RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjørgens vonde vinter

Sist oppdatert:
Sist vinter gikk alt Marit Bjørgens vei. I OL-sesongen har det meste gått galt. Her er Bjørgens mange smeller.

PRAGELATO (TV 2 Nettavisen): - Sist vinter gikk absolutt alt min vei. Jeg var frisk og i god form gjennom hele sesongen, og hadde mye flaks underveis. Egentlig er det veldig små marginer. Dessuten kommer flere til å være i god form når det er OL-sesong, så det skal utrolig mye til at jeg klarer å kopiere fjorårssesongen, sa Bjørgen til TV 2 Nettavisen 10. august - nøyaktig et halvt år før OL-ilden ble tent.

Etter fire av seks øvelser er det bare å konstatere at VM-dronningen fra i fjor traff blink med sine advarsler. For akkurat nå går det meste stang ut for superjenta fra Rognes. De tre VM-gullene fra i fjor er det allerede for sent å kopiere i OL.

Oppgjør med media
OL-sesongen fikk en negativ opptakt allerede under åpningshelga på Beitostølen i november. Bjørgen vant rennet, men tok samtidig et oppgjør med media.

Da hadde hun i løpet av sommeren opplevd at både samlivsbrudd og ny kjæreste var blitt slått stort opp.

- Det har blitt for mye mas. Det forandrer meg også. Dere har sikkert merket det, at jeg ikke alltid er den blide og positive jenta lenger. Alt oppstyret er i ferd med å ta gleden fra det å drive med idrett, sa Bjørgen til TV 2 Nettavisen.

Sportslig var førjulsvinteren bra. Bjørgen vant fire av de seks verdenscuprennene hun deltok i. Da hun reiset hjem fra Canada etter to renn i desember, var hun sliten – men motivert for en skikkelig treningsinnsats i jula.

- Når jeg kommer til OL, har jeg mange flere døgn i høyden enn jeg hadde før rennene i Canada. Derfor kommer jeg til å være mye bedre forberedt, sa Bjørgen til TV 2 Nettavisen.

Julesmell
Men treningen i jula ble alt annet enn lystbetont. Bjørgen følte seg slapp og fikk ikke gjennomført hardøktene med den intensiteten hun hadde håpet. Etter jul gikk det også tråere i verdenscupen. Bjørgens formsvikt var plutselig blitt et tema i norsk presse, bare uker etter at man stilte spørsmål ved om det i det hele tatt var mulig å slå henne.

Den første kollapsen kom på stafetten i Val di Fiemme. Etter å ha skøytet inn til en individuell tredjeplass dagen før, møtte Bjørgen veggen og tapte over 40 sekunder til teten på fem kilometer.

NM på Heistadmoen ble en sportslig opptur. Marit Bjørgen vant gull i både 10 km klassisk og sprint. Etter seierten på 10 klassisk spurte Bjørgen pressekorpset ironisk:

- Er jeg for tidlig i form nå, eller?

To dager senere fikk hun svaret. På vei til høydesamling i Seiser Alm ble hun syk. Veldig syk. Så syk som hun, ifølge henne selv, aldri før hadde vært.

Bronkitt
I stedet for høydetrening, ble det ufrivillig eksil i lavlandet. Bjørgen hadde pådratt seg bronkitt, og måtte holde senga i flere dager. Tre uker før OL ble det ti dager uten en eneste skitur. Bjørgen mistet dermed både trening og viktig høydeakklimatisering.

I Davos helga før OL skulle hun teste formen. Det ble det aldri noe av. På grunn av temperaturer under ti minus, valgte Bjørgen å ikke gamble med helsa – i håp om å få betalt, med renter, i Torino.

Frem mot den første OL-øvelsen sist søndag vekslet Bjørgens følelser fra dag til dag. I løpet av den siste uka gjennomførte hun flere superøkter. Men innimellom følte hun seg også slapp.

Én time før duathlon-konkurransen begynte magen å røre på seg. Etter bare seks kilometer gikk den første OL-øvelsen rett i dass.

Ville reise hjem
- Etter at jeg måtte bryte søndag, hadde jeg mest lyst til å reise hjem. Jeg hadde sannsynligvis dratt hvis det ikke hadde vært for Fred Børre (kjæresten, red.anm.), innrømte 25-åringen torsdag. Da hadde hun fått en etterlengtet opptur med sølv på 10-kilometeren – og så lyst på stafetten.

Nå er også den historie. Marit Bjørgen sprakk fullstendig på sin ankeretappe – og Norge endte på en meget skuffende femteplass.

I fjor var det gledestårene som flommer over. Hittil har OL stort sett bydd på frustrasjonstårer.

Bare to gullmuligheter gjenstår i Torino. Den første – og desidert største – er onsdagens sprint. Den siste er lørdagens tremil. Og om ett år er det VM i Japan.

PS. Marit Bjørgen leder fortsatt verdenscupen sammenlagt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere