Gå til sidens hovedinnhold

Bjørgen tviler på ny norsk utklassing

Tok sitt første VM-gull i Val di Fiemme.

SEISER ALM (NTB): Norge blåste konkurrentene helt av banen i Oslo-VM. Marit Bjørgen drar i nødbremsen og kjøler forventningene litt ned denne gangen.

Langrennsløpere tok hele 16 medaljer på hjemmebane i 2011. Bjørgen alene dro inn fire gull og et sølv.

- I Kollen lyktes vi så utrolig godt, både med å prikke formen og ikke minst det med ski. Vi lå foran de fleste nasjonene der og lyktes så godt med det. Det skal mye til at vi leverer det vi gjorde i Holmenkollen. Så man skal ikke ta det som en selvfølge at dominansen blir slik igjen, sier Bjørgen til NTB.

I 2011 vant de norske smørerne en overlegen seier på egen snø. Konkurrentene er blitt bedre siden da.

Justyna Kowalczyk tok ikke et eneste gull i forrige VM.

Snart farvel
Bjørgen debuterte på toppnivå allerede i 2002. Hun var med på Norges sølvlag i stafett i Salt Lake City-OL.

Neste år går hun sine fjerde olympiske leker. Kanskje får trønderen med seg nok et VM før hun pakker sammen.

- Føles det vemodig at karrieren din er på vei mot et punktum?

- Innimellom tenker jeg: Oj, det er ikke så lenge før dette tar slutt. Det synes jeg er litt skremmende. Den dagen jeg slutter håper jeg det er fordi jeg ikke har motivasjon og det som trengs av jobb for å henge med i toppen.

Nærmer seg
Hun lader opp til VM i snaut 2000 meters høyde over havet i Nord-Italia. Glemt er hjerteproblemene fra romjula. Siden da har alt gått som Bjørgen ville.

Neste helg går hun verdenscup i Davos.

Så smeller det i svært hyggelige Bjørgen-omgivelser noen dager senere. I Cavalese (Val di Fiemme) slo hun gjennom for fullt.

- Val di Fiemme er et spesielt sted for meg. Det er ti år siden jeg tok mitt første internasjonale individuelle gull der. Det blir nesten som et jubileum for meg. Jeg gleder meg, også fordi jeg tror det blir mye nordmenn der og god stemning.

- Målet mitt er å ta et VM-gull individuelt. Tremila er et mål. Jeg tapte på målstreken i Vancouver (OL 2010) og vant vel sølvet i VM i 2011 (Therese Johaug var uslåelig den dagen).

Annerledes
- Alt er lagt opp til at jeg skal prestere best i Val di Fiemme. Man prioriterer annerledes i sesonger med mesterskap. Jeg har gått veldig lite konkurranser i vinter. Det er flere grunner til det. Forrige sesong var hovedmålet å vinne verdenscupen sammenlagt.

Bjørgen har 14 VM-medaljer hittil. Det er ikke utenkelig at hun fyller på med ytterligere fem i løpet av de neste ukene. (©NTB)

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken