STOVNER (procycling.no): Det var nok ikke alle naboene som var klar over det, men Fjellstuveien på Stovner i Oslo har hatt celebert besøk de siste dagene.

Bjørn Selander er Team RadioShacks yngste medlem. I helga har han vært innlosjert hos tante Hilde i påvente av tirsdagens Oslo Grand Prix.

22-åringen smeltet selveste Johan Bruyneels hjerte under et ritt for rekrutteringslaget Trek-Livestrong mot slutten av 2008-sesongen.

- Jeg vil ha ham, fortalte Johan Bruyneel til U23-direktør Axel Merckx og ignorerte i samme øyeblikk et par mer meritterte ryttere.

Og når en mann som har vært med på 13 sammenlagtseirer i de største etapperittene sier noe slikt, blir det sånn. Det skjedde denne gangen også: Norskamerikaneren fikk innpass på Lance Armstrongs egen proffsatsing.

Talent à la Boasson Hagen
Så hva er det er så spesielt med denne Bjørn Selander?

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen, som selv har syklet med pappa Dag Selander, i Grenland Sykleklubb, svarer slik:

- Han har arvet mye av genene til Selander-familien. De har en enorm styrke, i tillegg til en velutviklet teft for å vinne sykkelritt. På den måten ligner han nok også litt på Edvald Boasson Hagen. Også bakgrunnen fra forskjellige sykkelgrener, deler disse to rytterne. Begge har en unik sykkelbeherskelse som vil være en fordel i fremtiden, sier Tiedemann Hansen til procycling.no.

Mens Edvald lekte seg på hjemmebygde ramper og rekkverk på gårdstunet i Rudsbygd under oppveksten, har Selander finpusset ferdighetene ved av av BMX-sykling, cyclocross, skateboarding og snowboarding.

Les mer om Edvald her: Slik ble Boasson Hagen stor

Hvordan han ble så god? Han skyver sin fars forsiktighet til side og prater villig:

- Jeg er en våghals. Jeg har slått meg masse og gjort masse tricks på snowboard og skateboard. Jeg er nok litt gal, og tenker aldri på at jeg kan skade meg, forteller Selander til procycling.no.

Ureddheten preger han også når det drar seg til avslutningen av rittene.

- Jeg stoler på mine egne ferdigheter, men jeg stoler ikke på alle rytterne rundt meg. Derfor ønsker jeg å plassere meg med de villeste rytterne under de mer tekniske utforkjøringene. Hvis man ikke tar sjanser, vinner man heller ikke sykkelritt, forteller han.

- Kun minner med sykkel
Den neste han sier er interessant. Som noen er utstyrt med god utholdenhet, og andre trives best med realfag eller kreative studier på skolen, var kroppsbeherskelsen og balansen en iboende gave i den oppvoksende kroppen.

- Jeg tror de egenskapene alltid har ligget latent i meg. Jeg har aldri tenkt på begrensningene mine. I stedet holder jeg på til jeg mestrer ting, svarer han.

Bjørn Selander er født i Hudson (Wisconsin) i slutten av januar, 1988. Pappa Dag, og det forklarer noe av hva som ligger i genene, var selv proffsyklist på 80-tallet. Han har blant annet syklet Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Vuelta a España. Han var også lagkamerat med Davis Phinney, far til Taylor Phinney - og et stortalent Bjørn igjen har vært lagkamerat med i det talentfulle Trek-Livestrong-systemet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I 1981 giftet pappa Dag seg med norskamerikanske Heidi. Yngstesønnen har bodd i Statene i hele sitt liv og fikk vendte etter hvert blikket vekk fra X-games grenene og fulgte i stedet i farens fotspor.

- Jeg kan ikke huske at jeg ikke har syklet. Jeg fikk min første sykkel som treåring, og jeg har alltid visst at det er dette jeg kommer til å drive på med. Etter hvert begynte jeg å delta på konkurranser i terrengsykling og cyclocross. Det var først som 17-åring at jeg la fokuset over på landeveien, forteller Bjørn Selander.

I ungdomsårene gjorde han omtrent rent bord som terrengsyklist. Som 16-åring fikk han plass på det amerikanske landslaget i cyclocross.

Uten pauser
Det ble et av vendepunktene i karrieren. I 2006 ble han nummer seks under VM i cyclocross, før han ble amerikansk mester året etter. Det er selvsagt prestasjoner som blir lagt merke til av de største profflagene og deres rekrutteringslag.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!Og kom tilbake i morgen for den beste dekningen av Oslo Grand Prix!

På denne tiden bodde han halve året i Belgia og konkurrerte for det amerikanske landslaget.

- Jeg hadde aldri pause, forteller han.

- Det var konkurranse på landeveien om våren og sommeren, og cyclocross fram til slutten av januar.

Fikk kyssesyke
For to år siden kom telefonen han drømte om fra Axel Merckx.

- Han ringte meg og tilbød en plass på Trek-Livestrong. Det er selvsagt ingen sjanse man lar passere.

Siden har han altså blitt hentet opp til RadioShack og er i full gang med debutsesongen som proffsyklist. Men til dere som rynker på nesa av navnet Bjørn Selander, så er det riktig at ikke alt har gått på skinner hva prestasjoner og meritter angår.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mye av årsaken er et hissig virus, som hemmet prestasjonsevnen hans fra januar til mai.

- Jeg fikk tatt en grundig legesjekk, da jeg reiste hjem til Statene i mai. De fant ut at jeg hadde konkurrert med Epstein Barr-viruset (som utløser kyssesyken) i flere måneder. Det forklarte en god del om hvorfor formen og overskuddet lot vente på seg, medgir han.

OL, Tour de France og Lance
- Du fremstår som en allroundertype, hvilke karrieremål har du satt deg for årene som kommer?

- Jeg ønsker selvsagt å sykle Tour de France. I tillegg har jeg som mål å delta under OL. Det er ikke sikkert jeg blir med til London, men jeg skal til Rio de Janeiro (i 2016). Jeg håper å kjempe om plassene foran VM i Melbourne allerede denne høsten.

- Hva slags type ritt kan du lykkes i?

- Jeg ser for meg at jeg kan vinne et ritt som Polen rundt en dag. Eventuelt Luxembourg rundt eller forhåpentligvis en etappeseier i en av de tre store (Tour de France, Giro d’Italia eller Vuelta a España).

- Og sjefen selv, Lance, hva slags inntrykk har du fått av ham?

- Han er en skikkelig fin fyr. Han har hjulpet meg mye. I starten av Trek-Livestrong-karrieren fikk jeg flytte inn i gjestehuset hans i Austin. Det var for kaldt å trene i Wisconsin i den perioden, så da ville han stille huset sitt til disposisjon, svarer Selander.

Flau over språket
Tirsdag stiller Selander, sammen med Andy Schleck, Fränk Schleck, Richie Porte, Ryder Hesjedal, Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen og mange andre nasjonale ryttere til start under Oslo Grand Prix.

22-åringen har nylig avsluttet Polen rundt med sitt RadioShack, og legger ikke skjul på at det var på tide å komme seg tilbake til «hjemlandet».

- Jeg elsker Norge, og jeg håper å kjøpe meg hus her en dag. Jeg har masse slekt her og er på en måte flau over at jeg ikke snakker mer norsk. Jeg var her for litt over to år siden, ettersom jeg trengte en pause fra all syklingen i Mellom-Europa. Det var perfekt å lade opp batteriene i Skien og Oslo.

Tirsdag får han muligheten til å snakke med Thor Hushovd for aller første gang. Det var nemlig en annen ringrev, nemlig Kurt Asle Arvesen, som spurte norskamerikaneren å trå til for Kreftforeningen.

Kombinert med en tur til hjemlige trakter, var det selvsagt umulig å avslå..

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!