RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Sjur Kvamme (Nettavisen)

Bøkko vil endre reglene

Sist oppdatert:
Frykter han må gå i par med samme skøyteløper hver helg.

Denne helgen har skøytesirkuset forflyttet seg fra Berlin til Heerenveen.

Etter en glimrende verdenscupåpning med andreplasser på 1500 og 5000 meter, skal Håvard Bøkko prøve å ta steget opp på toppen av pallen.

Reglene er slik at de beste løperne møter hverandre hver gang, slik at Bøkko på fredagens 1500 meter skal gå i siste par mot amerikanske Shani Davis, som vant i Berlin.

Det synes ikke Bøkko noe om.

- Det blir kjedelig sånn som det er nå. Det var mye morsommere før når de seks beste ble trukket tilfeldig mot hverandre i hver øvelse. Nå kan det fort bli de samme parene hver helg, sier Håvard Bøkko til Nettavisen.

Forstår Bøkko
Han får støtte fra teknisk ansvarlig i Norges skøyteforbund Knut Ludahl.

- Jeg skjønner at løperne selv ikke nødvendigvis foretrekker dagens regler. At de heller vil møte andre løpere av og til, sier Ludahl til Nettavisen.

Ludahl tror «problemet» kan bli størst på 5000 og 10.000 meter.

- Her er Sven Kramer og Håvard Bøkko så stabilt gode at de sannsynligvis hele tiden vil møtes. Da er det nok større sjanse for å få mer forskjellige par på 1500 meter, tror Ludahl.

Vil ha de beste til slutt
Regelen med trekning blant de seks beste gjaldt i ni sesonger fram til 2008. Foran fjorårssesongen gjeninnførte Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) reglene om at nummer 1 på verdensrankingen møter nummer 2, nummer 3 møter nummer 4, og så videre.

Tron Espeli er leder av den tekniske komitéen i ISU, som bestemmer disse reglene. Nordmannen kan fortelle at det var to hovedgrunner til at regelendringen ble innført.

- For det første er det ikke logisk at det gjøres unntak for de seks beste. Dagens system er enklest. Dessuten mener vi det er best at de beste alltid går til slutt. Det er et prinsipp som brukes i veldig mange idretter, sier han til Nettavisen.

Espeli synes dagens regler er de greieste, men utelukker ikke at de kan endres på et senere tidspunkt.

- Vi må ta størst hensyn til selve stevnet. Det er viktigere enn at noen ønsker å kunne få en fordel ved en heldig trekning, mener han.

Bøkkos taktikk
Uansett er sesongens regler spikret, noe som fører til at Håvard Bøkko møter Sven Kramer i siste par på lørdagens 5000 meter. Men først venter altså Shani Davis på 1500 meter.

- Jeg skal prøve å gjøre det bedre enn i Berlin. Jeg har aldri slått Davis på 1500 meter, så dersom jeg klarer det nå er det veldig bra, sier Håvard Bøkko.

Davis er kjent for knallsterke åpninger, mens Bøkko har sin styrke på slutten av løpet. Dermed er taktikken klar.

- Jeg får prøve å henge med så godt jeg kan i starten, for jeg vet at han er overlegen fram til 700 meter. Deretter skal jeg prøve å ta han på slutten, sier Bøkko som hadde den beste sisterunden av alle i Berlin.

PS. Dette er distansene som skal gås i helgen. Fredag: 500 m kvinner og menn, 1500m menn, 3000m kvinner. Lørdag: 500m kvinner og menn, 1500m kvinner, 5000m menn. Søndag: 1000m kvinner og menn, lagtempo kvinner og menn.

Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere