*Nettavisen* Sport.

Besseberg: - Helt hjelpeløst

Den mektige presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg, er oppgitt over torsdagens dopingavsløringer. - Jævlig beklagelig, sier han.

16.02.06 20:17

SAN SICARIO (TV 2 Nettavisen): Anders Besseberg bekrefter på telefon fra Torino overfor TV 2 Nettavisen at Olga Pyleva i verste fall risikerer to års utestengelse etter at hun testet positivt på det forbudte stoffet carphedon, et amfetaminbeslektet preparat utviklet i Russland.

Stoffet er utviklet for å virke prestasjonsfremmende og skal også gi økt toleranse for kulde. Både A og B-prøven var positiv, bekreftet IOC torsdag ettermiddag.

- Det er klart at når A-prøven inneholder spor av dette stoffet, vil som regel B-prøven påvise det sammen, sier Besseberg etter torsdagens høring i Torino.

Brukte stoffet i tre dager
Pyleva testet positivt på stoffet etter mandagens sølv på normaldistansen, som hun senere ble fratatt.

- Hun opplyste på høringen at hun brukte stoffet i tre dager. Det ble avslørt i en urinprøve, og både hun og landslagsledelsen burde visst at dette stoffet kom til å bli avslørt i en slik test. For meg virker det hele litt hjelpeløst. Hun ba jo om å bli tatt, sier en lettere oppgitt Besseberg.

I OL er det IOC og WADA som i første rekke foretar dopingkontrollene, men det er IBU som fastsetter den endelige straffen etter å ha fått oversendt saken fra IOC.

Den endelige straffen vil bli fastatt etter en egen IBU-høring på et senere tidspunkt.

- I verste fall risikerer hun to års utestengelse. IBU har så å si de samme strafferammene som WADA og IOC, bekrefter han.

Etter mandagens normaldistanse ble de fem beste plukket ut til dopingkontroll, samt to tilfeldig utvalgte.

- Vi foretok både urin og blodtester av disse, sier Besseberg.

- Mange testes ofte
- Liv Grete Poiree etterlyser flere tester i OL?

- Jeg har registrert det, men det har også kommet frem klager fra utøvere som føler at de blir testet for ofte. Generelt kan jeg si at vi er veldig fornøyd med det apparatet som skal foreta dopingtestene i OL. Det testet ofte og vi har egne eksperter som foretar disse, svarer Besseberg.

- Hva betyr disse avsløringene for ryktet til skiskyting?

- Klart det er negativt. Alle som driver med dette ønsker å ha en helt plettfri og ren sport, avslutter den travle presidenten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.