*Nettavisen* Sport.

Betsy trosset Lance og ble kalt «ei gal megge»

Foto: (Reuters/ABC News)

I natt tok hun til tårene da Armstrong hoppet bukk over sannheten. Se video!

18.01.13 11:41

I studio med CNNs Anderson Cooper håpet Betsy Andreau at hun og ektemannen endelig skulle få en personlig oppreisning av Lance Armstrong.

Den Armstrong-relaterte historien til ekteparet Andreau starter på midten av 90-tallet.

Frankie, Betsys ektemann, var lagkamerat med Armstrong hos US Postal. I forbindelse med et sykehusbesøk i 1996, mens Betsy var i til stede rommet, skal Armstrong ha blitt spurt av legen om han hadde benyttet prestasjonsfremmende midler:

- EPO, veksthormoner og steroider, skal toppsyklisten ha svart.

Vitnet mot Armstrong i 2005
Fru Andreu ble naturligvis sjokkert. I ettertid falt hun og ektemannen ut med Armstrong, og møttes i stedet i en bitter rettstrid mellom Armstrong og selskapet SCA Promotions som ønsket å holde bonusutbetalinger tilbake som en følge av US Postal-rytterens dopingbruk.

Frank og Betsy vitnet under ed mot Armstrong, men et forlik ble inngått og et uavhengig panel avgjorde at SCA måtte betale Armstrong og selskapet Tailwind Sports 7,5 millioner dollar i utestående bonuser og saksomkostninger.

Armstrong har angrepet ekteparet Andreu ved flere anledninger. Han skal ha uttalt at Betsy er «ei gal og feit megge».

Ville ikke snakke om sykehusbesøk
Natt til fredag konfronterte Oprah Winfrey den tidligere toppsyklisten om måten han har angrepet alle som har beskyldt ham for doping.

Det skjedde naturlig nok etter at Armstrong selv hadde bekreftet eget dopingbruk i starten av TV-programmet.

Da Winfrey ville snakket om sykehusbesøket fra 1996, ville ikke texaneren svare.

- Fortalte hun sannheten?

- Jeg tror ikke vi skal gå nærmere inn på det.

- Er ting bra mellom deg og Betsy nå? Har dere gjort opp? spurte Oprah.

- Nei, svarte en tydelig ukomfortabel Armstrong.

- De har blitt for dypt såret. En 40 minutter lang telefonsamtale er ikke nok. Jeg tror det er greit for Betsy at jeg sier dette: Ja, jeg kalte henne «ei gal megge», men jeg har aldri kalt henne feit.

- Du skyldte oss dette
Den upassende presiseringen hjalp selvsagt ikke mye for Andreu som var gjest hos CNN denne kvelden.

- Etter det du gjorde til meg, og min familie, så kunne du ikke gjøre opp for deg. Og nå skal vi stole på deg? Du hadde denne ene sjansen til å si sannheten, og nå var øyeblikket her.

- Han kunne ha fortalt sannheten. De skyldte han både meg og idretten han ødela, fortalte Betsy Andreu CNNs seere.

Armstrong innrømmet positiv prøve
En annen som har blitt latterliggjort og ydmyket på det groveste av Armtrong er massøren Emma O’Reilly.

På midten av 2000-tallet røpet hun at Lance Armstrong testet positivt på kortison etter prologen i Tour de France i 1999.

Se Armstrong forklare seg om Emma O'Reilly her:

HTML EMBED

O’Reilly forklarte at dette ble løst ved å tilbakedatere datoen på en reseptbelagt krem mot sittestår som inneholdt kortison.

På Oprah’s «Next Chapter» bekreftet syklisten at dette medførte riktighet. Han innrømmet også å ha omtalt O'Reilly som «hore» etter at hun fortalte sannheten til offentligheten.

- Hva med historien Emma O’Reilly forteller om kortisonen og at du fikk resepeten tilbakedatert, er det sant?

- Det stemmer.

- Hva ønsker du å si om Emma O’Reilly?

- Hun er en av dem som jeg er nødt til å si unnskyld til. Hun er en av dem som ble overkjørt og plaget av meg, innrømmet Armstrong.

- Ble sjikanert og latterliggjort
TV 2-ekspert Johan Kaggestad tror bekreftelsen av O’Reillys historie kommer altfor sent, men at det likevel virke tilfredsstillende for de som har blitt utsatt for Armstrongs vrede opp igjennom historien.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hvis man tar for seg Emma O’Reilly og Betsy Andreu er dette to personer som har blitt sjikanert og latterliggjort. Betsy har blitt trakassert og skjelt ut offentlig, men nå får hun en slags oppreisning. Han har oppført seg skruppelløst mot sine motstandere i mange år. Det er det etter hvert ganske mange som kan bekrefte, sier Kaggestad til procycling.no.

- Finnes det fortsatt en slags tilfredsstillelse hos disse i forbindelse med denne dopinginnrømmelsen eller er det for sent?

- Jeg tror det føles bra at ting endelig blir sagt. At de får høre ordene fra hans munn. Det er selvsagt altfor sent med tanke på måten de har blitt latterliggjort og trakassert på. Men jeg vil likevel rose måten USADA (det amerikanske antidopingbyrået) har jobbet fram denne saken og innrømmelsen. De kunne også ha sagt at dette var «altfor langt tilbake i tid». Men de har gjort et tappert arbeid, og viser hva antidopingmyndighetene er i stand til å få til.

Andreu: - Var villig til å gi deg en sjanse
Foran millioner av CNN-lesere var det uansett ikke mye trøst å spore hos Betsy Andreu. Hun var åpenbart irritert på Armstrong og slet med å holde tårene tilbake.

- Jeg var villig til å gi ham en sjanse og dette er svaret hans? uttalte hun.

- Hvis han ikke kan fortelle sannheten, hvis han ikke kan fortelle at hendelsen på sykehuset fant sted. Hvordan kan vi da tro på alt annet han sier? Vi tviler på ham allerede. Den eneste måten Lance kan oppnå forsoning i denne saken, er ved å fortelle alt han vet til antidopingbyråene. Det er ikke snakk om at han kan ha stått bak den største svindelen i idrettshistorien på egenhånd, påpekte Andreu.

Se Betsy Andreu hos CNN i dette vinduet:

HTML EMBED

PS! Vitneforklaringene Frank og Betsy Andreu ga mot Lance Armstrong i 2005 ble avgitt under ed. Her nektet Armstrong for all bruk av forbudte midler, og løy dermed under ed. Dette forholdet har en strafferamme på fem år i USA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.