Gå til sidens hovedinnhold

Bjørgen spår Tour-duell med Jacobsen

Marit Bjørgen tror en norsk 20-åring blir hennes største utfordrer i Tour de Ski.

Verdens beste langrennsløper hittil i vinter sto over rennene i Russland for å trene, og satt foran fjernsynet og så ungjenta Astrid Uhrenholdt Jacobsen spurte inn til sin første verdenscupseier lørdag – noe overraskende på distansen 15 km fristil.

Søndag fulgte Jacobsen opp med andreplass i sprint, og dermed gikk hun forbi Bjørgen i verdenscupen sammenlagt.

Samtidig viste forrige vinters langrennsdronning Virpi Kuitunen svakhetstegn. Dermed kan det alle trodde skulle bli en duell mellom Kuitunen og Bjørgen i Tour de Ski, fort bli en historie som handler minst like mye om en 20-åring fra Smestad i Oslo.

- Helt jævlig
- Virpi kan ikke være i form, slik som hun gikk i Russland. Per i dag ser Astrid ut til å være et minst like sterkt kort. Hun er god i både sprint og distanserenn, og i begge stilarter. Astrid blir en hard konkurrent, kanskje den tøffeste, fastslår Marit Bjørgen (27) overfor Nettavisen.

- Hvordan var det å se verdenscuprenn på tv?

- Det var ikke så artig som jeg hadde håpet. For å være helt ærlig, så var det helt jævlig. Det blir så man tenker på at man går glipp av mange gode poeng. Men jeg håper det var fornuftig å stå over, sier Bjørgen, som er inne i en tøff treningsperiode og ikke slipper opp på treninga før første juledag.

- Forbedret seg kraftig
Astrid Uhrenholdt Jacobsens personlige trener Dag Kaas har tidligere sagt at en topp 10-plassering bør være målet for Jacobsen i Tour de Ski, som innledes i Nove Mesto 28. desember og består av åtte etapper på ti dager. Han synes ikke eleven skal endre målsetting til tross for imponerende innsats i Russland.

- Jeg synes topp 10 fortsatt er et naturlig mål. Men det kan jo også bety tredje- eller andreplass, poengterer Kaas.

Han innrømmer at han er overrasket over at eleven går inn i Tour-en som sammenlagtleder i verdenscupen. Men sjokkert er han ikke.

- Astrid har forbedret seg kraftig på et par områder. Hun har hatt en skikkelig framgang teknisk, og samtidig hatt et løft utholdenhetsmessig, sier Kaas, som også forklarer de gode plasseringene med et generasjonsskifte i internasjonalt kvinnelangrenn.

Hjemmekjær
- Når et par av de beste ikke deltar eller ikke er i form, er det et ganske stort tomrom bak, sier Kaas.

- Sier du at Astrid har kommet lett til det?

- Man kommer aldri lett til det, men generasjonsskiftet gjør at mange unge løpere som gjør gode løp, oppnår forholdsvis bedre plasseringer enn hvis det hadde vært et kobbel av toppløpere, poengterer den tidligere landslagstreneren.

Han mener dessuten Jacobsen fikk betalt i Russland for å ha droppet verdenscupen i Davos forrige helg. Da var Astrid hjemme og trente.

- Det betydde nok litt, ikke minst mentalt. Å reise hele tiden er ikke det Astrid liker best. Derfor var det lurt av henne å ta en helg hjemme. Nettopp det å være lenge borte er kanskje den største utfordringen for Astrid i Tour de Ski, sier Dag Kaas til Nettavisen.

Trippel norsk
Helgens resultater i Rybinsk gjør at det nå er tredobbelt norsk i verdenscupen sammenlagt før Tour de Ski. Astrid Uhrenholdt Jacobsen topper foran Marit Bjørgen og Vibeke Skofterud.

Bjørgen gleder seg stort over den norske suksessen.

- Det er kjempeartig. Det viser hvor sterkt lag vi har. Kanskje kan vi klare å vinne nasjonscupen i verdenscupen i vinter.

- Betyr det noe for deg personlig?

- Absolutt, det betyr enormt mye å vinne sammen som et lag, fastslår kapteinen.

Uttak mandag
Mandag offentliggjøres laget til Tour de Ski. Jacobsen, Bjørgen og Skofterud er selvskrevne. Det skal også mye til om ikke Kristin Størmer Steira og Therese Johaug kommer med. Kristin Mürer Stemland gikk seg inn i diskusjonen med en god 15-kilometer lørdag. Under skandinavisk cup i Vuokatti imponerte både Ingri Aunet Tyldum og Marthe Kristoffersen. Og i bakgrunnen lurer Hilde Gjermundshaug Pedersen.

Kvoten er på ni løpere. Så mange kommer sportssjef Åge Skinstad neppe til å sende. Til det er ikke støtteapparatet stort nok.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.