GRANÅSEN (Nettavisen): Fredag våknet Bjørgen (27) opp til et VG-oppslag der Vibeke Skofterud (27) slaktet opplegget til Bjørgens trener Svein Tore Samdal.

- Jeg skjønner ikke at Bjørgen ikke skjønner hva som er galt. Det er tydelig hva hun sliter med. Hun har trent seg helt ned, mente Skofterud, som selv fulgte samme opplegg i flere sesonger.

- Ikke akkurat det jeg trengte. I hvert fall ikke fra folk som skal støtte meg. Så mye mer vil jeg ikke si før vi har snakket med dem som uttaler seg, sa Bjørgen til Nettavisen fredag morgen.

Les også:Bjørgen ber Samdal om taushet

- Bør ta det internt
Etterpå dro hun rett i et møte med Skofterud, landslagstrener Egil Kristiansen og sportssjef Åge Skinstad.

- Vibeke og Marit har skværet opp. Vibeke skjønner at dette ikke var positivt for Marit nå, men understreker at hun ikke hadde til hensikt å såre Marit, sier Kristiansen til Nettavisen etterpå.

Han er lite fornøyd med måten Skofterud gikk ut på.

- Vibeke og Marit har forskjellig syn på hva som er det beste treningsopplegget. Men slike ting bør vi ta internt, ikke via media, fastslår Kristiansen, som samtidig mener Bjørgen må regne med offentlig diskusjon om opplegget.

- Hun har gått nye veier og nådd langt med det. Da må hun regne med at det blir debatt. Men slike oppslag som dette vil vi helst unngå, sier Kristiansen, som selv uttaler seg om Bjørgens opplegg i VG-saken.

Kan endre opplegg
Der stiller han spørsmål ved om det var fornuftig av Bjørgen å gjennomføre den tøffe hardtreningsperioden før Tour de Ski. Samtidig understreker han at han støttet opplegget.

- Marit har valgt en vei, og jeg støtter opp hundre prosent. Samtidig er det min jobb å stille kritiske spørsmål. Det gjør jeg til alle løperne, uansett hva slags opplegg de følger, sier Kristiansen.

Selv mente han at Bjørgen burde gå en helt annen vei før denne sesongen, nemlig å kutte kraftig ned på bolkleggingen av hardtreningen. Kanskje foreslår han det samme til våren.

- Kanskje. Det er alltid en evaluering og nye planer etter ny sesong, og der sier jeg min mening. Kanskje blir det endring. Kanskje fortsetter Marit med Svein Tore Samdal sitt opplegg. Poenget er at jeg som landslagstrener støtter opp hundre prosent om det Marit selv bestemmer seg for og tror på, sier Kristiansen.

«Huff, ikke bra»
Kristin Størmer Steira følger det samme opplegget som Marit Bjørgen, og bruker Samdal som rådgiver. Hun innrømmer at VG-oppslaget ikke var noen god start på dagen for hennes del heller.

- Da jeg så forsida på VG, tenkte jeg «huff, ikke bra». Nå vet ikke jeg om Vibeke og Marit hadde snakket om dette på forhånd, men i utgangspunktet er det ikke positivt med slike saker i media. Vi bør ta det internt, sier Størmer Steira til Nettavisen.

- Er du enig med Skofterud?

- Jeg vurderer i hvert fall ikke å endre opplegg. Det har fungert veldig bra for meg.

Les alt om ski-NM i Nettavisens vintersportsmagasin
Sjekk de siste sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.