Gå til sidens hovedinnhold

Bjørgen ble rasende da hun så hva som sto i avisen: - Bare sladder og spekulasjoner

Marit Bjørgen avslører at hun ble rasende da lekkasjer om stemningen på landslaget havnet i avisen.

Marit Bjørgen er kjent som en av de beste langrennsløperne gjennom tidene, men også hun hadde noen skikkelig nedturer i løpet av karrieren sin.

I årene fra 2006 til 2009 gikk det ikke så bra for Bjørgen, og det gikk heller ikke særlig bra for landslaget generelt.

I Bjørgens nye bok «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen» forteller skidronninga at mange på landslaget slet med opplegget til tidligere landslagstrener Svein Tore Samdal, og at den nye treneren Egil Kristiansen brukte lang tid på å vokse inn i rollen som hovedtrener. I boka blir situasjonen beskrevet som «svak ledelse».

Les også: Skiforbundet ba Bjørgen dekke seg til: - Grenset til mobbing

Ble rasende

Ifølge Bjørgen slo samholdet i laget sprekker, og bunnpunktet ble nådd i mars 2008. Da hadde Adresseavisen et oppslag hvor anonyme kilder ble sitert på at flere av jentene gruet seg til å reise på samlinger med landslaget.

I saken sto det blant annet at samholdet i landslagsgruppa hadde blitt betydelig svekket etter at Egil Kristiansen overtok som landslagssjef.

De samme kildene fortalte også om baksnakking, og at det foregikk en maktkamp mellom løperne på laget. Det ble også stilt spørsmål ved om Kristiansen var den rette til å lede laget videre.

Denne artikkelen reagerte Bjørgen sterkt på, kommer det frem i boka til skidronninga.

«Marit ble rasende. Det er en sjelden reaksjon til henne å være, derfor husker hun det også godt. Hun søkte opp nummeret til journalisten og sendte ham en nokså krass melding», står det i boka.

Les også: Bjørgen fikk sjokkbeskjed om doping: - Fikk panikk

Bare sladder og spekulasjoner

Opprørt som Bjørgen var, kom hun til å sende budskapet til feil person. Hun ble gjort oppmerksom på glippen og fikk sendt budskapet til riktig person.

«Det var viktig for henne å få sagt ifra hva hun syntes om bruken av anonyme kilder i en sånn sak – hun mente det bare ble sladder og spekulasjoner, han burde ha snakket direkte med utøverne på laget», står det i boka.

Da Bjørgen senere fikk anledning til å kommentere opplysningene som kom frem i saken til Adresseavisen, innrømte hun at det forekom baksnakking. Likevel følte hun det ble feil å si at miljøet var dårlig.

Les også: Rister på hodet av spinnville Manchester United-rykter: –⁠ Høres ut som rent oppspinn

Saken førte imidlertid til oppvask internt for det norske kvinnelandslaget. Tillitten i gruppa var ikke på topp, men de ble enige om at noe måtte gjøres.

I boka kommer det frem at Olympiatoppen ble koplet på for å forbedre miljøet på landslaget, og inn kom idrettscoach Liv Hemmestad.

De neste månedene ble det jobbet målrettet for at alle på laget skulle trives bedre, og de ble enige om å lage et sett med kjøreregler alle måtte følge.

I årene etter dette ble resultatene for de norske kvinnene betydelig bedre. I OL i 2010 tok de norske jentene blant annet gull på stafett.