RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Blade Runner» tok til tårene: - Jeg beklager

Oscar Pistorius har vist mye følelser under rettssaken. Her er idrettsutøveren i retten 7. april.
Oscar Pistorius har vist mye følelser under rettssaken. Her er idrettsutøveren i retten 7. april. (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Fem uker etter at rettssaken mot friidrettsstjernen Oscar Pistorius startet, fikk 27-åringen selv forklare seg for dommeren.

Rettssaken mot Pistorius, også kjent som «Blade Runner», har vart siden 3. mars.

Pistorius er tiltalt for drap på kjæresten Reeva Steenkamp 14. februar i fjor. Sørafrikaneren har fått si svært lite etter at han erklærte seg «ikke skyldig» under rettssakens åpningsdag. 

Les også:«Blade Runner» kastet opp i retten

Mandag fikk en tårevåt Pistorius forklare seg.

Redd for å sove
Den tiltalte brukte mye tid på å fortelle om sin oppvekst og idrettskarriere, men åpnet forklaringen med en gråtkvalt beklagelse til den dreptes familie. 

Fakta: Fakta om Oscar Pitorius

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Født 22. november 1986 i Johannesburg.

* Født uten leggbein og måtte 11 måneder gammel amputere begge beina under knærne. Hans løpeprotester av karbonfiber har gitt ham tilnavnet «Blade Runner». Pistorius har vunnet seks gull i løping i paralympics. Han har også, som første beinamputerte, konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012

* 14. februar 2013 ble han pågrepet etter at hans kjæreste, modellen Reeva Steenkamp (29), ble funnet drept hjemme hos Pistorius i Pretoria

* Pistorius innrømmet at han skjøt og drepte kjæresten gjennom en lukket toalettdør, men hevder han trodde hun var en innbruddstyv og at han derfor handlet i selvforsvar.

* Påtalemyndigheten fester ikke lit til Pistorius' forklaring og har siktet ham for overlagt drap. Rettssaken ble innledet 3. mars i Pretoria. (©NTB)

Pistorius har erkjent at det var han som skjøt Steenkamp gjennom baderomsdøren i sitt hjem i Pretoria i fjor, men har forklart at han trodde det var en innbruddstyv som var på badet.

- Jeg vil beklage overfor Reevas familie som er her i dag. Jeg kan ikke forestille meg hvilken sorg jeg har forårsaket. Jeg lover at hun følte seg elsket da hun gikk til sengs den kvelden, sa en gråtende Pistorius fra vitneboksen.

Han fortalte retten at han slitt med store søvnproblemer og gått på antidepressiva i flere måneder.

- Jeg er redd for å sove og har forferdelige mareritt om hva som skjedde den kvelden. Jeg våkner opp og kan lukte blod, fortalte den tidligere folkehelten.

Viste skuddsår
Idrettsstjernens forsvarer Brian Webber har reagert på at Pistorius ikke var den første til å forklare seg mandag.

Patologen Jan Botha fikk nemlig åpne rettsdagen ved å fortelle om hvordan Steenkamp døde av de fire skuddene fra Pistorius' våpen. Retten ble også vist bilder av skuddskadene på den dødes blodige hode, bilder som vakte reaksjoner i salen.

Selv satt Pistorius med hodet i hendene og gråt høylytt ved flere anledninger.

Vitner i nabolaget skal ha sagt at de hørte skrik fra en kvinne drapskvelden, men det sådde patologen tvil om.

- Hvis skuddene ble avfyrt i rask rekkefølge, er det tvilsomt om Steenkamp kan ha hatt tid til å reagere ved å skrike, sa Botha, ifølge The Guardian.

Denne delen av rettssaken har vært utsatt en uke grunnet sykdom blant dommerne. Saken er ventet å vare til midten av mai. (©NTB)

BEDRE DAGER: Her jubler Oscar «Blade Runner» Pistorius for gull på 400 meter under Paralympics i London i 2012.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere