*Nettavisen* Sport.

Birkenkomet VM-vraket

Foto: Vegard S. Kristiansen (www.procycling.no)

Truls Engen Korsæth (18) nektes plass på det norske VM-laget.

27.08.12 22:06

Lillehammer CK tapetserte seierspallen på hjemmebane under lørdagens Birkebeinerritt. Veteranen Lars Ragnar Manengen fikk endelig seieren han har jaktet, mens ungguttene Martin Olsen og Truls Engen Korsæth ble nummer to og tre.

Mens Olsen har flyttet fokuset fra terreng til landeveissykling, er situasjonen en annen for Engen Korsæth. 18-åringen satser primært på terreng, selv om han blant annet ble nummer fem i senior-NM på tempo.

Et av sesongmålene var det forstående U23-mesterskapet i rundbane i Østerrike. Men deltakelse der kan unggutten se langt etter.

Årsaken er at forbundet i disse dager arrangerer en to og en halv uker lang samling i Tyskland, hvor Engen Korsæth måtte være med for å bli tatt ut på laget. Problematikken er også omtalt av NRK mandag.

- Truls er god nok fysisk, det vet vi. Problemet er at han har fullført alt for få ritt i forhold til antall starter. Jeg ønsket å matche han i bundesligaløp så han får senket skuldrene. Rittene ligner det vi møter i VM. Dette aksepterte han først, men så måtte han takke nei grunnet jobbmessige hensyn, sier terrengansvarlig i sykkelforbundet, Lars Vidvei, til procycling.no.

Birken ligner ikke på VM
Terrengsykling kan være mye forskjellig. Rundbane er en kort, meget teknisk, rundløype som rytterne kjører flere ganger. Det ligner altså ikke det rytterne møter i Birkebeinerrittet, hvor de kjører fra a til b, i det som regnes for å være en meget lite teknisk løype.

Det er uansett ikke deltakelsen i Birken, som gjør Engen Korsæth uaktuell til VM. Det er fraværet på samlingen i Tyskland.

Ifølge flere kilder procycling.no har vært i kontakt med, sliter Engen Korsæth ofte med tekniske problemer på sykkelen. Unggutten punkterer ofte og det skjer alt for hyppig at han må stå av ritt på grunn av tekniske problemer. Årsaken til dette hevdes å være at han ikke er flink nok til å vedlikeholde sykkelen sin.

Dette bekrefter også landslagssjef Vidvei, som forklarer at det tekniske ville blitt tatt hånd om på samling i Tyskland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (SykkelNM2011)

Økonomien kom i veien
Det er ikke spesielt lukrativt å være terrengsyklist i Norge. For å ha råd til å satse må man ha velvillige personlige sponsorer og jobbe ved siden av. Det er det siste som er tilfelle for Engen Korsæth. Han jobber i en sportsbutikk og har også fått jobb som assistent på SFO.

Det er den siste jobben som har skapt problemet, ifølge ungguttens trener David Tofthagen.

- Truls var innstilt på å droppe birken og bli med til Tyskland, men så dukket denne nye jobben opp på tampen. Problemet er at han ikke kunne få fri i mer enn en og en halv uke. Derfor måtte han si nei til Tysklandsturen. Han har heller ikke råd til å si nei til jobben, forteller Tofthagen til procycling.no.

Treneren opplever kommunikasjonen med forbundet som tilfredsstillende og sier at han bare må ta avgjørelsen til etterretning.

- Jeg synes opplegget kunne vært mer tilpasset. Ikke bare fordi Truls er så god, men dette med jobben dukket opp helt på tampen.

- Dette er først og fremst er veldig synd for Truls. Prosessen har pågått over lengre tid, og det har vært litt fram og tilbake.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Solum, Stian Lysberg

-Truls bør være med
Norges beste terrengsyklist de siste årene, Ole-Christian Fagerli, synes det er synd at Engen Korsæth ikke får være med til VM.

- Truls bør absolutt være med. Han er den eneste U23-rytteren som har poeng i WorldCupen. Han har vist at han er den sterkeste, selv om han har mye uhell, sier Fagerli til procycling.no.

Fagerli har også stor forståelse for at Engen Korsæth kjørte Birken.

- Nå kom han på pallen i Birken hvor det er fine pengepremier og masse oppmerksomhet. Det kan danne grunnlaget for videre satsing, påpeker Fagerli.

For ordens skyld, Engen Korsæth håved inn 14 000 på tredjeplassen i Birken.

Døra helt lukket
Konfrontert med det økonomiske aspektet, forklarer Vidvei at andre ryttere får satsingen til å gå rundt.

Dermed er VM-døra helt lukket for unggutten fra Lillehammer.

- Jeg og Steffen Kjærgaard (sportssjef i Norges Cykleforbund) er helt enige etter en prat i dag. Han har vist at han er sterk nok, men det holder ikke å komme i mål i to av syv-åtte løp, forklarer Vidvei.

PS: Lars Vidvei kontakt procycling.no mandag kveld med en presisering i forhold til det siste sitatet. I nasjonale ritt har Engen Korsæth hatt tekniske problemer i fem av åtte ritt. Internasjonalt har han hatt det i tre av fire.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.