TYSKLAND – JAPAN 1-2:

Det tyske landslaget måtte gå frustrerte av banen i Doha etter å ha tapt 1-2 mot Japan i deres åpningskamp onsdag ettermiddag.

Frustrerte har de også vært i dagene før oppgjøret, men det av utenomsportslige grunner. Det markerte de også før avspark.

Tyskland var blant nasjonene som i utgangspunktet hadde tenkt til å benytte seg av det regnbuefargede kapteinsbindet «One Love» under VM.

Nylig gjorde imidlertid Fifa det klart at bruken av kapteinsbindet ville medføre sanksjoner i form av blant annet gult kort på lagets kaptein.

Det førte til at de aktuelle nasjonene, med blant annet Danmark, England og Tyskland, valgte å droppe det hele.

Les også: Japan sjokkerte Tyskland

Nasjonene har derimot vært svært kritiske til Fifa og truslene fra forbundet.

Før onsdagens VM-oppgjør mot Japan demonstrerte de tyske landslagsspillerne ved å holde seg for munnen da de stilte opp for å ta lagbildet.

Kom med forklaring på Twitter

Minutter senere kom også det tyske laget med en uttalelse om demonstrasjonen.

«Vi ønsket å bruke vårt kapteinsbind for å stå opp for våre verdier i det tyske landslaget: Mangfold og gjensidig respekt. Vi ønsket at våre stemmer skulle bli hørt sammen med andre nasjoner.

Det handlet ikke om å komme med en politisk uttalelse – menneskerettigheter er udiskutable som bør bli tatt for gitt, men dette er fortsatt ikke tilfellet. Derfor er denne beskjeden så viktig for oss.

Å nekte oss kapteinsbindet er det samme som å ta fra oss en stemme. Vi står for det vi har sagt», skriver det tyske landslaget på Twitter.

Les også: VM-skandalen eskalerer

Keane reagerer

Tidligere Manchester United-kaptein og nå Sky Sports-ekspert Roy Keane fikk med seg onsdagens demonstrasjon.

Iren lot seg imidlertid ikke imponere, noe han ga klart utrykk for på ITVs direktesending fra Qatar.

– Det er en gest og en begynnelse, men jeg synes de kan gjøre mye mer. De sier de har blitt stilnet. Av hvem?, spør Keane.

– De viktigste personene i fotball er supporterne og spillerne. Bruk stemmen deres, bruk armbåndet, stå opp for det. Ledelse er en kamphandling. Bare gå ut og gjør det fordi dette kommer til å trekke ut, sier Keane.

Iren har i lang tid vært svært kritisk til både Fifa og mesterskapet i Qatar, noe han har lagt lite skjul på i sine TV-opptredener så langt i mesterskapet.

Tyskerne hylles

Mens Keane mener mer kan gjøres, så var det mange som også lot seg imponere av den tyske handlingen.

Demonstrasjonen får oppmerksomhet i en rekke internasjonale medier og i sosiale medier hylles nå det tyske laget av flere.

Stabæk-trener Lars Bohinen er blant dem som likte det han så før VM-oppgjøret.

Vurderer å ta Fifa til retten

Tirsdag meldte tyske Bild at det tyske fotballforbundet har bestemt seg for å ta Fifa til Idrettens voldgiftsrett (Cas) som følge av restriksjonene.

– Fifa har gitt oss forbud mot å vise et symbol på diversitet, og kombinerer det med massive trusler om sportslige sanksjoner. DFB vil undersøke om denne aksjonen fra Fifa er lovlig, sier DFBs talsperson Steffen Simon til Bild.

Det tyske forbundet håper at Cas kan slå fast om den tyske kapteinen Manuel Neuer kan bære «One Love»-armbindet senest til landets andre kamp i VM mot Spania på søndag uten at han vil kunne risikere et gult eller rødt kort – samt at Tyskland ikke vil risikere poengstraff.

Les også: – Et av de største sjokkene i VM-historien

Danmark i harnisk

Også det danske landslaget har reagert kraftig på håndteringen til Fifa.

Til Nettavisen avslører Joakim Mæhle at det danske laget vurderte et drastisk grep før deres åpningskamp mot Tunisia tirsdag ettermiddag.

– Vi har snakket om man skulle gå inn på banen med armbindet på og så ta det av før kampen startet, sier Mæhle til Nettavisen.

Dansken forklarer imidlertid at de fryktet mulige reaksjoner.

– Vi visste ikke om det var mulig, lovlig eller om man får gult kort, sier Atalanta-spilleren.

– Selv om det kom trusler om gult kort og sportslige sanksjoner, kunne man likevel brukt kapteinsbindet for å sende et budskap til resten av verden om at man står opp mot Fifa?

– Det kunne man kanskje gjøre, men med to gule kort så får man karantene. Rent sportslig så er det vanskelig, sier han til Nettavisen i pressesonen på Education Stadium.

Les også: Pepret med Ronaldo-spørsmål før VM-åpningen

Også lagkamerat Simon Kjær synes det blir feil å ofre seg sportslig. Han er imidlertid krystallklar angående forbudet.

– Jeg kan ikke forstå noen ting av den beslutningen, sier Kjær etter kampen.

Onsdag var det knyttet spenning til om Tyskland-keeper Manuel Neuer ville bryte forbudet, men det ser ut til at målvakten valgte å nøye seg med den stille protesten sammen med sine lagkamerater.