DRAMMEN (Nettavisen): 2021 har vært et jubelår av de sjeldne for Bodø/Glimt og Bjørkan. Høydepunktene har stått i kø i en sesong der laget har gått fra triumf til triumf. Også for han selv personlig har det vært store oppturer. Bjørkan har nok en gang vært en av lagets aller viktigste brikker i sin venstreback posisjon.

En rolle han har utviklet og nærmest redefinert i norsk fotball det siste året. Nå har 23-åringen spilt sin sist kamp i Glimt-trøya i denne omgang. Trener Kjetil Knutsen sier at savnet etter Bjørkan kommer til å bli merkbart.

- Det har vært fantastisk å være med han, jeg føler jeg har vært med han fra gutt til mann. Det har vært utrolig gøy å få være med på en sånn reise. Det vanskeligste å erstatte i Bodø/Glimt tror jeg er backer og spesielt av det kaliberet. Han er kraftfull og flink til å skape ubalanse alene, i tillegg er han sinnssykt flink til å lese rommene der de er, roser Knutsen sin 23 år gamle venstreback.

Nettavisen konfronterer Bjørkan med lovordene fra treneren samtidig som vi overrekker han det synlige beviset på at han av Nettavisen er kåret til Årets spiller i Eliteserien. Bjørkan blir tydelig overrasket, glad og stolt.

Han mumler noe om kompisen Patrick Berg før han ser på trofeet, gliser og setter seg til rette.

- Jeg vil si meg ganske enig med Kjetil. Jeg føler jeg har lært utrolig mye de siste årene. Jeg har vokst som spiller, men også som person. Jeg har kanskje blitt litt mer robust. Jeg er klar til å gå ut i en røffere verden. Timingen føler jeg er helt perfekt nå, sier Bjørkan til Nettavisen.

- Blir ekstremt spennende

For kun få uker siden ble det bekreftet at Bjørkan tar steget fra Bodø til Berlin. Han bytter ut Glimt med Hertha og skal de neste årene bosette seg i den tyske hovedstaden.

- Jeg tror det blir ekstremt spennende. Jeg har bodd hele mitt liv i Bodø, så dette blir noe helt annet, men det er noe jeg gleder meg til, det å komme seg ut av den normale rytmen og se om jeg klarer meg på egenhånd.

Det er ingen underdrivelse å si at overgangen blir stor. Bjørkan er født, oppvokst og har spilt hele sitt liv i Glimt. Han har tråkket sine barnsben på Aspmyra i den lille byen i Nordland fylke, hvor det bor rett i overkant av 50 000 mennesker. Trykket fra omgivelsene har vært på et behagelig nivå.

Kontrastene til Berlin, 3,6 millioner innbyggere og Olympiastadion kunne knapt vært større.

- Hvordan har du forberedt deg på overgangen?

- Jeg føler det er litt hva man gjør det til selv. Jeg er veldig obs på de utfordringene som kommer. Vi har fått litt øvelse i Europa og man merker hvordan det er der ute. Jeg er mentalt klar. Jeg har gjort meg noen tanker og er klar over at det blir tøft. Så får vi se hvordan det går. Det er ingen garanti, men jeg skal gjøre alt jeg kan for at det skal bli bra, forklarer Bjørkan.

Han beskriver de siste månedene som svært intensive, men sier også at han har rukket en kort samtale med flere av nordmennene som er eller har hatt en karriere i den tyske hovedstadsklubben.

- Jeg hadde bare en helt kort prat med dem. Jeg har ikke hatt noe lang samtale med dem, men det at de har vært der og gjort det bra er en faktor. Jeg ser at det er mulig, sier han om samtalene med Rune Jarstein, Per Ciljan Skjelbred og Kjetil Rekdal.

Bjørkan påpeker at han ikke har hatt mye tid til å kommunisere med dem om sin nye klubb

- Men det har jeg lyst til å gjøre når jeg får litt mer tid, sier han og er ærlig på at det for han kan være veldig viktig med input fra mennesker som har erfaring fra klubben og ligaen.

- De har vært i gamet og kjenner til det. Jeg har nok masse å lære av deres opplevelse.

Forsvarte gullet: - Utrolig imponerende av oss

Denne sesongen har Glimt møtt flere hindringer på veien til sitt andre strake seriegull. Der laget i 2020 nærmest gikk på en uovervinnelig autopilot, kunne det i år gå både to og tre kamper på rad uten en seier for gultrøyene.

Likevel har laget vært i utvikling og resultatene har gang på gang blitt vippet i eget favør når det gjaldt som mest. Det har imponert selv en av hovedpersonene.

- Måten vi har klart å slå tilbake etter en tung periode som vi hadde denne sesongen. I fjor fløt vi på en sky, men i år har vi hatt mye mer skader og formen har ikke vært like bra hele veien, sier Bjørkan og trekker frem at lagmoralen har blitt et viktig våpen.

- Vi har stått i det og slått tilbake de gangene det har vært litt tøft. Det synes jeg det har vært utrolig artig å være med på og utrolig imponerende av oss. Mentalt føler jeg at vi har tatt store steg fra tidligere år.

I Bodø/Glimt er det helheten, gruppen, som skaffer resultater. Alle i og rundt klubben som Nettavisen snakker med beskriver en unik harmoni i klubben. Tanken om evig utvikling står sterkt blant spillerne.

- Jeg føler at vi har tatt størst steg når det kommer til den mentale robustheten i år, forklarer Bjørkan som selv har slitt med skadeproblemer denne sesongen.

Solbakken: - Må få orden på kroppen

For selv om Bjørkan har spilt det meste i hjemlig serie, har han også slitt med skadeproblemer denne sesongen. Landslagstrener Ståle Solbakken uttalte blant annet at han «måtte får orden på kroppen» under en samling tidligere i høst.

- Jeg er helt enig. Det har vært litt for mye småtrøbbel. Det har vært utrolig mange kamper, så det har bygd seg litt opp. Jeg har kommet litt skjevt inn i et par av de samlingene, sier han om beskjeden fra Norge-sjefen.

I overkant mange kamper og lite tid til å ta en pause har vært faktorer som har påvirket Bjørkan dette året.

- Det er absolutt noe jeg har et ekstremt ønske om å bli kvitt. Jeg må finne ut hvordan jeg skal gjøre det, sier Bjørkan og ramser opp problemer med den ene hamstringen, i tillegg til en kjenning under foten og en smell i kneet.

- Det er litt vanskelig å sette ord på akkurat hva jeg skal gjøre, men det blir å jobbe hardt med det skadeforebyggende i gymmen.

Han fikk sin landslagsdebut i en treningskamp mot Hellas i juni. I september ble det 45 minutter i VM-kvalifiseringskampen mot Gibraltar. Nå venter en etterlengtet ferie før han som nevnt setter kursen mot Tyskland og Bundesliga.

Bjørkan er tydelig på hva han skal bruke pausen til.

- Man ønsker så klart å være hundre prosent og «good to go». Jeg skal gjøre alt rett. Hvis det ikke går da, så er det sånn det er. Det er klart at man ønsker å være ordentlig fit og ordentlig klar når man kommer inn i en ny gruppe. Det er det samme med landslaget. Jeg skulle gjerne ha vært hundre prosent da jeg var inne der.

- Jeg frykter det ikke, men det er noe jeg ønsker ekstremt, svarer han på om han er redd for at eventuelle skader kan gjøre starten i ny klubb vanskelig.

- Det må jeg innrømme

Med kun dager igjen av Glimt-kontrakten benytter vi muligheten til å oppsummere de siste årene som har bydd på enorme oppturer på Aspmyra.

- Så du for deg den utviklingen dere har hatt i Glimt for to år siden?

- Det må jeg innrømme at jeg egentlig ikke gjorde. Jeg har vokst opp med Glimt som et «opp og ned-lag». Det at vi er der vi er i dag har vært vanskelig å se for seg. For to år siden skjedde det noe med oss, men at det skulle bli så her bra hadde jeg aldri drømt om.

- Hva følte du skjedde i den perioden?

- Jeg følte det var noe med energien vår. Som gruppe var vi så samlet. Det kom opp spillere som meg, Jens Petter og Patrick. Vi har spilt sammen siden vi var veldig unge. Vi var flere som kom opp i lag og så ble det en fin blanding av rutine og unge spillere, sier Bjørkan og gjentar at det er «vanskelig å sette ord på det».

- Men det var noe med energien. Vi fikk bare et helt annet press og knakk noen koder den vinteren. Det har vi bare bygd videre på. I tillegg er det noe med fokuset vårt, at vi aldri skal ha fokus på motstanderen, men at vi skal ha fokus på oss selv og at vi skal levere en god prestasjon selv. Da faller brikkene på plass, sier han.

I høst kom større klubber på banen etterhvert som kontrakten til Bjørkan nærmet seg slutten. Interessen fra Tyskland ble konkret og da var det naturlig å være i tett dialog med tidligere lagkamerat Jens Petter Hauge.

Kantspilleren skiftet i sommer fra AC Milan til Eintracht Frankfurt. Bjørkan hadde flere alternativer før han til slutt signerte for Hertha Berlin.

- Hadde du mulighet til å bli lagkamerat med Jens Petter?

- Jeg vil ikke kommentere sånne ting, men jeg har snakket en del med Jens og han hadde troen på Bundesliga. Jeg har spurt han om råd, men jeg vil ikke si så mye om andre klubber, sier Bjørkan kort før han blir litt mer snakkesalig.

De to Bodø-guttene hadde flere samtaler og utvekslet råd.

- Det er en annen verden der ute. Her i Glimt ønsker man i hvert fall alle alltid godt, men det blir kanskje litt annerledes der ute. Hvis man presterer så går det fint, men det kan nok bli tøft og man må nok være en del alene til tider. Det vet jeg ikke helt for jeg har aldri prøvd, men det er nok en litt tøffere verden og man må bare være klar for det, sier han om samtalene med Hauge og det som nå står for tur.

- Hele opplevelsen i Roma var utrolig artig

Reisen er i ferd med å gå videre for Bjørkan, men på nyåret venter sluttspillkamper i Conference League for Bodø/Glimt mot Celtic. De får ikke Bjørkan tatt del i, men et minneverdig gruppespill denne høsten kan ingen ta fra han.

6-1-nedsablingen av Roma hjemme i Bodø står allerede med gullskrift i Glimt-historien, men også uavgjortkampen på Stadio Olimpico gjorde inntrykk.

- Jeg synes det var sinnssykt kult. Hele opplevelsen i Roma var utrolig artig.

- Hvordan opplevde du de dagene dere møtte Roma og auraen som er rundt sånne type klubber?

- Ute i Europa er fotball religion. Det betyr så mye for folk. Man merket det på trykket og stemningen rundt. Det var helt sinnssykt. Det blir nok litt forskjell fra det jeg er vant til, men det ga utrolig mersmak. Samtidig legger det et ekstra press man må takle, men det gleder jeg meg til å kjenne på, fortsetter han.

Når Bjørkan snakker om trykket sikter han også til alt som foregikk utenfor gressmatta i de to ganger 45 minuttene. Med en av verdens mest omtalte manager-legender på motsatt side, ble det naturligvis ekstra mye oppmerksomhet rundt oppgjørene mot Roma.

- Det er litt kjedelig, men her kommer det vi snakket om inn med fokus og at vi skal tenke på oss selv. Det ble ikke noe samtaleemne. Det er nesten sånn at vi ikke får det med oss. Det hadde vi ekstremt lite fokus på. Vi hadde bare fokus på oss selv. Vi gikk inn i den kampen og hadde utrolig troa på oss selv, sier Bjørkan om Jose Mourinhos fakter før, under og etter kampene.

- Så Bodø/Glimt er ikke den rette klubben Mourinho kan prøve seg med «mind games» på?

- Jeg tror i hvert fall ikke han lykkes med det han prøvde på. Men det er klart at det er artig, det ble en del blest rundt de kampene der. Så på en måte setter man pris på at det blir sånn. Det er artig at Mourinho gjør det med oss. For noen år siden hadde jeg ikke trodd at det var mulig, humrer han.

Ser opp til AC Milan-stjerne: - Føler vi har flere likhetstrekk

Glimt-spillerne har de siste sesongene fått testet seg mot flere topplag i Europa. Også i fjor hadde de en god opplevelse borte mot AC Milan. Et knepent tap i Europa League-kvalifiseringen mot den italienske storklubben gjorde på mange måter at resten av fotball-Europa fikk øynene opp for den lille klubben fra nord.

Bjørkan ble også inspirert og fikk selv øynene opp for nye impulser. Den franske venstrebacken Theo Hernandez gjorde nemlig inntrykk på 23-åringen.

- Hernandez er den backen jeg ser mest opp til nå. Jeg føler vi har flere likhetstrekk. Jeg har lyst til å bli litt som ham, sier han om den ett år eldre forsvarsspilleren.

Han avslører også at han har snakket med Jens Petter Hauge om nettopp Hernandez. De to var lagkamerater og patruljerte til tider venstresiden sammen hos AC Milan før Hauge ble solgt videre.

- Ja, litt da han var der, men jeg har studert ham en del selv først og fremst. Jeg har sett på hva han gjør, sier Bjørkan og trekker frem sin egen lille analyse.

- Det er først og fremst det offensive. Han er veldig flink til å drible og er flink til å få ting til å bli mål. Det er noe jeg ønsker å bli bedre på. Det er også mye defensivt jeg har lyst til å jobbe med. Man kan ta steg på alt. Jeg jobber målrettet for å ta steg på spesielle detaljer, forklarer han.

Bjørkan junior trekker også frem en annen person som har betydd mye for hans utvikling. Nemlig far Aasmund.

- Han har hjulpet meg utrolig mye opp gjennom årene. Det går på det å forstå. Vi har sett på en del bilder. Vi har sett kamper i reprise og sett hva jeg kunne gjort annerledes. Det har betydd mye opp gjennom årene.

Aasmund har en lang karriere bak seg for Bodø/Glimt og Vålerenga. Han jobber nå som sportslig leder i Glimt. I likhet med flere andre, både i Glimt og ellers i norsk fotball, har Bjørkan en far som har spilt fotball på høyt nivå.

- Det er kanskje ikke tilfeldig at det er mange nå som har foreldre som har spilt på et høyt nivå før?

- Det er garantert ikke tilfeldig at det er mange nå som har foreldre som har spilt på et høyt nivå. De kommer med mye erfaring. Han har betydd utrolig mye for utviklingen jeg har hatt, sier han om faren.

Han trekker frem flere erfaringer som faren har videreformidlet fra sin egen karriere.

- Det kan gjøre at vi merker ting fortere. Kanskje er det mer seriøsitet også. I tidlig alder er de også veldig på at man skal være ordentlig proff. Det gir utslag over tid.

- Jeg har fått redskapene til å vite hvordan det er å være proff. Jeg tror det er en stor faktor.

Ny hverdag i Berlin: - Så klart det jeg jakter

Etter at gullrusen snart har lagt seg setter Bjørkan seg som nevnt på flyet til Tysklands hovedstad. Hva kan vi egentlig forvente fra nordmannen i en av Europas beste ligaer.

Interessen for fotball er enorm og hos den sovende kjempen i Berlin er selvfølgelig forventningene høye, til tider kanskje i overkant høye.

- Hvordan ser du for deg 2022?

- Det er litt vanskelig å svare på for man vet aldri hva som skjer. Jeg har et ekstremt ønske om å spille, kjenne på nivået og ta et nytt steg. Jeg vet det er hard konkurranse og at det kommer til å bli tøft.

- Hva ønsker du å oppnå for at du skal være fornøyd?

- Jeg kommer ikke til å stresse, men jeg har lyst til å kjenne at jeg kan stå i det på det nivået og at jeg kan prestere der. Jeg har ikke noen konkrete mål og tar ting som det kommer, men det hadde vært stort å spille seg til en fast plass i Hertha. Det er så klart det jeg jakter, sier Bjørkan.

- Hvordan går det med tysken?

- Den må det jobbes med, innrømmer Bjørkan som ikke er redd for Glimts fremtid etter at han selv takker for seg.

Kanskje forsvinner også flere andre nøkkelbrikker i byggverket.

- Det er jeg ikke bekymret for i det hele tatt. Den gruppen er så samlet og sulten på mer at det kommer til å gå helt fint. Den kulturen vi har skapt over tid og den mentaliteten om at vi aldri gir opp og spiller vårt spill kommer til å stå. Glimt er i trygge hender, avslutter han til Nettavisen.