19. februar 2010 tok Bjørgen sitt andre gull under OL i Vancouver da hun krysset mållinja etter 15 kilometer fellesstart med skibytte først.

En gledens dag for skidronninga, men i hennes nye bok «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen» forteller 41-åringen at det er noe helt annet hun husker best fra den dagen i etterkant.

Les også: Skiforbundet ba Bjørgen dekke seg til: - Grenset til mobbing

- Ble sjokkert

Etter løpet begynte Justyna Kowalczyk, som hadde gått inn til bronse bak Bjørgen, å snakke om doping til polske journalister. Hun gikk hardt ut mot det hun mente var overdreven bruk av astmamedisin blant langrennsløpere. Hun gikk også langt i å beskylde Bjørgen for juks.

- Uten medisiner hadde hun ikke vunnet. Marit føler seg truet, for hun vet veldig godt at uten hennes hjelpere, hadde hun ikke hatt mye å stille opp med, verken mot meg eller de andre jentene, sa Kowalczyk til det polske nettstedet Wirtualna Polska, ifølge boka.

Hun fortsatte:

- Nordmennene har mye de skulle ha sagt når det kommer til temaet doping i Russland, og så godtar de dette. Hvor er logikken?, sa den polske langrennsløperen, ifølge Bjørgen sin bok.

Uttalelsene til Kowalczyk fikk Bjørgen til å reagere.

«Marit ble først sjokkert. Så såret. Fornærmet. Det føltes så urettferdig! Hun hadde gjort alt riktig, alle tester og alle søknader var godkjent, både av FIS og WADA. Ingen ting var hemmelig. Hun hadde bare jobbet uendelig hardt, og endelig fungerte alt som det skulle. Hun hadde aldri hatt det så bra. Så kom dette», står det i boka.

Da Bjørgen ble konfrontert med Kowalczyk sine uttalelser av media, sa hun rett ut det hun mente om polakken. Bjørgen mente hun var en dårlig taper.

Les også: Bjørgen fikk sjokkbeskjed om doping: - Fikk panikk

- Jeg forbereder meg i løypene, ikke på apoteket

Dette var ikke den enste gangen Kowalczyk uttalte seg om temaet. Høsten 2010 sa hun dette:

- Jeg forbereder meg i løypene, ikke på apoteket. Jeg har snakket lenge med treneren min, og vi er mest redd dem som forsvinner en måned midt i sesongen, og så kommer tilbake mye sterkere, sa hun i et intervju med den polske storavisa Gazeta Wyborcza.

Les også: Hylles etter «Norge-forvandling»: - Nærmer seg statue utenfor Ullevaal

Kowalczyk ble selv utestengt for doping tidlig i karrieren sin da hun testet positivt for det betennelsesdempende stoffet deksametason. Hun forklarte at hun hadde brukt det for å lindre en vond akilles, og at hun ikke visste at det var ulovlig.

Hun ble i første omgang utestengt i to år, men fikk redusert straffen til elleve måneder.

Bjørgen forteller i boka at hun tror Kowalczyk sin tidligere dopingdom var grunnen til at polakken tok opp dette temaet så ofte.

«Hun hadde erfart hvordan det var å bli stemplet som juksemaker, og kanskje hun nettopp derfor følte behov for å snakke ekstra høyt og tydelig om at hun var motstander av doping seinere i karrieren», står det i boka.