*Nettavisen* Sport.

Bjørgen jager rekord

Marit Bjørgen tok sin 30. verdenscupseier da hun vant søndagens 10 km klassisk i kalde Kuusamo i Finland. Foto: (Foto: Heiko Junge/Scanpix)

Marit Bjørgen kan bli historisk denne sesongen.

03.12.07 10:09

KUUSAMO (Nettavisen). Med seier på dagens 10 kilometer klassisk, tok Marit Bjørgen (27) sin 30. verdenscupseier.

Trønderjenta er nå «bare» 12 seirer bak Bente Skaris 42 verdenscuptriumfer, og ytterligere tre bak tidendes mestvinnende, russiske Jelena Välbe. Det gjenstår 18 tellende konkurranser i verdenscupen denne sesongen. Marit skal gå 16 av dem. Med andre ord kan hun bli historisk allerede i år.

LES OGSÅ: Dobbel norsk festaften

- Jeg har helt klart et håp om å ta den rekorden, men jeg tror ikke det blir i år. Men jeg bør klare det i løpet av to-tre år, sier Bjørgen til Nettavisen.

Totalt forandret
Marit gjennomførte en knallsterk konkurranse. I mål var hun ni sekunder foran Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som for første gang klatret opp på pallen i tradisjonellt langrenn. Polske Justyna Kowalczyk ble nummer tre. Norge dominerte stort på resultatlisten, og hadde hele fem løpere inne blant topp ti.

- Jeg gikk et bra langrenn. Det er utrolig morsomt at vi som lag gikk så godt i dag. Det er veldig inspirerende å høre på sekunderingene at du kjemper mot lagvenninnene. Da får jeg et ekstra gir, sier Marit.

Hun er en helt annen skiløper i år sammenlignet med fjoråret.

- I fjor slet jeg hele veien. Selv om jeg hadde flere sterke plasseringer, var hver konkurranse nærmest som et ork. Slik er det ikke nå. Kroppen og hodet lystrer på en helt annen måte. Jeg har adskillig mer selvtillit og klarer å gå fortere etter hvert i løpet. Det er et styrketegn, sier dagens vinner.

Hjem til eksamen
I går ble Astrid nummer to på sprinten, og innehar andreplassen totalt i verdenscupen, 112 poeng bak suverene Bjørgen. Torsdag hadde medisinstudenten prøveeksamen i Oslo. I morgen kveld skal hun igjen i ilden. Tema: Etikk.

- Jeg håper selvsagt at jeg rekker tidsnok hjem til eksamen, sier 20-åringen.

- Jeg er inne i en bra stim nå, så jeg får håpe den varer litt til.

Hun var naturligvis kjempegodt fornøyd med ny pallplass.

- Det gikk fort. Jeg skjønte at det gikk bra når jeg ble sekundert mot Marit. Det er utrolig inspirerende.

Vibeke Skofterud startet halvminuttet foran Marit og ble tatt igjen av verdenscuplederen et par kilometer før mål. Slitu-jenta endte på fjerdeplass, snaue 14 sekunder bak Kowalczyk.

- Kjempebra. Jeg er utrolig godt fornøyd, strålte "Skoftis".

Andre norske plasseringer: Therese Johaug (6), Kristin Størmer Steira (10), Ingrid Aunet Tyldum (29). Kristin Murer Stemland startet ikke.

Hele resultatlisten finner du her (Ekstern lenke)

Les flere vintersportsaker i vårt vintersportmagasin!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.