Gå til sidens hovedinnhold

Bjørgen etter det hun har sett i ski-VM: - Jeg er bekymret

Marit Bjørgen er urolig for langrennssportens framtid. Skilegenden mener Norge og Sverige må dele mer kunnskap for å få fart på interessen.

OSLO/OBERSTDORF (Nettavisen): Så langt har Norge tatt seks av ni langrennsgull i ski-VM i Oberstdorf. De tre øvrige har gått til Sverige (to) og Russland.

- Jeg er bekymret for langrenn internasjonalt. Det er kjempeviktig at vi får med flere nasjoner fra Mellom-Europa og resten av verden. Det er ikke bra om interessen bare er der i Norge, Sverige og Russland, sier Bjørgen i et intervju med det svenske nyhetsbyrået TT.

Nettavisen tok opp Bjørgens bekymring på fredagens pressekonferanse før kvinnenes 30 kilometer lørdag.

Therese Johaug sier at hun deler en del av Bjørgens bekymringer.

- Jeg er enig med Marit sitt utspill. Det har vært et mesterskap med mye norsk og svensk dominans på jentesiden, og norsk og russisk på guttesiden. Det jobbes med rekruttering og vi har åpne juniorlandslagssamlinger der andre nasjoner kan komme til Norge og lære hvordan vi trener. Det er ikke noen ulempe å få opp flere nasjoner. Det er bra for sporten, sier Johaug til Nettavisen.

Landslagstrener Ole Morten Iversen mener at temaet ikke er nytt for norsk langrenn.

- Som Therese sier så er det ikke noen ny bekymring. Jeg føler det er gjort forsøk på å tatt tak i flere år og det har blitt gjort noen grep uten at vi har sett at det har lykkes så langt. En ting vi i hvert fall ikke kan eller skal gjøre er å prestere dårligere. Vår jobb er å gå så fort på ski som vi har mulighet til, sier Iversen til Nettavisen.

- Det som er gjort er at vi som nasjon har vært veldig åpen og villig til å dele det vi vet og kan om trening. Spørsmålet er veldig bra og jeg har ikke noe godt svar på hva som gjøres. Det handler om at hver nasjon må sørge for å gjøre en så god jobb at de går fortere på ski, fortsetter treneren.

Les også: VM-profil: - Hadde vi gjort som i Norge, hadde vi blitt buret inne

Må gjøre mer

Den tidligere langrennsdronningen er blitt mer urolig den siste tiden.

- Jo mindre snø det blir, desto vanskeligere blir det med rekrutteringen, påpeker trønderen.

Bjørgen synes lagsprinten ble et lysglimt i VM. Der ble medaljene fordelt på seks land. Men hun mener langt mer må til for å løfte den internasjonale interessen.

- Norge og Sverige må dele på erfaringene sine til andre nasjoner. Vi kan bli enda bedre til å invitere andre land og la dem ta del i våre treninger og gi dem mer kunnskap.

40-åringen støtter sterkt et norsk initiativ om å åpne juniorsamlinger for løpere fra andre nasjoner og ha seminarer for andre lands trenere.

Les også: Johaug slår tilbake mot svensk kritikk. Kommentatoren mener hun kan jekke seg ned

Åpen

Bjørgen ønsker også selv å bidra med deling av kunnskap.

- Jeg har blant annet vært åpen om treningene mine. Alt er dokumentert gjennom årene og tilgjengelig for alle som er interessert.

Bjørgen la opp som langrennsløper i 2018. Hun er tidenes vinterolympier og vant hele 18-VM-gull.

Les også: Her er resten av VM-programmet

Les også

Wengs oppførsel får de svenske langrennsjentene til å reagere kraftig