Gå til sidens hovedinnhold

Biologiske pass virker ikke

– Ingen av blodprøvene mine har vakt oppsikt, sier Rasmussen.

I januar fortalte Rasmussen alt om eget dopingbruk; nå sier han at ingen av blodprøvene fra karrieren ville skapt mistanke.

De biologiske passene ble innført i 2008, og har blitt hyllet som frelseren for antidoping. Michael Rasmussen tror passet aldri ville avslørt bloddoping hans.

Garanterer ikke dopfri sykling
«Kyllingen» dopet seg i 13 år, og var bloddopet fram til 2010, i tillegg brukte han en lang rekke preparater for å holde seg i toppform.

Les også: Jeg har løyet og jukset

- Ingen av blodprøvene mine i karrieren har vakt oppsikt, heller ikke etter at blodpasset ble innført. De biologiske passene kan nok brukes et stykke på veien. Og de legger kanskje en demper på den verste bloddopingen. Men det er ingen garantier for at rytterne ikke foretar blodoverføringer, til tross for blodpasset, sier Rasmussen til Extrabladet.

- Hvordan klarte du å skjule dopingen?

- Flere av produktene var det ikke tester for, for eksempel veksthormoner. Når det gjelder EPO handler det om å stoppe i tide før konkurranser.

- I mange år var det heller ikke kontroller utenfor konkurranse. Da de kom i 2004 ble det litt vanskeligere, men jeg var aldri nervøs for å bli tatt, forklarer Rasmussen.

56 prosent
Et biologisk pass kartlegger hematokrittverdien, andelen røde blodlegemer i blodet, til utøverene over tid. Hvis nivået har unaturlige svingninger blir man dømt for bloddoping. De røde blodlegemene er det viktigste mediet for å frakte oksygen rundt i kroppen.

Et normalt hematokrittnivå ligger på rundt 45 prosent, men blir ofte lavere ved hard fysisk aktivitet over tid. Den tidligere Kelme-syklisten Jesus Manzano, fortalte i går at han hadde et hematokrittnivå på 56 prosent etter bloddoping.

Les også: - Vi ble tvangsdopet

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken