Alexander Kristoff hadde en fantastisk mulighet til å ta karrierens første proffseier under dag to av WorldTour-rittet Tour of Beijing.

24-åringen fikk hjelp av både John Murphy og Danilo Wyss i opptrekket, og lå perfekt plassert med 500 meter igjen til mål. I tillegg hadde tilfeldighetene gitt ham bakhjulet til Daniel Oss. Liquigas-opptrekkeren er en av de råeste i klassen, og nordmannen ventet bare på at den jevngamle italieneren skulle taue ham i perfekt posisjon foran de siste hundre meterne.

- Når han (Daniel Oss, vår anm.) skal starte opptrekket, mister han plutselig kjedet. Da stoppet det opp. Jeg ble sperret og mister litt fart, forteller Kristoff til procycling.no.

Perfekt posisjonert
Så små kan altså marginene være i spurten.

Kristoff hadde nemlig i kremposisjon før spurten gikk. Men mens Kristoff og Oss forsøkte å gjenfinne momentum, fikk ryttere som Heinrich Haussler, Theo Bos og Denis Galimzyanov opp toppfarten.

Luken de tre åpnet opp, maktet Stavanger-gutten aldri å tette - selv om han nærmet seg dem på de siste meterne før mål.

- Alle kom forbi meg i den perioden, og det tok litt tid å få opp farten igjen. Jeg holdt nok samme hastighet som dem mot slutten, men uten dette uhellet kunne jeg nok havnet helt i toppen, mener han.

- Hvor høyt?

- Det er vanskelig å si. Jeg var en av dem som hadde aller best posisjon før spurten. Jeg lå langt framme, og falt litt bakover i feltet. Da havnet jeg plutselig på hjulet til Oss, så jeg kan ha presset bort Elia Vivani. Normalt sett ville det ha vært en perfekt posisjon for meg.

Merkelige bein
Dessverre ble det nesten igjen for den påtroppende Katjusja-rytteren. Neste års rekkekamerat, Denis Galimzyanov, tok andreplassen bak Haussler på etappen, mens nordmannen fremdeles jakter sin første internasjonale proffseier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristoff ble passert av Francesco Chicchi også, og ble til slutt nummer fem.

- Denne gangen var det jo ikke din skyld, men hvilke følelser har du i forhold til at du igjen vær nær ved å ta din første proffseier i utlandet?

- Jeg tenker ikke så mye på det. Det er mange gode ryttere her, og det er ikke lett å vinne. Jeg kan ikke tenke så mye på det, det får heller skje når tiden er moden.

- Har du gode bein i Beijing?

- Jeg vet ikke helt. De var litt rare i dag. Jeg hadde ingen spesiell følelse. Men det gikk i hvert fall greit i går. 54.-plass er kanskje ikke så stort i seg selv, men jeg har jo ikke så mange temporesultater å vise til. Jeg ga alt jeg hadde.

- I dag er jeg fornøyd med å få med meg en femteplass, selv om det kunne ha gått enda bedre. Vi får se om det kommer noen muligheter i løpet av de siste to etappene (fredagens etappe er en fjelletappe, rittet avsluttes søndag, vår anm.), sier Kristoff.

Kristoff: - Et bra løp
Den aller første utgaven av Tour of Beijing ble gradert som WorldTour-ritt av det internasjonale sykkelforbundet. Rittet er på mange måter et prestisjeprosjekt i forhold til å globalisere sykkelsporten og å skaffe seg innpass i det enorme asiatiske markedet.

Foreløpig har Kristoff stort sett positive inntrykk av nyskapningen på den internasjonale sykkelkalenderen.

- Det er et bra løp, med stor organisasjon og utrolig mange folk som jobber med sikkerheten og selve arrangementet. Det er store veier, som er helt avsperret, og gode hoteller. Det er et par ting som skiller seg ut, men alt i alt er det et fint ritt.

- Hva skiller seg ut?

- Nei, du har for eksempel massasjebenkene. De er litt lave, slik at massørene måtte sitte på knærne når de jobber, flirer Kristoff.

Slik gikk det til:
Torsdag skulle deltakerne i WorldTour-rittet Tour of Beijing tilbakelegge totalt 137 kilometer mellom friidrettsstadionet Fugleredet og Men Tou Gou. Selve transporten mot den kinesiske byen var ikke lengre enn 60 kilometer, men rytterne skulle kjøre fire småkuperte runder à 21 kilometer før avgjørelsen skulle falle.

Et firemannsbrudd formet seg tidlig. Der satt Thomas De Gendt (Vacansoleil), Dmitrij Murajev (Team RadioShack), Jiang Kun (Kina) og Igor Antón (Euskaltel-Euskadi).

Kvartetten ble hele veien holdt under oppsikt av hovedfeltet. Angrepsvillige De Gendt forsøkte å gå solo med i underkant av to mil igjen, og Nick Nuyens (Team Saxo Bank) gjorde et halvhjertet forsøk på å kjøre seg vekk fra hovedfeltet sammen med Angel Madrazo (Movistar), men det sto skrevet over hele den andre etappen at dette kom til å ende i en massespurt.

Det var i all hovedsak HTC-Highroad og Garmin-Cervélo som kontrollerte hovedfeltet. På vei inn mot Men Tou Gou var det et spørsmål om når bruddkameratene ville bli kjørt inn.

Innenfor den siste kilometeren gikk det velt i hovedfeltet. BMC-rytter Brett Bookwalter var involvert, det samme var Saxo Bank-sprinter Juan José Haedo.

Alexander Kristoff slapp helskinnet fra det. 24-åringen hadde med seg en opptrekker og lå perfekt plassert i fjerde-femte posisjon da sprinten startet. Men heller ikke denne gangen ville det seg for årets norgesmester.

Etappeseieren sto i stedet mellom Heinrich Haussler (Garmin-Cervélo), Theo Bos (Rabobank) og Denis Galimzyanov (Katjusja). Den duellen vant Haussler som dermed tok sin første etappeseier siden Paris-Nice.

Francesco Chicchi sikret seg fjerdeplassen på etappen, mens Kristoff må ta til takk med nok en «hederlig plassering». Denne gangen ble det femteplass på BMC-spurteren. Han venter dermed fremdeles på sin aller første proffseier.

Tony Martin rullet inn sammen med hovedfeltet og beholdt ledelsen i rittet. Tour of Beijing fortsetter med en 162 kilometer lang fjelletappe, fredag.

Resultater 2. etappe:
1. Heinrich Haussler (Garmin-Cervélo)
2. Denis Galimzyanov (Katjusja) samme tid
3. Theo Bos, (Rabobank) st
4. Francesco Chicchi (Quick Step) st
5. Alexander Kristoff (BMC Racing) st
6. Elia Viviani, (Liquigas) st
7. Davide Appoliono (Team Sky) st
8. Giacomo Nizzolo (Leopard Trek) st
9. Manuele Mori (Lampre) st
10. Angel Madrazo (Movistar) st

Sammenlagt:
1. Tony Martin (HTC-Highroad) 3.17:03
2. David Millar (Garmin-Cervélo) +17
3. Alex Dowsett (Team Sky) +24
4.Chris Froome (Team Sky) +26
5. Steve Cummings (Team Sky) st
6. Oliver Kaisen (Omega Pharma-Lotto) +39
7. Luis Leon Sanchez (Rabobank) st
8. Jean-Christophe Péraud (AG2R) st
9. Dario Cataldo (Quick Step) st
10. Andrej Grivko (Astana) st