*Nettavisen* Sport.

Blackpool klare for Premier League

Foto: Tom Hevezi (AP)

Et fotballeventyr av de sjeldne. Sjekk jubelbildene her!

22.05.10 20:29

BLACKPOOL - CARDIFF 3-2:

Jo da, det er en gammel klubb med en stolt historie. Laget vant til og med FA-cupen for 57 år siden, i 1953, og tilbrakte mange sesonger i den øverste divisjonen i England på 1930-, 40-, 50- og 60-tallet.

Men det at Blackpool FC er klare for neste års Premier League, er likevel litt av en eventyrhistorie.

Derfor er det ikke rart at jubelen sto i taket lørdag ettermiddag - både på Wembley Stadium, og over store deler av Lancashire-distriktet i Nordvest-England.

Opprykksfinalen mot Cardiff på Wembley endte nemlig med tårevåt jubel for både spillere, trenere og supportere, etter at Cardiff ble slått 3-2.

Forrykende førsteomgang
Det hele startet verst tenkelig for Lancashire-laget, da Michael Chopra ga Cardiff ledelsen etter ni minutters spill. Fire minutter senere utlignet Charlie Adam for Blackpool, men dramatikken i den første omgangen var langt fra over.

De første 45 minuttene ble nemlig avsluttet på en spektakulær måte: Først da Joe Ledley sendte waliserne fra Cardiff tilbake i føringen for andre gang i kampen åtte minutter før pause. To raske mål fra Gary Taylor-Fletcher og Brett Ormerod snudde imidlertid stillingen i Blackpools favør, som kunne gå til garderoben med 3-2-ledelse.

I andre omgang jaget Cardiff et utligningsmål, men Blackpool kjempet heroisk. Etter hvert virket det også som om motstanderne ga opp håpet om Premier League-spill, og Blackpool kontrollerte i land seieren.

Det er - som nevnt - et eventyr for laget som knep sjetteplassen, og den siste kvalifiseringsplassen i Championship, med ett poengs margin foran Swansea i årets sesong.

Få Nettavisens Premier League-rykter på sms: Send PLRYKTER til 2242
(Tjenesten koster 2,- kroner pr. melding)
Mobil: Få scoringsvarsel på ditt lag

Fire nivåer på ti år
Da Premier League ble opprettet før 1992-93-sesongen, hadde Blackpool nettopp rykket opp fra det fjerde øverste nivået i England.

Blackpool oppholdt seg i det som da het 2. divisjon helt fram til 2000, da laget igjen rykket ned til 3. divisjon (nivå fire). Oppholdet der ble imidlertid kortvarig, og i 2001 var laget tilbake på tredje høyeste nivå. Derfra har det bare gått én vei - selv om det har tatt sin tid.

Vi må ikke gå lenger tilbake enn til 2007 for å finne året da «The Seasiders» rykket opp til Championship, og deres første sesong på nest øverste nivå siden 1978.

Den første sesongen karret laget seg til fornyet kontrakt med to fattige poengs margin, før 2008-09-sesongen endte med en respektabel 16.-plass.

Nå er altså laget, som for øvrig har plass til 12.555 tilskuere på hjemmebanen Bloomfield Road, klare for Premier League.

850 millioner
Muligens kan de kanskje takke supporterne «The Seaside Army» for nettopp det.

Da daværende manager Steve McMahon forlot klubben i 2004, sa han følgende om lagets engasjerte supportere:

- I løpet av tiden min her har supporterne vært fantastiske, klubben står i gjeld til dem. Med den støtten tror jeg klubben kan nå langt. Jeg tror klubben er i ferd med å ta store steg framover, både på og utenfor banen.

McMahons ord viste seg å være kloke, og kommende sesong skal arméen fra Lancashire bryne seg mot lag som Manchester United, Chelsea og Arsenal.

Det er verdt 850 millioner kroner for klubben, som allerede har lovet spillerne en bonus på 50 millioner kroner på deling for opprykket.

- Et opprykk vil endre livene til spillerne, og det vil endre klubben for alltid, sa manager Ian Holloway før kampen, og tenkte antakeligvis ikke bare på pengesummene.

Nå gjenstår det bare å se om Blackpool blir en kasteball i neste års Premier League. Om innsatsen forblir den samme som laget har vist denne sesongen, er det ikke sikkert det blir tilfelle.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.