Den globale fagforeningen for fotballspillere verden rundt, Fifpro, reagerer på at presidenten i det gabonske fotballforbundet, Pierre-Alain Mounguengui, fikk lov til å være til stede under åpningskampen av det pågående fotball-VM i Qatar.

Mounguengui står tiltalt i en sak om omfattende seksuelt misbruk i hjemlandet. Han ble sluppet fri i oktober, etter å ha vært fengslet i seks måneder, og er tiltalt for å ha «skjult tilfeller av pedofili», skriver den engelske avisen The Guardian torsdag.

Fifpro: – Kan få alvorlige følger

Under åpningsseremonien søndag ble fotballtoppen blant annet avbildet sammen med Fifa-president Gianni Infantino.

LES OGSÅ: Forbløffet Eriksen: – Hva f*** foregår her?

Han ble også avbildet mens han ga Patrice Motsepe en klem. Motsepe er en sørafrikansk milliardær som ble utnevnt til president i det afrikanske fotballforbundet (Caf) i fjor. Han skal ha besøkt Mounguengui mens han satt i fengselet Gros Bouquet Central.

The Guardian skriver videre at Mounguengui skal ha sluppet fri etter press fra nettopp det afrikanske fotballforbundet. Han venter fortsatt på at saken skal opp i retten, etter avsløringer i nettopp The Guardian. Det finnes ikke bevis for at Mounguengui skal ha vært direkte involvert i seksuelt misbruk selv, påpeker avisen, og han har heller aldri kommentert tiltalen offentlig.

– Pierre-Alain Mounguengui er per nå under etterforskning for å angivelig ha skjult omfattende misbruk, ved å ikke melde fra om dette til myndighetene, heter det i en uttalelse fra Fifpro.

– Det at lederskikkelser i Caf besøker ham både i fengsel og på dagen han ble frigitt, og bilder av at presidenten i Caf gir ham en klem under det pågående VM, hjelper ikke ofre og varslere til å risikere livet og familiene deres til å stå fram med bevis. Måten ofrene oppfatter slike øyeblikk betyr noe og det kan få alvorlige følger for integriteten og effektiviteten av Fifas etterforskning.

I tillegg til Fifpro, reagerer også journalisten Romain Molina, som har jobbet med saken for The Guardian, sterkt på bildene via sin Twitter-konto. Han skriver følgende om møtene mellom fotballtoppene under åpningsseremonien:

– Dette er verdensmesterskapet for alle, også for de som har beskyttet pedofile nettverk, som presidenten i Gabons forbund. Fifa og Caf har kontaktet gabonske myndigheter for å kreve løslatelse av Mounguengui. Jeg blir kvalm.

I tillegg til at saken etterforskes av gabonske myndigheter, har Fifas etiske komité opprettet en egen sak.

Ingen Fifa-kommentar

The Guardian har vært i kontakt med Fifa angående Mounguenguis tilstedeværelse under åpningskampen, men de ønsket ikke å kommentere. Tilbake i mai åpnet imidlertid Fifa en formell sak mot en tidligere nasjonal U17-trener fra Gabon ved navn Patrick Assoumou Eyi. Tre andre trenere skal også være en del av denne etterforskningen.

Fifa har enn så lenge ikke tatt noen affære mot Mounguengui i sin etterforskning. Kilder nær noen av de påståtte ofrene skal være bekymret for at hans tilstedeværelse i Qatar, sammen med blant andre Infantino, kan skremme andre fra å stå fram med sin historie.

Representanter fra Fifas etiske komité skal ha vært i Gabon uken før Mounguengui ble løslatt fra fengsel for å samle bevis, skriver The Guardian. Ofrene skal imidlertid være dypt frustrert over den prosessen de har opplevd fra det internasjonale forbundet så langt.

LES OGSÅ: Klaveness: – Vi prøvde å finne en motkandidat til Infantino

– Beskyldninger om omfattende og systematisk seksuelt misbruk, som kan ha rammet over hundre spillere i Gabon, må etterforskes nøye av både Fifa og de lokale myndighetene i Gabon. Fifas undersøkelser kan kun lede fram om effektiviteten og uavhengigheten er til å stole på. Ofre og varslere må stole på at – om bevisene er tilstrekkelig – de som står bak dette vil bli holdt ansvarlig, skriver Fifpro.

– Vi vet fra tidligere støtte til ofre for denne type misbruk i fotballen verden rundt, at en slik tillit er skjør. Spillere som har blitt misbrukt har allerede blitt sviktet av fotballederne når de ikke ble beskyttet eller hørt, skriver fagforeningen videre.

Holdt tale i forrige uke

Det kommer også fram at Mounguengui skal ha holdt en tale i Libreville i forrige uke under et seminar «i kampen mot trakassering og seksuelt misbruk i gabonsk fotball». Der skal det ha vært representanter fra både Verdens helseorganisasjon (WHO) og det gabonske helse- og idrettsdepartementet til stede. Seminaret skal ha blitt arrangert i samarbeid med nettopp Fifa.

LES OGSÅ: TV 2-profilen smått sjokkert: – Nesten så jeg ikke tror det

Så sent som i mai kunne The Guardian avsløre at generalsekretæren i CAF, Veron Mosengo-Omba, skal ha forsøkt å blande seg inn i den statlige etterforskningen av Mounguengui ved å sende et brev til den gabonske sportsministeren, Franck Nguema.

I brevet skal det ha blitt hevdet fra Cafs side at beskyldningene mot fotballpresidenten kun var et forsøk på å fjerne ham fra hans nåværende stilling. Arrestasjonen skjedde nemlig kun to uker etter at han ble gjenvalgt som fotballpresident i Gabon.

Disse «bekymringene» til Caf ble imidlertid blankt avvist av sportsministeren.