BEITOSTØLEN/SOGNSVANN (Nettavisen): Det var tidligere i høst at Marit Bjørgen kunne avsløre at det i etterkant av tremila under VM i finske Lahti i 2017 ble funnet et avvik i hennes dopingprøve.

Den norske langrennsdronningen åpner opp om hendelsen i biografien «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen».

Bjørgen og daværende landslagslege Petter Olberg kunne imidlertid gi Det internasjonale skiforbundet (FIS) en forklaring som stemte overens med det laboratoriet hadde funnet. Saken ble dermed ferdig etterforsket, og det var ingen mistanke om doping.

I Russland har ikke reaksjonene latt vente på seg i høst etter Bjørgens avsløring.

Russlands langrennspresident Jelena Välbe uttalte at hun er sjokkert over det hele.

- Jeg har alltid sett på henne, og vil fortsatt se på henne, som en fantastisk utøver, men jeg har alvorlige spørsmål til de som bestemmer hva som tolkes som doping, siteres hun på.

- Hva regnes som doping og hva slags straff burde gis? sier hun videre.

Les også: Iversen får hatmeldinger

Bjervig ikke overrasket

Norges langrennssjef, Espen Bjervig, virker ikke spesielt brydd som følge av Välbes respons.

- Det er vel en kjent reaksjon fra henne det, å bruse med fjærene når det er norske utøvere hun kan bruse litt rundt, sier Bjervig til Nettavisen.

Bjervig er imidlertid helt klar på at Bjørgen-saken fra Lahti-VM ikke levner noen tvil.

- Sånn som jeg kjenner saken så var den veldig klar og grei. Det ble ikke noen sak. Det var et preparat hun hadde lov til å ta som var satt opp på en liste og som førte til avvik på en prøve, forteller Bjervig.

Den norske langrennssjefen velger å ikke bruke for mye krefter på at Välbe reagerer som hun gjør.

- Er det ikke litt sånn hun spiller for å få litt fart og temperatur i systemet. Jeg putter det på den kontoen. Så har hun sikkert også litt behov for å markere seg internt i landet sitt også, sier Bjervig.

Les også: Weng ville legge opp

Flere reaksjoner: - Uærlige, løgnere og hyklere

Men det er ikke bare Välbe som reagerer.

Det tok ikke lang tid før Bjørgens avsløring satte sinnene i kok blant flere i Russland, hvor utøverne føler seg urettferdig behandlet.

Den russiske langrennsprofilen Gleb Retivykh er ikke imponert.

- Hvis hun ikke hadde skrevet det i boken sin, ville ingen ha visst om det. Det er slik FIS fungerer. Alt dette skjedde selvfølgelig for lenge siden, og du kan ikke endre noe nå, sier Retivykh til Match TV.

Aleksandr Panzjinskij, som tok OL-sølv på sprinten i Vancouver i 2010, mener en russisk utøver ville blitt behandlet annerledes.

- Hadde hun vært russisk, ville det ikke ha blitt feid under teppet på denne måten, sier langrennsløper Aleksandr Panzjinskij.

Sportskommentator Dmitrij Gubernijev gikk enda lenger i sin kritikk, som han rettet mot nordmenn generelt.

- Nordmenn er uærlige, de er løgnere og hyklere, uttalte Gubernijev i etterkant av Bjørgens bokutgivelse.

Les også: Sprinten på Beitostølen truet av vinden

Norske profiler slår tilbake

Marit Bjørgen har selv ikke svart på Nettavisens henvendelse angående reaksjonene i Russland, men flere profiler knytte til det norske langrennslandslaget tar trønderen i forsvar.

Samtidig stusser flere over reaksjonene om at det forekommer en forskjellsbehandling.

Blant dem er landslagsløper Erik Valnes.

- De har vel brutt de reglene en del ganger mer enn Norge opp gjennom. Jeg tror de prøver å ta Norge på det de kan ta Norge på. De fleste skjønner vel at Marit Bjørgen ikke har så mye å skjule. Hun var en ekstremt god skiløper over 20 år. De prøver vel å ta henne på det de kan ta henne på, sier Valnes til Nettavisen.

Landslagskollega Sjur Røthe mener det ikke er noen grunn til å tvile på at utøverne behandles likt, uavhengig av nasjonalitet.

- Det er likhet for alle. Det føler jeg meg veldig trygg på. Vi konkurrerer om de samme tingene, og da ville det vært feil. Jeg har i hvert fall tiltro til det systemet som er. Enten det gjelder testing av ski, doping eller dopingtester, sier Røthe til Nettavisen.

Sprinttrener Arild Monsen føler seg også trygg på at det ikke er noen forskjellsbehandling i de styrene organene.

- Ikke fra myndighetene sin side. Det har jeg ikke noen tro på. Vi må ha tiltro til at de som har laget lovene skal passe på oss. Det har ikke jeg tenkt noe mer over, sier Monsen til Nettavisen.

Harald Østberg Amundsen mener de fleste nasjoner er flinke til å verne om sine egne og er samtidig mer skeptisk til konkurrentene fra utlandet.

- Jeg føler alltid det blir sånn når det kommer opp slike saker. Det var ikke akkurat doping inne i bildet hos Marit Bjørgen. Det var vel noe alle jenter kan ta. Jeg tror egentlig ingen tenker at det har vært noe doping, men hadde det vært en russer, så hadde kanskje vi nordmenn vært frampå. Det har i hvert fall alltid vært sånn at man forsvarer sine egne utøvere litt ekstra, så får man kjørt seg litt mer på bortebane, sier Østberg Amundsen til Nettavisen.

Godt forhold

Men selv om det meldes fra russisk hold og langrennssjef Bjervig ikke er nevneverdig imponert over kritikken, opplever han at forholdet mellom forbundene i Norge og Russland er godt.

- Det er egentlig veldig bra. Du har som sagt Välbe som roper høyt og skyter litt vilt rundt omkring, men vi kjenner hvordan det er, så det er ikke noe problem, sier Bjervig.

Langrennssjefen opplever også at flere i den norske leiren har et spesielt godt forhold til Russlands tyske trener Markus Cramer.

- Vi hadde med oss Sorina nå i Livigno. Vi føler vi har god dialog med dem – spesielt gruppen til Kramer, sier den norske langrennssjefen.

- Det er ikke dermed sagt at jeg ikke tror det blir krig mellom Johannes og Bulsjunov til vinteren. Der tror jeg det blir rimelig tøft. Men er det ikke litt sånn vi vil ha det?

Før det blir noen duell mellom russere og nordmenn skal den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen unnagjøres. Den starter etter planen med sprint fredag, før det blir 10 og 15 kilometer lørdag og søndag.