*Nettavisen* Sport.

Bjørgen: - Drittlei fokuset på kroppen

Foto: Kaja Marie Snare/Mediehuset Nettavisen

Marit Bjørgen om det som skulle ha vært vinterens høydepunkt, Justyna Kowalczyk, Petter Northug, kjærligheten og fremtiden.

29.12.12 14:27

«Marit Bjørgen er lagt inn på St. Olavs Hospital i Trondheim med hjerteproblemer. Tour de Ski ryker for Bjørgen.»

Sjokkmeldingen kom på lille julaften - kun en liten uke før startskuddet for Tour de Ski går i Oberhof.

Landslagstrener Egil Kristiansen er raskt ute og avdramatiserer, men bekrefter at Marit ikke kommer til å gå Tour de Ski – hennes store mål i vinter.

Noen uker tidligere møtte jeg Marit på Beitostølen før den nasjonale sesongåpningen. Der snakket vi blant annet om forventingene til Tour de Ski, Justyna Kowalczyk, Petter Northug, barndommen, samboeren og fremtiden.

Det er en frisk og opplagt Marit Bjørgen som møter meg i resepsjonen på hotellet på Beitostølen - én dag før sesongens første skirenn. Snart skal hun få vite om hun får igjen for treningsslitet hun har vært igjennom i sommer.

- Jeg både gleder og gruer meg før hver sesong, jeg er bestandig spent før første renn, sier Marit.

- Man er spent på om man har gjort det riktige, om det er godt nok det jeg har gjort i sommer og i høst. Selv om jeg gjorde en god sesong i fjor, så er det ikke dermed sagt at det går like bra i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kaja Marie Snare/Mediehuset Nettavisen

- Jeg hater å tape
Det er vanskelig å forstå hvordan en jente som har vunnet stort sett det som er å vinne i langrennssporet, klarer å møte hver sesong med den samme positive innstillingen. Men Marit gjør det.

- Laget jeg har rundt meg inspirerer meg. Og så hater jeg å tape, det må jeg innrømme. Jeg vil være best hele tiden. Likevel må jeg innse at det av og til er noen som er bedre. Men er det er først og fremst det laget jeg har rundt meg som inspirerer meg. Jeg ser at de blir bedre for hver dag som går, og da skjønner jeg selv at jeg må jobbe hardt for å holde de bak meg. Så er det også det at jeg elsker å bruke kroppen min, sier hun entusiastisk.

Mangler Tour de Ski
32-åringen kan i dag vise til 57 verdenscupseire, åtte VM-gull og tre OL-gull. Ingen langrennsløpere har noen gang vunnet flere verdenscuprenn enn jenta fra Rognes. Likevel føler hun at det er noe hun mangler.

- Du har en imponerende merittliste, og vunnet stort sett det som er å vinne. Men er det noe du tenker at du mangler?

- Tour de Ski, svarer Marit raskt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg mangler en seier der. Men det er kanskje ikke det som driver meg, det med antall seire og gull. Det er det å stadig utvikle meg og det å bli bedre som driver meg. Motgangen jeg hadde mellom 2006 og 2009 tror jeg også har gjort at jeg har funnet enda mer glede med det jeg driver med, og at jeg har forlenget karrieren på grunn av det. Vi får se hvor lang den blir. Men den dagen jeg ikke har hundre prosent motivasjon til å gjøre den jobben som kreves, da er det slutt.

For de fleste er det VM i Val di Fiemme som er vinterens store høydepunkt. Men for Marit er det likevel Tour de Ski som er det viktigste.

- Tour de Ski er et mål i vinter sammen med VM. Nå kommer Tour de Ski først, og fokuset blir på det. Jeg kommer til å legge opp ting for å være best mulig rustet til det. Jeg vil kanskje si at touren kommer før VM i vinter. Så får vi se om Tour de Ski kan ha noen konsekvenser i forhold til VM igjen. Jeg tror det kan være mulig å kombinere begge. Jeg kommer til å ta bort noen verdenscuprenn og ikke minst hvile litt etter touren. Så får vi se.

Norges mest populære
Marits mildt sagt imponerende merittliste har ikke bare gjort henne til verdens beste langrennsløper. I høst viste også en undersøkelse at hun er Norges mest populære idrettsutøver. Det er en tittel hun er stolt av.

- Det er en ære å være det. Det viser igjen at langrennssporten er veldig stor i Norge. Det er utrolig artig å høre at mine resultater inspirerer og gleder andre. Jeg er veldig stolt av det. Man blir stolt og glad for å kunne være med og glede andre.

- Bak deg på listen finner vi Petter Northug og Therese Johaug. Er det litt ekstra morsomt å slå dem?

- Det betyr ikke noe spesielt å slå dem. Men igjen så ser man på listen at langrenn har tre utøvere på toppen og det beviser jo at langrenn er veldig populært - og det er jo artig å se. Jeg tror det er fordi vi har mange gode resultater å vise til, og gode holdninger. Jeg tror begge deler er med på å gjøre sporten populær.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/scanpix

En ekte gårdsjente
Allerede fra ung alder var det klart at Marit var et stort idrettstalent. 32-åringen vokste opp på en gård i Rogne, sju mil sør for Trondheim, og hun tror oppveksten på gård har hatt mye å si for hvem hun er i dag.

- Det vil jeg si. Det har vært veldig trygt og så har jeg ikke minst blitt voksen av det. Jeg husker da jeg og broren min Anders var 12-13 år, da måtte vi jobbe på gården, mens mamma og pappa var borte. Jeg tror man blir voksen og selvstendig av sånne ting. Jeg tror man lærer mye og blir fortere voksen av det. Jeg var aldri noen bortskjemt jente. Jeg har måttet være med å bidra og ta i et tak. Det har vært positivt for den personen jeg er i dag, forklarer Marit.

- Du var en barnestjerne og viste tidlig at du var god på ski. Hva husker du fra din første tid som langrennsløper?

- Mitt første skirenn er vanskelig å huske, men jeg var en barnestjerne og vant det meste jeg var med på. Grunnen til det tror jeg var at jeg var mye større og sterkere enn de andre jentene på min egen alder. Det jevnet seg mer ut når jeg ble juniorløper. Jeg drev med både håndball og fotball, og var som sagt større og sterkere enn de andre jentene og det var nok en fordel.

- Konkurrerte du mot gutter?

Klikk på bildet for å forstørre.

- I langrenn så var det jenteklasse, men jeg spilte fotball på guttelag. På ski så hadde vi treningsgrupper og der var det for det meste gutter, så jeg har trent en del med gutter og det tror jeg bare har vært positivt. Det å bryne seg på noen som er tøffere gjør at man blir bedre. Det har bare vært gøy og positivt. Gutter er enkle å forholde seg til så det har vært bra, humrer Bjørgen.

- Hvordan var nivået ditt i forhold til guttene når du var liten?

- Det skjedde nok at jeg kunne slå noen av guttene, men stort sett så var nok de bedre.

- Når visste du at du skulle bli verdens beste langrennsløper?

- Jeg har aldri tenkt at jeg skulle bli verdens beste. Jeg har vært heldig og var som sagt en barnestjerne og kom inn på juniorlandslaget til skiforbundet som 18- eller 17-åring. Jeg har på en måte gått gradene og lykkes med det. Det har på en måte blitt naturlig. Jeg tror ikke at jeg har hatt en spesiell drøm. Jeg tror ikke at jeg har sagt at jeg skal bli verdens beste, men det er klart jeg så opp til Bjørn Dæhlie og Bente Skari og merket meg hva de gjorde. Jeg har bestandig trivdes utrolig godt med det å drive med fysisk aktivitet. Det å trene, pushe meg og være hard mot meg selv, har gitt meg mye. Og så har jeg vært heldig med at resultatene har kommet av seg selv, forteller Bjørgen.

Samboeren
I VM i Oberstdorf i 2005 traff Marit sin samboer Fred Børre Lundberg. I dag bor de to sammen i en leilighet ved Bogstad i Oslo.

Lundberg er også olympisk mester. På Lillehammer i 1994 gikk han til topps i kombinert. Fire år senere var han igjen på toppen av pallen, da han var én av fire som vant lagkonkurransen for Norge i kombinert i Nagano-OL.

- Hvor mye betyr Fred Børre for deg?

- Han er en viktig person for meg. Han har vært med i «gamet» selv, og vet hva som kreves. Han er veldig forståelsesfull, og lar meg gjøre akkurat det jeg vil. Han er også veldig støttende, god å ha både i tunge og gode dager. Han er fin å prate med fordi han forstår meg.

- Drømmer du om bryllup?

- Nei, kommer det kjapt fra et lattermild Bjørgen.

- Jeg skal ikke si at jeg aldri bli gift. Men jeg har aldri vært den jenta som har drømt om å stå som hvit brud.

- Så han har ikke fridd ennå?

- Nei, han har ikke fridd, humrer Marit.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Høydepunkt og nedturer
Selv om hun ikke drømmer om noe bryllup vil hun gjerne en gang ha egne barn. Hun sier at hun er svært glad for å være tante. Det er faktisk noe av det som har gledet henne mest i livet, sier hun da jeg spør om hva som er hennes livs høydepunkt.

- Jeg har mange gode sportslige opplevelser. Men jeg burde kanskje si at høydepunktet var når jeg ble sammen med Fred Børre. Men jeg har opplevd så mye. Det er vanskelig å trekke frem bare ett høydepunkt. Ved siden av de sportslige opplevelsene så har jeg blitt tante. Og så har jeg vennene mine. Jeg er glad i mennesker. Folk jeg er glad i og har rundt meg gir meg mye inspirasjon og glede, sier Bjørgen.

Hun forteller at det er viktig for henne å ha gode venner rundt seg og innrømmer at det ikke var lett å flytte til storbyen Oslo sammen med samboer Lundberg.

- Jeg syntes det var litt tøft i starten. Grunnen til at jeg bor der er at jeg har en kjæreste og samboer. Jeg må si at jeg ikke trivdes så godt i starten. Men det har blitt bedre, og så har jeg fått flere av mine lagvenninner rundt meg også, så det har hjulpet. Men jeg savner familie og det man har hjemme, forteller Bjørgen.

- Hva er den største nedturen du har opplevd?

- I forhold til langrenn så hadde jeg det veldig tøft i perioden mellom 2006 og 2009. Ellers så har livet generelt vært veldig bra. Men når man mister noen man er veldig glad så er det veldig tøft. Jeg har mistet mine besteforelde og det var veldig vanskelig.

VM i Holmenkollen
I 2011 fikk Bjørgen oppleve sitt største store mesterskap på hjemmebane, da VM ble arrangert i Holmenkollen. Bjørgen ble VM-dronning med fire gull. På 30-kilometeren trodde mange at hun skulle ta sitt femte, men der måtte hun se seg slått av lagvenninne Therese Johaug.

- Hvordan opplevde du 30-kilometeren i Kollen? Var det surt å ikke vinne?

- Det var egentlig ikke så veldig surt fordi at jeg vant sølvet. Det var en som var mye bedre enn meg, og det var Therese. Og da var det enklere å fordøye det. Det var nok verre å tape 30-kilometeren i OL med så mye. Den var verre. I VM så var Therese mye bedre enn meg den dagen, så det aksepterer jeg.

-Du får muligheten til å revansjere deg i vinter. Er det noe du tenker på?

- Ja, det er jo et av mine mål det å vinne tremila. Som sagt så tapte jeg med så mye i Vancouver og igjen i Kollen, så det hadde vært artig å ta tilbake den. Jeg har vunnet VM-tremil i Oberstdorf i 2005, men det hadde vært gøy å få tilbake den tittelen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

- Northug er bra for sporten
Mens Marit Bjørgen ble VM-dronning i Kollen var det landsmann Petter Northug som ble kronet til VM-konge.

Til tross for at Marit er mer populær enn Northug, er det et større «sirkus» rundt landsmannen. Men det har hun ikke noe problem med å akseptere.

- Hva synes du om alt oppstyret rundt Petter Northug?

- På en måte så er det bra for sporten. Han gir sporten ny interesse. Det er jo stor interesse rundt Petter og det gjør jo at sporten vår er populær - det er viktig. Jeg og Petter gjør kanskje litt forskjellige ting i forhold til den mediebiten, men vi er litt forskjellige. Han gir langrennssporten utrolig mye.

- Petter er mindre tilgjengelig enn det du er for oss pressefolk. Kunne du egentlig tenke deg å ha det sånn?

- Jeg tror ikke det. Vi er så avhengig av media. Jeg tror det er viktig å gi av seg selv. Uten media hadde vi ikke klart å selge oss og fått penger til å gjøre det vi driver med. Da kunne vi endt opp litt som orienteringssporten og det hadde ikke vært det samme.

- Hva kan Petter Northug lære av Marit Bjørgen?

- Det var et godt spørsmål. Du må nesten spørre han selv. Det er vanskelig å svare på. Jeg vet faktisk ikke.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Langrennsteknisk da. Dere har vel samme utgangspunkt når det kommer til det. Er det noe dere snakker om?

- Vi deler ikke så veldig mye. Men jeg vet at trenerne snakker en del sammen, så jeg følger jo med på hva Petter driver med.

- Lærer du noe av ham?

- Jeg synes han er en interessant i forhold til hvordan han er taktisk i løypa. Det er inspirerende å se hvordan han er i feltet. Hvor kald og rolig han er.

- Hvordan er han som privatperson?

- Som personer så tror jeg vi er veldig like. Vi er begge litt stille og beskjedne. Jeg har kanskje vært litt mer stille i media, mens det har vært litt mer liv rundt ham. Han er jo litt yngre enn meg. Jeg tror det er viktig at vi har litt av begge deler, forklarer Marit.

Marit om Kowalczyk
En annen person som betyr mye for langrennssporten er Bjørgens store konkurrent de siste vintrene, polske Justyna Kowalczyk. Det er mange meninger om henne, men ingen kan ta fra henne at hun er en meget god langrennsløper.

- Hva synes du egentlig om Justyna?

- Jeg har stor respekt for henne som skiløper og hun er sikkert en kjempeflott dame, men hun har hatt noen uttalelser som jeg ikke er enig i. Hun må få lov til å mene det, men da har ikke jeg noe ønske om å ha noe godt forhold til henne sånn sett. Jeg respekterer henne og synes hun er en fantastisk god skiløper, og noe mer enn det har jeg egentlig ikke å si.

Uttalelsene Bjørgen referer til er blant annet fra før VM i Kollen da den polske jenta var kritisk til Bjørgens bruk av astmamedisin.

Kowalczyk har flere ganger antydet at Bjørgen gjennom sin bruk av astmamedisin har hatt en fordel.

Foran VM i fjor uttalte Kowlaczyk seg på følgende måte i en stor polsk avis.

- Jeg forbereder meg i løypene, ikke på apoteket.

- Hvordan reagerer du når du leser disse avisoppslagene med Kowalczyk; blir du sint?

- Nei, jeg blir ikke sint. Jeg blir nok heller litt skuffet. Men som jeg har sagt så må folk få lov til å ha sin mening. Og når man driver med toppidrett så kommer det beskyldninger. Det er ikke bare Kowalczyk som har kommet med de beskyldningene. Det er kanskje en ting man må lære seg å leve med og takle på sin måte. Og så lenge man er sikker på hva man selv driver med, så har det ikke noen betydning hva andre måtte mene. Men det er klart når man åpner avisen og leser at noen mener Bjørgen er dopa, så er det ikke det man ønsker å lese, innrømmer Marit.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bendiksby, Terje

32-åringen tror også pressen er med på å skape en større rivalisering mellom de to løperne.

- Det er litt sånn mediabiten har blitt. Man ønsker å skape litt konflikter og jeg tror at det er det folk vil lese om. Men det er klart media er med på å skape en større rivalisering, det er en del av «gamet». Media vil ha sine saker og oppslag.

- Er det ekstra motiverende å konkurrere mot Kowalczyk? Tenker du litt sånn «yes! jeg slo henne»?

- Ja, men også fordi hun er en så god skiløper. Som sagt, jeg hater å tape og vil vinne, så da må jeg slå alle de andre også.

Fokus på kropp
Også polsk presse har vist stor interesse for duellen mellom Bjørgen og Kowalczyk. Senest i fjor fikk Nettavisen en henvendelse fra den polske avisen Super Express. De ønsket å bruke bildet som Scanpix-fotograf Lise Åserud tok i forbindelse med at Bjørgen ble kåret til årets kvinnelige utøver under Idrettsgallaen på Hamar.

- Vi skal lage en artikkel om rivaliseringen mellom Bjørgen og Kowalczyk, og ønsker å vise hvor sterk Bjørgen er. Det synes vi det bildet viser, sa journalist Marek Zochowski til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lise Åserud/scanpix

Marit sier selv at hun begynner å bli «litt drittlei» det hele.

- Det har vært en del fokus på kroppen din. Hva synes du om det?

- Det er igjen i forhold til dopingen. Det er klart at jeg har fått den kroppen jeg har, og den kroppen har gitt meg mye glede og gode resultater. Men man blir litt drittlei av at fokuset skal være på det. Man merker at man kler på seg for å unngå det fokuset. Men så kjenner jeg at det er viktig å stå for det man har, og vise at man er stolt av det også.

- Jeg kler nok mer på meg for å unngå at det skal bli noen sak om kroppen min. Jeg har vært heldig med mine forelde og arvet gode gener. Det har gitt meg resultater og gode prestasjoner, sier Marit.

- Holder i hvert fall på til VM i Falun
Det begynner å gå mot slutten av den avtalte tiden jeg har med verdens beste kvinnelige langrennsløper. Men det er mye man ønsker å spørre henne om.

Marit har rukket å bli 32 år, og det blir naturlig å høre hvor lenge hun har tenkt å holde på.

- Jeg har i hvert fall sagt at jeg skal være med i VM i Falun.

- Hva gjør Marit Bjørgen den dagen hun legger opp?

- Jeg har lyst på familie og så er jeg veldig engasjert i forhold til det med folks helse og livssituasjon. Det er noe jeg ønsker å engasjere meg videre i. Jeg vet hvor mye fysisk aktivitet betyr for hvordan man kan ha det i hverdagen - både for barn og voksne. Jeg tror fokus på fysisk aktivitet kan bidra til bedre helse for folk i Norge. Ikke minst for barn og ungdom.

- Det er flere idrettsutøvere som sliter i perioden etter at man legger opp. Frykter du tiden etter at du er ferdig som langrennsløper?

- Jeg kjenner det at jeg synes det er skremmende å tenke på at jeg skal slutte med dette en dag. Men så tenker jeg også at jeg har holdt på med dette i mange år. Det som kanskje er en utfordring for mange er oppmerksomheten som forsvinner. Men så tror jeg også at jeg på en måte er veldig mettet på det når jeg legger opp. Jeg tror ikke det blir noe savn. Jeg tror man må være litt forberedt på hva som skal skje når den dagen kommer. Man skal vite hva man skal gjøre når man legger skiene på hylla. Men man vet aldri hvordan man responderer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kaja Marie Snare/Mediehuset Nettavisen

- Hvordan tror du nordmenn vil huske langrennsløperen Marit Bjørgen om 30 år?

- Jeg tror de vil huske meg for prestasjonene mine. Og kanskje som den jenta som lyktes etter å ha møtt motgang og kom tilbake med kjempegode resultater.

Jeg får tid til ett siste spørsmål før tiden min med Bjørgen renner ut. Jeg vet jeg kommer til å angre, men jeg må bare.

- Vil du bryte håndbak med meg, Marit?

- Det er jeg så dårlig på. Jeg vil helst ikke det. Jeg kan si så mye at du hadde slått meg, svarer Bjørgen.

- Jeg tviler på det.

Tour de Ski uten Bjørgen
Det har nå gått noen uker siden jeg møtte Marit.

Lørdag går startskuddet for Tour de Ski uten den norske favoritten. Forrige fredag opplevde hun en unormal høy puls, noe som førte til at hun ble innlagt på St. Olavs Hospital for undersøkelser natt til lille julaften.

Nå kommer Bjørgen i stedet til å følge lagvenninnene på TV.

Det er ventet at 32-åringen snart er tilbake i verdenscupsirkuset, og ikke minst klar når VM starter i Val di Fiemme 20. februar.

Noe sier meg at nordmenn kommer til å huske tremila i VM denne vinteren også.

Tidligere utgaver av «Det store intervjuet»:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.