Vålerenga raste etter at dommer Svein Erik Edvartsen ga Tromsø straffe på Alfheim søndag. Edvartsen var klokkeklar på at Vålerengas Dan Thomassen holdt Tromsøs Miika Koppinen.

TV-bildene ga ingen entydige svar.

- Dersom dere skal fortsette med å skrive spalte opp og spalte ned om holding, er det ikke rart at dommerne til slutt blåser straffe for hva som helst, freste VIF-direktør Jan Erik Aalbu overfor media.

Les også:Gir media skylda

- Skal dømme
Frilansfotograf Rolf Dahl fanget situasjonen på minnebrikken. Bildet viser med all tydelighet at Thomassen har et godt grep i trøya til Miika Koppinen – og at dommer Edvartsen så det hele fra en meget god vinkel.

Nordlys:Derfor dømte han straffe

Dommersjef Rune Pedersen i Norges fotballforbund er ikke i tvil om at Edvartsen gjorde en riktig vurdering.

- Instruksen er helt klar. Når dommerne ser holding, så skal de dømme, sier Pedersen til Nettavisen.

Han avviser samtidig at avgjørelsen var en konsekvens av debatten i media den siste uka. Den blusset opp som følge av at Lyn åpenbart ble snytt for en straffe på Lerkendal i seriepremieren da Vadim Demidov holdt Tommy Berntsen inne i 16-meteren.

(Les videre under bildet)

Tøffe nok
- Helt uavhengig av hvem som sier hva, og hva media skriver, er vi opptatt av at holding skal håndteres slik reglene foreskriver. Og vi vet at dommerne er tøffe nok til å dømme, fastslår dommersjefen.

- Har du forståelse for at spillere og ledere oppfatter dømmingen som inkonsekvent?

- Nå er det sånn at en dommer kun kan dømme på det han ser. Det gjelder alle typer forseelser, enten det er felling, holding eller hands. Dessverre er det umulig å se alt, og da skjønner jeg at dømmingen av og til kan oppfattes som inkonsekvent. Det er ikke en dommer i verden som er uenig i at det burde vært dømt straffe mot Demidov på Lerkendal forrige helg, hvis dommeren hadde sett forseelsen. Men det kan ikke bli sånn at dommeren lar være å dømme på regelbrudd han ser av frykt for å bli oppfattet som inkonsekvent, sier Pedersen.

(Under kan du se alle målene fra den andre serierunden)

227440

Bare én hestekur
Rune Pedersen får full støtte av Egil Drillo Olsen. Den tidligere landslagssjefen, som nå er fotballekspert i TV 2, var klokkeklar på at Lyn ble snytt for straffe på Lerkendal. Søndagens situasjon på Alfheim har han ikke sett. Men på generelt grunnlag hyller han at det blir slått ned på holding.

Drillo:- Lyn ble snytt

- Det er mitt prinsipielle standpunkt at dommerne bør slå ned på alt de ser. Det finnes bare én hestekur for å bli kvitt holding, slik jeg ser det, og det er å dømme på det, sier Drillo til Nettavisen.

(Les videre under bildet)

Han forstår til en viss grad Jan Erik Aalbus frustrasjon, men synes det er lite fruktbart å kritisere dommerne når de faktisk dømmer.

- Jeg begriper ikke at det skal bidra til bedre fotball at dommerne skal tillate holding. Spillernes frustrasjon går på at det noen ganger går veldig bra å holde. De vet det er en fair sjanse for at dommeren ikke båser. Men det er jo ikke noe argument for at dommerne ikke skal dømme, poengterer han.

- Tragisk
I motsetning til Pedersen er ikke Drillo overbevist om at dommerne alltid håndhever reglene godt nok.

- Det er tragisk at dommerne ikke har vært tøffere og flinkere før. De sier de skal ta et oppgjør med holding, og det gjør de i midtsirkelen. Men i 16-meteren er det meste lov. Skal dommerne gjøre ord til handling, vil det bli flere straffespark på kort sikt. På lengre sikt vil det sakte, men sikkert bli mindre holding, mener Drillo, som understreker at holding ikke er noe særnorsk fenomen.

- Dessverre er det ikke noe særlig bedre i utlandet. Og Norge kan ikke alene bli kvitt problemet, sier Egil Drillo Olsen.

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Er holding et stort problem i fotball? Si din mening!