*Nettavisen* Sport.

Bjørgens 5 på topp

Foto: (FOTO: ERLEND AAS/SCANPIX)

TV 2 Nettavisen ba Marit Bjørgen rangere sine fem største øyeblikk i langrennssporet – før eventuelle triumfer i Torino. Tre VM-gull nådde ikke opp.

09.02.06 10:50

PRAGELATO (TV 2 Nettavisen): Langrennsdronningen fikk et døgns betenkningstid på topp 5-lista. Hun kom fram til at det var en tilnærmet umulig oppgave.

- Det er så mye å velge imellom og så vanskelig å rangere, poengterer Bjørgen.

Men OL-håpet kom til slutt fram til ei liste. Her er den – snudd på hodet:

5. VM-bronse på 10 km fri stil (Oberstdorf 2005)
Åpningsdistansen i VM var egentlig ikke med i Bjørgens sesongplaner. Men det var før hun plutselig fikk dreis på skøytinga og ble nummer to i Nove Mesto en knapp måned før mesterskapet. Bronsemedaljen ga Bjørgen formbekreftelsen og tryggheten som sener gjorde henne til VM-dronning.

4. OL-sølv i stafett (Salt Lake City 2002)
Det var ingen automatikk i at den 21-årige OL-debutanten skulle få plass på det norske stafettlaget. Bjørgen ble bare nummer 50 på åpningsdistansen, og var langt fra noe sikkert kort. Som startkvinne opplevde Bjørgen at forhåndsfavoritt Russland aldri kom til start. Tyskland snøt Norge for gullet, men for førstereisjenta fra Rognes var sølv langt fra noe nederlag.

3. Den første verdenscupseieren (Düsseldorf 2002)

Klikk på bildet for å forstørre.

Ekte følelser har etter hvert blitt Marit Bjørgens kjennemerke. Første gang tårene trillet i norske tv-titteres påsyn, var i Düsseldorf 26. oktober 2002. Bjørgen, som tidligere bare hadde to 14. plasser å vise til i verdenscupen, kom fra intet og overrasket alle med å utklasse konkurrentene i sprintpremieren. Utover vinteren var Bjørgen uslåelig i sprint. Hun vant både VM-gull i Val di Fiemme og sprintverdenscupen.

2. Den første verdenscupseieren i distanserenn (Gällivare 2004)

Klikk på bildet for å forstørre.

«Sprintdronningen» ble tidlig merkelappen på Marit Bjørgen. Det satte hun bare sånn måtelig pris på. Målet har alltid vært å bli best i «vanlig» langrenn – distanser på minst 10 kilometer. Og 20. november 2004 skulle Bjørgen bli kvitt sprinterstempelet en gang for alle. Den første distanseseieren kom i Gällivare. Og igjen var det duket for gledestårer.

1. VM-gull på 30 km klassisk fellesstart (Oberstdorf 2005)

Klikk på bildet for å forstørre.

Å rangere øyeblikkene var en vanskelig oppgave for Marit Bjørgen. Å plukke ut det aller største øyeblikket var imidlertid relativt enkelt. Ingenting kan måle seg med tremilsgullet i Oberstdorf under fjorårets VM.

- Tremila er det desidert største jeg har opplevd, fordi det var så fullstendig uventet. Jeg hadde ikke i mine villeste fantasier turt å tenke på at jeg kunne vinne. Det var ikke i mine tanker, sier Marit Bjørgen til TV 2 Nettavisen.

Så spørs det om et OL-gull, etter en langt fra knirkefri oppkjøring, kan toppe tremilsgullet¿

Høydepunkter som ikke nådde opp:
* VM-gull i sprint (Val di Fiemme 2003)
* VM-gull i stafett (Oberstdorf 2005)
* VM-gull i lagsprint (Oberstdorf 2005)
* VM-sølv i duathlon (Oberstdorf 2005)
* VM-sølv i stafett (Val di Fiemme 2005)
* Seier på tremila i Holmenollen (Oslo 2005)
* Verdenscupseier i sprint på torvet i Trondheim (2004)
* Seier i verdenscupen sammenlagt (2005)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag