitt, og det gjelder også alle testene som ble tatt av ham under 2009-versjonen av Tour de France, skriver advokat Mark Fabiani i en e-post til nettstedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere