Gå til sidens hovedinnhold

Bjørgens perfekte sommer

Marit Bjørgen har trøbbel med å tøyle sine egne forventninger.

Onsdag avsluttet Bjørgen sin siste intensive treningsbolk før sesongstarten med ei knalltøff rulleskiøkt i Oslo. Nå er det bare to uker med rolig trening i Val Senales som står mellom henne og verdenscupåpningen i Düsseldorf.

Etter en tilnærmet perfekt treningssommer er forventningene store.

- Jeg må være fornøyd om jeg er blant de fem beste i Düsseldorf. I en sånn sprint er det mye som skal skje. Men kjenner jeg meg selv rett, er jeg ikke helt fornøyd hvis jeg ikke står øverst på seierspallen, sier Bjørgen til Nettavisen.

For mye press
Dermed bidrar hun ikke akkurat til å bygge ned presset på seg selv. Da det buttet imot under deler av fjorårssesongen, argumenterte hun blant annet med at kravet om topplasseringer var for stort fra omgivelsene.

- Vi har brukt litt tid på snakke om at Marit ikke må legge for mye press på seg sjøl. Det er mulig vi må bruke enda litt mer tid på det, sier landslagstrener Egil Kristiansen til Nettavisen.

Men i likhet med Bjørgen, ser han at alle indikatorer peker i retning av en knakende god Bjørgen-sesong.

Bra på trening
- Hun har vært veldig bra på trening i hele sommer. Det ser absolutt veldig bra ut, konstaterer Kristiansen, som på enkelte samlinger i sommer har gitt Bjørgen matching på intervalløkter.

- Jeg har faktisk hatt veldig godt utbytte av de øktene Egil har vært med på, sier Bjørgen.

- Jeg er glad jeg kunne stå over et drag eller to. Jeg må ta i for å henge på Marit, parerer Kristiansen – som har en åttendeplass fra OL-tremila på Lillehammer i 1994 å vise til.

Det er imidlertid Svein Tore Samdal som har satt opp Bjørgens treningsprogram denne sesongen. Et program 27-åringen har fulgt nesten til punkt og prikke.

God test
- Siden jeg startet treninga i vår, har jeg bare måttet la være å trene fire dager på grunn av lett forkjølelse. Jeg er så godt forberedt som jeg kan få blitt, og så godt forberedt som jeg noen gang har vært, sier Bjørgen, som har håndfaste beviser på akkurat det. Onsdag i forrige uke gjennomførte hun nemlig en meget positiv O2-test i Trondheim.

Akkurat nå, etter åtte harde treningsøkter på seks dager, innrømmer Bjørgen at formen ikke er «helt rå» - av åpenbare årsaker. To uker i Val Senales kan gjøre underverker.

- Jeg gleder meg veldig til å komme i gang. Jeg er lei av å vente, medgir Rognes-jenta – som har som mål å gjenerobre den internasjonale langrennstronen.

- Utrolig spent
27. oktober får hun den første indikasjonen på om hun har tatt noen skritt i forhold til Virpi Kuitunen.

Men det endelige svaret får hun ikke før senere i sesongen.

- Vi må vente til sesongen er ordentlig i gang i november/desember. Jeg er utrolig spent, fastslår Marit Bjørgen.

Reklame

Best i test påskeegg 2021