Birken-syklist tatt for EPO-smugling

Foto: Linn Cathrin Olsen, Birkebeinerrittet (Birkebeinerrittet)

Prøvde to ganger å få EPO inn i landet, men nekter for doping.

28.11.12 17:19

En mann i 40 årene skal ved to anledninger ha forsøkt å smugle det prestasjonsfremmende middelet Erytropoietin (EPO) inn i Norge.

- Det stemmer at én hos oss ble tatt for forsøk på å smugle doping for ett års tid siden. Da han ble konfrontert med dette, sa han opp stillingen sin umiddelbart og sluttet på dagen, sier regiondirektør Odd Arne Kristiansen i tollregionen Oslo og Akershus til Dagbladet.

EPO er et legemiddelpreparat som øker produksjonen av hemoglobin. En økning av hemoglobin gir bedre oksygentilførsel til musklene, dermed blir det lettere å yte bedre. Smuglingsforsøket ble oppdaget ved en rutinekontroll.

- Ved en vanlig kontroll ble det oppdaget en pakke med dopingampuller, og de varslet fra med en gang, sier Kristiansen.

Den tidligere tolleren er aktiv hobbysyklist og har deltatt i en rekke sykkelritt, deriblant Birkebeinerrittet i 2008. Seinest i år fikk han flere topplasseringer. Mannen hevder legemiddelet ikke ble innført med hensikt å bruke det til doping.

- Jeg vil presisere at legemiddelet ble bestilt som medisin for min egen helse, og ikke som et prestasjonsfremmende middel i idrettssammenheng, skriver han i en tekstmelding til Dagbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.