*Nettavisen* Sport.

«Beste tiden å gå inn i sykkelsporten på»

Foto: (Scanpix)

Jacob Lund tegner en lys framtid for norsk sykkelsport.

21.11.12 14:37

Mesterhus forsvant ut av porten som sykkelsponsor, og via procycling.no varslet Njål Østerhus at de kan gjøre det samme om ikke juks og fanteri forsvinner fra sykkelsporten de neste årene:

- Dersom disse sakene fortsetter å rulle fram til 2014 også, tror jeg ikke vi er med etter det. Da må vi finne noe annet vi kan identifisere oss mer med, uttalte hovedsponsoren til Øster Hus-Ridley-laget.

Med dopinginnrømmelsen til Steffen Kjærgaard har norsk sykkelsport fått et troverdighetsproblem.

- Den minste sjansen man kan ta
Mannen media ofte omtaler som sponsorkongen i norsk idrett, heter Jacob Lund. Han har styrt sponsorbudsjettet i DNB-gruppen de siste 20 årene. Ved årsskiftet byttet han beite til firmaet Sponsorconsult.

Finansmannen har også en blogg på nettstedet E24, der han faktisk har tatt sykkelsporten i forsvar.

«Å satse på norsk sykkel nå er den minste sjansen en sponsor kan ta, men vi må unngå trojanske hester som ødelegger idretten fra innsiden», lød konklusjonen i 60-åringen i sitt innlegg.

Du kan lese bloggen til Jacob Lund her!

Sykkelsportens gullalder
procycling.no har belyst sponsordelen av sykkelsporten de siste dagene, og tok kontakt med Lund for å få ham til utdype resonnementet.

På spørsmål om hvorfor han mener timingen til å satse på sporten er best akkurat nå, ramser han opp dyktige norske sykkelproffer, terreng-VM i Hafjell, et mulig sykkel-VM i Bergen og større norske sykkelritt som gode argumenter for:

- Jeg tror at det for bedrifter som ønsker å bli assosiert med renvasking og nyskapning, aldri har vært en bedre tid å gå inn i sykkelsporten på. Det skyldes at husvasken har vært så kraftig og ærlig fra forbundets side. Sykling er en stor idrett, og den har fått gjennomslag i et veldig ressurssterkt marked, påpeker Lund overfor procycling.no.

Gir ros til forbundet
Han har fulgt nøye med siden Kjærgaard ble tvunget til å komme med sin innrømmelse og forteller at han er imponert over ryddejobben Norges Cykleforbund har gjort for å stable troverdigheten på beina igjen.

- Når dette med Steffen og all den andre dritten dukker opp, synes jeg forbundet har utvist en god evne til å rydde opp i faenskapet. Jeg tror oppriktig på at forbundet ønsker dette til livs. Sponsorer vil normalt sett ikke bli assosiert med juks. Derfor trekker de seg ofte tilbake om så skulle skje.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Her trekker Lund paralleller til skiverdenen og dopingskandalen under ski-VM i finske Lahtis i 2001. Her ble nasjonalhelter som Harri Kirvesniemi, Jari Isometsä, Mika Myllylä og Janne Immomen avslørt for systematisk misbruk av det plasmaekspanderende stoffet HES.

Senere har det blitt anslått at finsk toppidrett tapte 16 millioner euro på skandalen. Sponsormidler som i stedet ble investert i kultur og aktiviteter for finsk ungdom.

- Under ski-VM ville sponsorene at merkenavnene under pressekonferansen skulle dekkes til med svarte søppelsekker. Holdningene til NCF vitner derimot om en enorm stahet. De vil komme til bunns i dette, derfor mener jeg sykkelsporten har et bedre utgangspunkt enn noensinne.

- Vil bygge en ren sykkelsport
Utspillet mottar støtte hos Kjell Arne Bjerklund. Kjededirektøren i Joker har forpliktet seg til å sponse Joker Merida, Edvald Boasson Hagen og Tour of Norway for kids ut 2016-sesongen.

- Er dette perioden for å gå inn i, eller trekke seg ut av sykkelsporten?

- Vi ønsker å være med på å bygge en ren sykkelsport. Derfor går vi inn i en langsiktig avtale. Det skal skje mye spennende framover i norsk sykkelsport. Nå greier vi også å produsere unge, norske ryttere som kan prestere på et nivå vi tidligere bare kunne drømme om.

- Vi er med videre, og vi ser ikke etter å ta den enkle veien ut døra. Vi ønsker å vise at dette er mulig. Jeg støtter Jacob Lund veldig på dette punktet, og det samsvarer godt med våre egne holdninger, sier Bjerklund til procycling.no.

- Det ville ha vært grusomt
Etter et svært skuffende OL på hjemmebane for skiskytterne, gikk Vital - med Lund i spissen - i 1994 inn med friske sponsorkroner i et prosjekt «ingen trodde noe på». Historien har vist at det skulle bli et eventyr verken sponsoraktøren selv eller det norske landslaget kunne drømt om.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Han har også vært tungt inn i norsk friidrett i en årrekke, og sponset utøvere som Andreas Thorkildsen og Christina Vukicevic.

- Du har jo din bakgrunn som sponsor i blant annet skiskyting, hvordan ville man tålt en slik sak i en av de store vinteridrettene?

- Det ville ha vært helt grusomt. Det er nesten verre å bli tatt for doping i Norge, enn alt mulig annet. Det innebærer så mye skam. Det som blir helspalte og dobbeltside i Norge, blir bare en enspalter i for eksempel Øst-Europa, sier Lund.

- Vil norsk sykkelsport tåle nok en Kjærgaard-sak blant framtidens ledere?

- Dersom man først får en knockout, tar telling og deretter kommer på beina igjen – vil man være mindre og mindre motstandsdyktig for hver gang man blir slått ned, lyder svaret.

Vil ha pengene tilbake
Etter avsløringen om systematisk dopingbruk rundt Lance Armstrong og hans US Postal-mannskap, sliter nok sykkelsporten enda mer med sin troverdighet i utlandet.

Lund blir engasjert når han forteller om hva som bør gjøres for å unngå nye avsløringer i årene som kommer:

- Man er helt nødt til at det internasjonale sykkelforbundet går i bresjen. Hein Verbruggen er håpløs og burde aldri ha sittet som æresmedlem i IOC. Jeg registrerer at Pat McQuaid hevder å ha skiftet ham, men det er i så fall bare det siste halvåret. Jeg synes det sier det meste når arrangøren av Tour de France har vært mer aktive på å få til dopingkontroller i rittet sitt, enn forbundet selv.

- Jeg mener alle som mottar penger og støtte fra sponsorer må skrive under en antidopingerklæring. De må skrive under på at dersom det noen gang blir kjent at de har jukset, må de betale tilbake alt de har tjent opp i løpet av karrieren. I tillegg må man arkivere blodprøver herfra til evigheten, mener Lund.

Hva mener du? Er dette tiden for å støtte den morderne sykkelsporten, eller skal den lide for feil som er begått for noen år tilbake? Kom med ditt innspill i kommentarfeltet under artikkelen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.