RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjørgen tok NM-gullet to tideler foran Uhrenholdt Jacobsen

THRILLER: Det ble svært jevnt mellom Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen på 10-kilometeren i NM.
THRILLER: Det ble svært jevnt mellom Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Marit Bjørgen på 10-kilometeren i NM. Foto: NTB Scanpix
Sist oppdatert:
«Et heroisk løp» av Astrid Uhrenholdt Jacobsen holdt ikke til gull.

GÅSBU/ OSLO (Nettavisen): Marit Bjørgen tok fredag et nytt NM-gull da hun stakk av med seieren på 10 kilometer i friteknikk på Gåsbu.

Løpet ble imidlertid en virkelig thriller, og det var til slutt kun 2 tideler som skilte Bjørgen og Uhrenholdt Jacobsen på andreplass.

- Et heroisk løp av Uhrenholdt Jacobsen, oppsummerte NRKs Jann Post etter at Heming-løperen gikk i mål, i det som ble Bjørgens 23. gullrenn i NM.

Trodde ikke på trenerens sekundering

Lenge så det ut til at Uhrenholdt Jacobsen kom til å stikke av med seieren etter en voldsom hurtig start på løpet.

Det skulle imidlertid vise seg at Heming-løperens åpning var hakket for hard.

- Jeg ser at jeg startet litt hardt, sier Jacobsen på pressekonferansen etter løpet.

Den norske langrennsprofilen følte imidlertid underveis i løpet at hun åpnet fornuftig. Hun ble derfor svært overrasket da landslagstrener Sjur Ole Svarstad ga henne sekundering etter 1 kilometer av løpet.

- Jeg følte at jeg åpnet kontrollert, så jeg trodde Sjur Ole tullet da han sa ved 1 kilometer at jeg ledet med seks sekunder. Jeg var sikkert litt for hissig på grøten, forteller Jacobsen.

- Det er selvfølgelig surt med to tideler, men jeg er i det store og hele fornøyd, sier Heming-løperen.

2. PLASS: Astrid Uhrenholdt Jacobsen måtte nøye seg med andreplass på 10-kilometeren på Gåsbu.

- Trodde hun slo meg

Etter den imponerende åpningen på løpet av Uhrenholdt Jacobsen, trodde Bjørgen at hun måtte se seg slått av landslagskollegaen, men Norges langrennsdronning hadde altså marginene med seg.

- Jeg synes det var et av mine bedre skøyteløp i år. Jeg synes jeg gikk bra. Jeg hørte at jeg var 17 sekunder bak Astrid på det meste, så jeg synes det var mye der og da, sier Bjørgen.

Les også: Klæbo med ny knockout-seier

Hun startet med et tidligere startnummer enn Uhrenholdt Jacobsen og måtte følge den spennende avslutningen på løpet fra målområdet.

- Det var spennende, sier Bjørgen.

- Jeg var sikker på at Astrid klarte det på de siste fem meterne på oppløpet, men jeg hadde marginene på min side, forteller vinneren.

Varslet kamp på forhånd

Bjørgen tok teten fra start, og etter 1,7 kilometer var hun 4,7 sekunder foran Ragnhild Haga. Den tiden så det ikke ut til at noen kunne tukte, men bak henne kom Astrid Uhrenholdt Jacobsen i rakettfart.

Uhrenholdt Jacobsen sa til NRK før rennet at hun ville være med å kjempe om gullet. Det var ikke bare tomme trusler. Hun var 8,3 sekunder foran Bjørgen etter de første knappe to kilometerne, og satte et aldri så lite støkk i dem som fulgte med på rennet.

SLÅTT PÅ MÅLSTREKEN: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ledet gjennom hele rennet, men måtte se seg slått med to tideler til slutt.

Avstanden fra Bjørgen og ned til Haga hadde økt til 14,9 sekunder ved passeringspunktet på 5,6 kilometer. Dermed lå det an til en ren duell mellom Bjørgen og Uhrenholdt Jacobsen.

- Hun har gått et veldig godt løp så langt, synes jeg. Hun har kontrollert det foreløpig, og øker gradvis underveis, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland om Bjørgens renn.

- Utklassing

For Bjørgen økte ytterligere nedover til Haga, og i mål var hun 21,3 sekunder foran konkurrenten. Men så måtte hun, på grunn av startintervallen, vente i spenning på Uhrenholdt Jacobsen i omtrent tolv minutter.

- Er dette fort nok? Jeg tviler litt på at det blir et gull her, sa NRK-kommentator Torgeir Bjørn idet Bjørgen nærmet seg mållinja.

Les også: Det skitne spillet som ingen vant

Og like etterpå passerte Uhrenholdt Jacobsen punktet ved 5,6 kilometer, og viste at hun virkelig hadde fått opp dampen: Drøyt halvveis i rennet var avstanden ned til Bjørgen økt til ti sekunder.

- Hun er i ferd med å utklasse Haga og Bjørgen! mente Jann Post i NRK-studioet.

- Litt på stumpene

Så ble det tøffere, og Uhrenholdt Jacobsen var tydelig sliten da hun nærmet seg mål.

- Hun er preget her nå. Hun er litt på stumpene den siste kilomteren, sa Torgeir Bjørn før hun gikk i mål bare to tideler bak Bjørgen.

Ragnhild Haga tok bronsemedaljen.

Har du sett denne?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere