Gå til sidens hovedinnhold

Bjørgen fikk sjokkbeskjed om doping: - Fikk panikk

Marit Bjørgen fikk panikk da det ble funnet et avvik i en dopingprøve hun hadde tatt etter tremila i VM i Lathi i 2017.

Tirsdag slippes boka «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen», skrevet av NRK-journalist Ingerid Stenvold.

Der forteller skidronninga om hele livet sitt, både oppturene og nedturene. Hun deler også det som frem til nå har vært ukjente historier.

VM i Lathi i 2017 ble en suksess for Bjørgen, med tre individuelle gull og stafettgull. Men noen uker etter mesterskapet fikk Bjørgen en telefon fra landslagslege Petter Olberg som snudde Bjørgens liv på hodet.

Landslagslegen spurte om Bjørgen var alene, noe som gjorde hun urolig. Bjørgen ble fortalt at Olberg hadde fått en henvendelse fra FIS. Dopinglaboratoriet i Lathi hadde funnet et avvik i prøven hun hadde tatt etter tremila i VM.

«Det var som om en klo grep tak i magen hennes og vred rundt. Hun fikk panikk», skildrer Stenvold i boka.

Tårene trillet for Bjørgen, mens Olberg prøvde å roe henne ned og forsikre henne om at det hele ville gå bra. Bjørgen sa til seg selv at hun måtte stole på legen.

«Urinprøven hadde inneholdt spor av 19-norandrosteron, som står på WADAs forbudsliste. Funnet kan være et tegn på at man har brukt prestasjonsfremmende stoffer. Kloen i magen strammet grepet, det ble vanskelig å puste. Hun ble kvalm. Igjen – hva var dette for noe?» står det i boka.

Landslagslegen forklarte videre at det kunne ha en sammenheng med at Bjørgen hadde brukt et preparat som heter Primolut-N, som brukes for å forskyve menstruasjonssyklusen, noe som skal være vanlig å gjøre blant kvinnelige idrettsutøvere.

Dette inneholder virkestoffet noretisteron, et hormon som også finnes i p-piller, og som omdannes og skilles ut i urinen som små mengder av steroidet 19-norandosteron.

Bjørgen skalv av hele situasjonen, men kunne berolige seg med at det fantes en forklaring.

Neste dag begynte Bjørgen og Olberg å smale dokumentasjon på hvordan hun hadde brukt preparatet. Dokumentasjonen ble sendt inn til FIS.

Etter to uker kom avklaringen. Bjørgens forklaring stemte overens med det laboratoriet hadde funnet, og saken var dermed ferdig etterforsket, og det var ingen mistanke om doping lenger.