Gå til sidens hovedinnhold

Bjørgen avbryter Tour de Ski

Langrennsjenta sliter med virusinfeksjon.

Sykdom gjør at Marit Bjørgen bryter Tour de Ski. Langrennsjenta reiser hjem for å ta det med ro i et par dager, opplyser Norges Skiforbund.

- Jeg er lei meg for å bryte Touren, men når formen ikke er slik at jeg kan kjempe om seieren i Tour de Ski, er det viktigere for meg å fokusere på OL og legge inn kreftene mot Sotsji, sier Marit Bjørgen.

Bjørgen har slitt med virusinfeksjon. Da hun møtte pressen onsdag, måtte langrennsdronningen gi seg etter rundt fire minutter med spørsmål. Ifølge TV 2 var Bjørgen hvit i ansiktet, og det så ut som hun skulle besvime.

- Jeg hadde det tøft i går kveld. Jeg lå med høy feber, var slapp og kastet opp. Jeg hadde ikke noe annet valg enn å avslutte. Jeg har heller ikke fått i meg noe næring, sa Bjørgen onsdag.

Reduserte krefter
Nå venter ro hjemme i Norge.

- Marit har en enkel virusinfeksjon. Hun hadde litt vondt i magen før start i går, ble slapp og hadde dermed reduserte krefter i kvartfinalen på sprinten. Hun har i tiden etter løpet hatt en lett omgangssyke og feber, men er på bedringens vei. Hun reiser nå hjem for å ta det med ro et par dager og trene – når hun har blitt frisk. Marit vil bli fulgt opp av vårt helseteam når hun kommer hjem», sier landslagslege Dag Lunder.

Gråt
Landslagstrener Egil Kristiansen mener det er riktig av Bjørgen å bryte TdS når hun ikke er i form.

- Terskelen for å bryte Tour de Ski er, som tidligere kommunisert, svært lav. Det er veldig synd at Marit må bryte Touren, men når hun ikke er i form til å gå, er dette beslutningen, sier Kristiansen.

Forståelse
Bjørgen gråt etter at mageonde ødela tirsdagens sprint i Lenzerheide. Hun mistet også sammenlagtledelsen.

- Jeg ble veldig lei meg da jeg hørte om dette nyttårsaften, sier landslagskollega Therese Johaug til Østlendingen.

- Det kommer viktigere ting i vinter, så jeg forstår Marit. Helsen må komme først, forteller Johaug videre.

Uheldig i TdS
Marit Bjørgen har ikke vært heldig i Tour de Ski-sammenheng. Hun åpnet med 2.-plass bak Virpi Kuitunen i den første Tour-sesongen i 2007/2007. Året ville det seg ikke og hun avbrøt Touren foran de to siste etappene. Sesongen 2008/2009 endte hun på 10.-plass i sammendraget. I de to neste sto hun og prioriterte OL i 2010 og VM i Oslo i 2011. I sesongen 2011/12 ble det en ny 2.-plass. Denne gangen bak den firedobbelte Tour de Ski-vinneren Justyna Kowalczyk.

Foran fjorårets Tour fikk hun hjerterytmeforstyrrelser, og hun fikk startnekt av legen Hans Petter Stokke.

Vant prologen
I år ville hun prøve igjen, men heller ikke denne gangen gikk det bra. Hun åpnet med seier i prologen i Oberhof på den 1.-etappen 4. juledag. I sprinten dagen etter ble det 5.-plass.

Nyttårsaften fikk hun føling med magesmertene, men selv med dem endte hun på 3.-plass i prologen på sprinten under den 3.-etappen. I kvartfinalen gikk hun ut og hun tok til tårene.

Senere på kvelden kom omgangssyken som sendte henne ut for alvor. Da tok landslagsledelsen beslutningen om å sende hjem til Norge.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken