Gå til sidens hovedinnhold

Bjørgen «endelig» syk nok

- Faktisk en stor fordel, sier en sommerglad og optimistisk Marit Bjørgen.

GJØVIK (Nettavisen): Det har vært nok av problemer for Marit Bjørgen de siste årene, og det toppet seg under VM i Liberec i februar. For første gangen siden sitt aller første VM i 2001 reiste Bjørgen hjem uten en eneste medalje.

Det som var igjen av sesongen etter VM ble langt fra noen etterlengtet opptur, og etter avslutningsrennene i Falun fortalte Bjørgen til Nettavisen at hun ville ta seg en to-tre måneder lang pause fra både organisert trening og media.

Nå er hun tilbake, blid som ei sol og i god sommerform – og en god del klokere på seg selv.

Bedre medisiner
Og sommerens aller beste nyhet er knyttet til et av problemene som har vært minst omtalt, nemlig astmaplagene.

I vår viste nemlig testene at sykdommen har forverret seg såpass at 29-åringen nå endelig slipper restriksjoner i forhold til medisinering.

- Nå er jeg per definisjon astmatiker. Det gjør at jeg får lov til å bruke bedre medisiner. Jeg begynte å bruke de nye medisinene i juni, og merker en klar forskjell, sier Bjørgen til Nettavisen.

- Så du har fått en lettere treningshverdag fordi du er blitt sykere?

- Ja, det er faktisk en stor fordel, medgir Bjørgen, som har kommet stadig nærmere grensen de siste årene.

- Jeg betaler nok prisen for mange år med hard trening. Og det er viktig at jeg får disse medisinene nå, ikke minst med tanke på at det også kommer et liv etter skikarrieren.

OL-drømmen
Hun har aldri brukt astmaen som bortforklaring etter dårlige resultater. Og derfor bruker hun heller ikke de nye medisinene som hovedargument for at hun tror på en vesentlig bedre sesong enn de foregående.

Men at hun tror på en bedre sesong, det er ingen hemmelighet. En ganske så god sesong, til og med.

- Jeg har en drøm, og den drømmen er å ta gull i OL, sier Bjørgen, som har vunnet fire VM-gull, men som har måttet nøye seg med sølv både under OL i Salt Lake City i 2002 og i Torino i 2006.

Og det er treningen, ikke medisinene, som skal gi suksess.

- Jeg føler jeg er i bra rute treningsmessig. Selv om jeg ikke trente systematisk i april og mai, trente jeg mye rolig. Jeg trente timene mine. Men nå tar jeg det mye mer fra dag til dag, og lytter til kroppen. Selv om det blir mer systematisk utover høsten, skal jeg være flinkere til å lytte til kroppen, sier Bjørgen.

Ennå har hun ikke hatt en eneste en av de såkalte hardbolkene, som har vært så omdiskutert. Det er heller ikke sikkert hun kommer til å ha noen, selv om det ikke er utelukket.

Slutt med Samdal
Derfor har hun heller ikke noe samarbeid med sin tidligere trener Svein Tore Samdal lenger.

- Jeg vet hva Svein Tore mener. Og hvis jeg lurer på noe, kan jeg fortsatt ringe ham. Men nå styrer jeg dette selv, og diskuterer med Egil Kristiansen på samlingene, forteller Bjørgen.

Hun har også funnet ut hvordan hun skal lese kroppen.

- Jeg merker det på pulsen. Når pulsen blir unormalt høy selv på rolige økter, da har jeg presset meg for hardt. Derfor vet jeg også når problemene startet i fjor. Det var i forkant av Tour de Ski.

- Så du burde ikke ha gått Tour de Ski?

- Det er vanskelig å si, men kanskje ikke, sier Bjørgen, som allerede har bestemt seg for ikke å gå Tour de Ski til vinteren. Helt sikkert. Eller i hvert fall nesten helt sikkert. Uansett hvor bra det skulle gå på forsesongen.

Redd for å ødelegge
- Det er nesten 110 prosent sikkert, sier Bjørgen med et stort smil.

- Jeg tør rett og slett ikke, når jeg ser hvordan det har gått de siste årene. Jeg vil ikke risikere å ødelegge for OL.

At hun er optimist med tanke på OL, handler også om teknisk fremgang.

- Jeg har trent mye balanse, koordinasjon og styrke, spesielt med tanke på å bli bedre teknisk i skøyting. Jeg har også fått veldig god hjelp av Audun Svartdal i Olympiatoppen, og har gjort veldig konkrete endringer teknisk. Det er ingen tvil om at det har gitt framgang.

- Så gjelder det bare å klare å ha fokus på det også i konkurranser, poengterer Bjørgen.

Eksamen er 15. februar. Da innledes OL i Vancouver med 10 km skøyting. Og kanskje med Marit Bjørgen øverst på seierspallen?

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken