Gå til sidens hovedinnhold

Bildene av Jevgenij Trefilov på tribunen i OL vekker oppsikt: - Det er utrolig

Den eksentriske Russland-sjefen får ikke ta over håndballandslaget, men det hindrer ikke 65-åringen i å skrike på spillerne.

TOKYO (Nettavisen): De fleste norske håndballfans kjenner igjen den russiske veteranen, som hadde flere tøffe bataljer mot Norge under sin tid som landslagstrener for Russland fra 1999-2019.

65-åringen er kjent for å ha en svært røff trenerstil overfor sine spillere, og i timeouter har man sett trenerlegenden regelrett skjelle ut egne spillere.

Les også: Program for sommer-OL 2021

I Tokyo-OL er Trefilov med rundt det russiske laget, men kun som rådgiver og visepresident i forbundet. Det betyr at han ikke får lov å sitte på den russiske trenerbenken, og fra tribunen har han sett russerne slite.

Mot Sverige ble det stortap 24-36, og i torsdagens kamp mot Ungarn, som russerne vant 38-31, klarte han ikke dy seg.

Den svenske journalisten Johan Finck, som var til stede i arenaen torsdag, skriver at Trefilov flyttet seg så nære benken han får lov til, mens han skrek og coachet på de russiske spillerne.

- Utrolig! skriver han.

- Hører ingen steds hjemme

Viasports Daniel Høglund kjenner godt til Trefilov, blant annet etter at han kommenterte håndball-VM i Japan i 2019 da kanalen hadde rettighetene til mesterskapet.

Han forteller at mye av det samme skjedde for to år siden, og reagerer på at Trefilov blander seg inn fra tribunen også i OL.

- Enten må han være trener, eller så må han holde seg unna. Så enkelt er det jo. Man kan ikke ha sportssjefer eller visepreseidenter som skal blande seg, det hører ingen steds hjemme, sier han til Nettavisen, før han påpeker.

- Men Trefilov er Trefilov, og han gjør litt som han vil. Jeg er ikke overrasket, jeg satt egentlig bare og ventet på det.

Trefilov selv har vært åpen for å gjøre comeback som landslagstrener, men til Aftonbladet forteller han at eget forbund har satt ned foten.

- Jeg skulle tatt over med glede, men det er tatt en beslutning at jeg ikke skal være på benken. Det er forbundet som sier nei, sier han til den svenske avisen.

Det er uro i den russiske leiren etter det svake resultatet mot Sverige, og Sergei Shishkarev, presidenten i det russiske håndballforbundet, skal ha varslet endringer etter tapet mot svenskene.

Om seieren mot Ungarn gjør det bedre er hittil uvisst, men Høglund sier han ikke blir sjokkert om Trefilov ender opp med å ta en ny periode som landslagssjef.

- Det er egentlig ingenting som overrasker meg med det russiske forbundet.

Kyvåg: - Blir ikke sjokkert om han gjør comeback

Frode Kyvåg er en av Norges største trenerhelter gjennom tidene. Han har både vært landslagstrener for kvinnene og ledet Bækkelaget til suksess i europacupen.

Han er én av dem som kjenner til det politiske maktspillet i russiske håndball best her hjemme i Norge. Han trekker raskt fram at Russland for ikke lenge siden ansatte den spanske supertreneren Ambros Martin som landslagssjef, men at han forsvant raskt fra rollen.

- Dette er en større og lengre sak enn det som skjer nå. Så jeg synes det er vanskelig. Jeg kan jo starte med hvorfor de sparket Ambros Martin, en av verdens beste håndballtrenere? Det skjer ting der borte som jeg knapt forstår, sier han til Nettavisen, før han fortsetter.

- Det er interessant å vite hvilken rolle Trefilov spiller og hvilken velsignelse han har. Normalt skulle man trodd at han har trukket seg tilbake nå, at han er ferdig med oppgavene, men det er han tydeligvis ikke. Han er en butikksjef og det nytter ikke å ha ham med i et støtteapparat når de forsøker legge til rette for en ny måte både når det gjelder atferd og spillemåte. Det er vanskelig å tro at Trefilov ikke hadde en finger med i spillet da Martin ble sparket ut igjen, sier Kyvåg.

75-åringen blir i likhet med Høglund ikke overrasket om Trefilov plutselig dukker opp på benken i OL.

- Jeg blir ikke sjokkert om han gjør comeback. Dette er splitt og hersk-uttalelser. Han prøver å skape uro i gruppa og selv om han er kontroversiell har han sine tilhengere i laget. Men jeg kan ikke forstå hva han skal gjøre med dette laget. Han har ikke hatt noe med treningene å gjøre. Men taper de for Frankrike nå og blir tvunget til å slå Spania for å ikke reise hjem kan det hende det blir noen fantastisk dramatiske scener, sier han.

Holder Norge som klare gullfavoritter

Mens de russiske kvinnene til tider har slitt i Tokyo, har Thorir Hergeirssons mannskap hittil gjort rent bord i OL.

Sør-Korea, Angola og Montenegro har i tur og orden blitt slått forholdsvis komfortabelt, og Høglund mener det norske laget seiler opp som en klar gullfavoritt.

- Det ser jo ut som det er straka vegen mot nok en gullmedalje. Selv om ikke alt er perfekt ennå, ser du konturene av et lag som går hele veien til finalen. Det er jeg ganske sikker på, avslutter han.