Sykkelsesongen går mot slutten, men du skal allikevel ikke se helt bort fra at du får med deg en ekstra skandale før rytterne setter bort sykkelen.

For de siste dagene har det vært rabalder i italiensk sykkelsport. Grunnen er at landslagssjef og sykkellegende Paolo Bettini etter ryktene skal ha advart sin egen syklist Enrico Gasparotto om en dopingkontroll kort tid før VM i Australia i fjor.

Rapportene fra støvellandet går ut på at landslagssjefen er under etterforskning i Padua for å ha misbrukt makten som følger med hans stilling i det italienske sykkelforbundet.

- Som en del av mine arbeidsoppgaver som landslagssjef og i samsvar med det italienske forbundet fortalte jeg alle rytterne om testen, slik at de ikke skulle komme for sent, uttaler Bettini til AFP ifølge velonation.

- Standard prosedyre
Gasparotto (som tidligere har blitt satt i forbindelse med dopinglegen Michele Ferrari) skal ha spurt Bettini om han kunne sove en ekstra natt hjemme før han møtte på samling, og det er da Bettini skal ha minnet Astana-rytteren på at det skulle være en medisinsk test neste dag.

Bettini hevder videre at dette er standard prosedyre, som også ble fulgt under årets VM i København.

Det er ikke alle som kjøper historien til den italienske landslagssjefen, og i front av kritikerne som har tatt til orde mot Bettini i Italia, finner vi den mektige sykkelsjefen Ivano Fanini.

Sjefen for Amore&Vita-laget, som i fjor sendte sin egen sønn på frierferd i Norge, er kjent for sine klare anti-doping holdninger, til tross for at han tidligere i år prøvde å hente Ricardo Ricco til sitt eget lag.

Les også:- 90 prosent av rytterne doper seg

Blant annet var det Fanini som tipset italienske myndigheter om at Danilo Di Luca ikke hadde rent mel i posen.

- For meg er ikke dette noe overraskelse. Bettini uttalte i september 2008 (samme år som han la opp, red. anm.) at mens han var rytter ble de ofte advart om såkalte overraskelsestester/«out of competition»-tester av laget en dag før dopingkontrollørene dukket opp, uttaler Fanini til tuttobiciweb.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Får støtte fra forbundet
Uttalelsen har fått Bettini og hans advokater til å se rødt. Nå vurderer de å saksøke Fanini for å bevare Bettinis gode rykte.

- Dette er alvorlige anklager, som er både ærekrenkende og injurierende, uttaler Bettinis advokat.

Men den tidligere Quick Step-stjernen kan i hvert fall trøste seg med at han har det italienske sykkelforbundet i ryggen.

- Bettini har vår full støtte. Han er «untoucheable». Om dette er et knep for å få det til å blåse rundt ham, så skal jeg stå sammen med han i stormen, uttaler presidenten i det italienske forbundet Renato Di Rocco.

Han legger også til at det var snakk om en intern medisinsk undersøkelse, og at Bettini kun nevnte det for rytterne slik at de ikke skulle glemme det.

Selv er Bettini bitter over anklagene, samtidig som han er klar til å kjempe for å renvaske sitt eget navn.

- Jeg har ikke gjort noe ulovlig, og jeg er sikker på at jeg har opptrådd profesjonelt og i samsvar med prosedyrene vi har, avslutter den italienske landslagssjefen.

PS: Enrico Gasparotti kjørte ikke VM-rittet, men var en del av Italias bruttotropp.